Ny Angelina Jolie-film er så effektiv og hjernedød, at den sagtens kunne gå hen og blive et hit

Kvindelige actionhelte er på vej frem – blandt andet i »Those Who Wish Me Dead«, der har Angelina Jolie i hovedrollen. Filmen er så effektiv og hjernedød, at den sagtens kunne gå hen og blive et hit. Men trods den store kvindelige stjerne er det en mand, der løber med opmærksomheden.

Angelina Jolie kæmper med skovbrande, slyngler og selvværd i »Those Who Wish Me Dead«. Men ligegyldigt, hvor hårdt hun prøver, er det ikke hende, der løber med opmærksomheden i den nye actionfilm Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film Emerson Miller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmhistoriens klassiske actionhelt har længe været en mand med naturligt hår på brystet og sparsomme replikker. Det blev kun bekræftet under coronanedlukningen, altså dengang sidste år, da vi alle sad derhjemme og kukkelurede til titler som »Battleship«, »Hulk«, og »The Last Days of American Crime« på Netflix.

Den ordknappe, let vrængende mand, der skjuler sin sårbarhed bag et visir af panderynker er åbenbart vores go-to-guy, når der skal ses action.  Men måske er noget ved at ændre sig. For få dage siden offentliggjorde Netflix en liste over tjenestens 10 mest streamede film nogensinde – af dem havde tre en kvindelig hovedkarakter.

Listens andenmest sete film var faktisk Susanne Biers »Bird Box«, der har Sandra Bullock i hovedrollen som kvinden, der forsøger at redde en flok mennesker fra det ukendte, man ikke må se på.

Stærke kvinder er tidens credo, og der er flere film på vej, hvor det er damen, der har førertrøjen på. En af dem er »Those Who Wish Me Dead«, hvori Angelina Jolie overtager alle de klicheer, der plejer at tilfalde de mandlige helte.

De mest ulykkelige er de fraskilte

Hannah er en brandmand, en hård negl, der har så mange sår på sjælen, at hun skal have pulsen helt op for at mærke, at hun lever. På en kedelig dag stiller hun sig bag på ladet af en truck iført en faldskærm og venter på, at vinden får den til at folde sig ud og rive hende af.

Hannah er selvfølgelig også fraskilt, for det er de mest ulykkelige mennesker i verden, og hun har set børn dø, og så har man virkelig mange point på listen over ting, der gør folk miserable i deres eget liv. Så miserable, at de kun kan genfinde livsglæden, hvis de redder nogle andre.

15-årige Finn Little spiller den unge dreng, der er på spanden i »Those Who Wish Me Dead«, der er en lidt usammenhængende actionfilm med en kvindelige helt. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film Emerson Miller.

Filmen byder også på en talknuser, der ved noget hemmeligt, som forbliver hemmeligt – også overfor publikum – samt hans lille søn Connor, der måske/måske ikke får brug for en hjælpende hånd. Endelig er der en skovbetjent og hans dame, Alison, der driver en overlevelsesskole i skoven.

Hannah har vist nok været gift med skovbetenten, der er Connors onkel, alligevel har de aldrig mødt hinanden, hvilket virker ret sært for publikum, men det er åbenbart ikke spor underligt for Connor og Hannah, der måske kan forsvares med, at de har rimelig travlt med at undgå at blive slået ihjel af nogle gangstere, som ingen rigtigt ved hvor kommer fra.

Der er biljagter og skovbrande og tunge våben, og det hele er så effektivt og hjernedødt, at det sagtens kan gå hen og blive et hit. Faktisk er det eneste, der signalerer, at filmen er lavet i 2021, de to kvindelige hovedroller: Hannah, der gang på gang hælder sprit over sine blødende sår, og Alison (Medina Senghore), der godt nok er højgravid, men også en ferm overlever, der sagtens kan nakke et par gangstere, inden vandet går.

Aidan Gillen (af mange kendt som Little Finger fra »Game of Thrones«) er en skurkene, og fra det øjeblik, han dukker op på skærmen, ved vi, at der er fare på vej. Den mand kan antyde uhygge og gru alene gennem et smil. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film Emerson Miller.

Ligegyldigt, hvor meget Angelina Jolie og Medina Senghore kæmper, er det dog en mand, der løber med opmærksomheden. Aidan Gillen (af mange kendt som Little Finger fra »Game of Thrones«) er en af filmens skurke, og fra det øjeblik, han dukker op på skærmen, ved vi, at der er fare på vej. Den mand kan antyde uhygge og gru alene gennem et løftet øjenbryn.

Der er lavet mange bedre actionfilm end »Those Who Wish Me Dead«, men hvis man trænger til at se noget eksplodere, kan den godt gå an. Mest af alt er den dog en påpegning af, at verden ændrer sig. Også den verden, som actionhelte lever i. Nu trænger vi bare til, at de får lidt flere nuancer, end Angelina Jolie har her. Ellers vil jeg hellere have en film med Aidan Gillen i front.

»Those Who Wish Me Dead«. Instruktør: Taylor Sheridan. Medvirkende. Angelina Jolie, Medina Senghore, Aidan Gillen, Finn Little, Jake Weber m.fl.