Danskerne er verdensmestre i at drikke denne vin

Vi er vilde med de store vine fra Ribera del Duero, som er noget af det bedste, man kan drikke til kød – ikke mindst lam.

Søren Franks Vinkælder med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. Niels Ahlmann Olesen

Danskerne har i den grad taget de kraftige mørke vine fra det spanske Ribera del Duero-distrikt til sig. Danmark er således det mest ribera-drikkende land i verden, når man fraregner Spanien.

Det kunne godt hænge sammen med, at Danmark samtidig er et af de mest kødspisende lande i verden, for ribera er en af de bedste kødvine, der findes. Kødvenligheden skyldes ikke mindst vinens høje garvesyreniveau, som igen skyldes, at druerne danner tykt skind for at beskytte sig mod de ekstreme vejrforhold her: Markerne ligger i op til 1.000 meters højde, det vil sige tættere på solen, som steger 2.400 timer om året med op til 42 graders varme om sommeren til følge. Om vinteren bliver her til gengæld ned til minus 20 grader.

Distriktet var gået i glemmebogen i næsten 100 år – i 1982 havde Ribera del Duero således kun ni vinerier. Sidst i 1980erne fik den gamle ingeniør Alejandro Fernandez imidlertid et stort gennembrud her med sin Tinto Pesquera, ikke mindst på baggrund af støtte fra to indflydelsesrige fans i form af sangeren Julio Iglesias og den amerikanske vinkritiker Robert Parker.

Pesqueras succes startede et stort rykind af nye producenter med manden bag Pingus, danske Peter Sisseck, i spidsen. I dag er vinene fra Ribera således nogle af Spaniens dyreste og mest efterspurgte.

Vi smager i denne uge følgende vine i Søren Franks Vinkælder:

2017 Tinto Pesquera, Alejandro Fernandez (140 kroner ved køb 12 flasker, Philipson Wine)

2019 Aalto (350 kroner ved køb af seks flasker, Theis Vine)

2019 Bodega Milsetentayseis (550 kroner ved køb af seks flasker, Theis Vine)

2016 Flor de Pingus, Dominio de Pingus (950 kroner, L'Esprit du vin)

2016 Valbuena, Vega-Sicilia (udsolgt, Sigurd Müller)