Anders Morgenthaler under skarp kritik: Han har kopieret mit arbejde

»Anders Morgenthaler har reklameret med, at 'Try Hard' er den mest bæredygtige serie, der er lavet. Det har han ret i, for det meste af det er genbrug,« siger instruktøren Morten Urup, der føler sig kopieret. En ekspert er enig – men understreger, at alle film er en slags plagiat.

»Hvis han synes, at humor er patenteret, så er det noget, vi andre kunne have taget patent på for 100 år siden,« siger Anders Morgenthaler, der afviser at have kopieret to andre serier til sin egen »Try Hard«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hovedperson, der drømmer om at spille Counter-Strike, men ikke får accept fra sine forældre. Sådan lyder opskriften på Viaplays nye danske serie, »Try Hard«, der er instrueret af Anders Morgenthaler. Men det er også historien i »GG Horsens«, en serie, som Morten Urup lavede i august 2019, og som kan ses på YouTube.

Det – og en række andre sammenfald mellem de to serier – er faldet instruktøren Morten Urup så meget for brystet, at han anklager Anders Morgenthaler for at stjæle fra sine serier.

»Antallet af danske komedieserier til unge kan tælles på en hånd, og derfor er det ret nemt at se, når der bliver kopieret så meget fra mine serier. Inden for standup gør man generelt en dyd ud af at være original og ikke kopiere andre. Derfor virker det respektløst og nærmest arrogant, at der er så mange sammenfald,« siger Morten Urup, der godt ved, at han ikke ville vinde en retssag, hvis han gik videre med sagen. Man kan nemlig ikke tale om direkte plagiat, mener han. Der er bare efter hans opfattelse lånt rigtig meget.

»Anders Morgenthaler har reklameret med, at »Try Hard« er den mest bæredygtige serie, der er lavet. Det har han ret i, for det meste af det er genbrug,« siger Morten Urup.

Tænk, hvis TV 2 havde en serie om et cykelhold

Ifølge Morten Urup har Anders Morgenthaler kopieret fra to af hans serier, nemlig »Hedensted High« og »GG Horsens«.

»Hedensted High«, der blev lavet til streamingkanalen Dplay, begynder med, at hovedpersonen bliver afhørt af politiet. Det er de historier, han fortæller betjentene, der udgør seriens handling, som er fortalt i en stribe flashback. Samme opbygning har »Try Hard« med den eneste forskel, at hovedpersonen bliver afhørt af en kvindelig betjent.

Ifølge Morten Urup har »Try Hard« også lånt rigeligt fra »GG Horsens«. Begge serier handler om en hovedperson, der gerne vil være professionel inden for e-sport, men som møder modstand fra familien. Derudover mener Morten Urup, at to af karakterne i Morgenthalers »Try Hard« – Priest og Mini T-Dog – er taget direkte fra »GG Horsens«.

Som et sidste eksempel på lån nævner han den manierede, hurtige stil, der præger alle tre serier. At hans egne serier tydeligt bygger på en amerikansk arv, formilder ham ikke.

»Jeg har været meget åben omkring, at jeg er inspireret af amerikanske serier, men når vi har så småt et miljø i Danmark, bør man altså undlade at lave ting, der er så ens. Tænk, hvis TV 2 havde lavet en serie om et cykelhold, lige efter DR havde haft »Team Easy On«. Man må mene, hvad man vil, om mine serier, men i det mindste er de originale. Der er ikke noget, der minder om dem i Danmark,« siger Morten Urup.

Hans mistanke bliver i øvrigt bestyrket af, at Mads Rosenkrantz Grange, der var instruktør på »Try Hard«, også var manuskriptkonsulent på første sæson af »GG Horsens«. Derudover er Allan Hyde, der spillede skurken i »Hedensted High«, forfatter på »Try Hard«.

Alle film er et plagiat

Det er ikke første gang, at en instruktør føler sig kopieret af en anden – og det er der god grund til, siger Andreas Halskov, der er forfatter og TV-ekspert.

»På en måde er alle film jo en slags plagiat. Man får ikke ideer i et vakuum, ofte har man set noget, og så har det lagret sig. Det tror jeg, at man genkender: Man føler, at man har stået fadder til en original tanke, og så har andre i virkeligheden haft den før,« siger Andreas Halskov, der nævner flere eksempler.

For eksempel filmen »Vice Versa« fra 1988, hvori en voksen mand får et barns krop. Samme tema var på spil i »Big«, der gjorde Tom Hanks til en kæmpestjerne. Og der er andre eksempler, siger Andreas Halskov.

Anders Morgenthalers serie »Try Hard« handler om en gamer, der gerne vil leve af e-sport, men ikke møder forståelse hos sine forældre. Samme plot er til stede i »GG Horsens«. Men spørgsmålet er, om ideen er stjålet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay/Andreas Omvik.

»Jeg elsker Monty Pythons »Life of Brian« og scenen, hvor han får en stor folkemængde til at gentage, at de alle er unikke, indtil der er en enkelt, der råber, at han ikke er det. Senere har jeg opdaget et Steve Martin-show, hvor han får alle til at gentage, at de er individualister, indtil en person nægter. Det er jo samme joke, men Steve Martins show er ældst, og jeg tror ikke, at Monty Python har stjålet. Jeg tror snarere, at de og Steve Martin har en god fornemmelse for, hvad der er oppe i tiden« siger Andreas Halskov og fortsætter:

»Måske er det sigende for al kunst og kreativitet. Vi trækker fra samme kollektive trug og inspirerer konstant hinanden, bevidst og ubevidst.«

Det samme er formentlig tilfældet her, siger Andreas Halskov.

»Det er jo ikke så mærkeligt, at gamermiljøer er oppe i tiden. Det er måske heller ikke så underligt, at den der løsslupne, crazy komik er det. Så jeg tror egentlig bare, at der er tale om nogle serieskabere, der forholder sig til den samme verden.«

Direkte adspurgt kan Andreas Halskov dog godt se en del sammenfald mellem de tre serier.

»Jeg hverken kan eller vil agere dommer, men jeg kan godt forstå Morten Urup. Begge serier bruger afhøringen som motiv, de har lignende fortællestruktur og miljø. Når det er sagt, så synes jeg, at der en mere afdæmpet stil i »Try Hard«, en anden mulighed for identifikation, ligesom der også er mange andre elementer i »Try Hard«, der er helt anderledes end i Urups serier. Men jeg kan godt forstå Urups kritik. Spørgsmålet er så, om det er ham, de har hentet ideer fra, eller om ideerne ligger og flyder derude. Jeg tror mest på det sidste,« siger Andreas Halskov.

»Det giver ingen mening«

Anders Morgenthaler afviser blankt, at han er inspireret af Morten Urup.

»Try Hard« har været i udvikling i flere år. Under vores arbejde var der en, der nævnte »GG Horsens« og derfor så jeg syv minutter af den, inden jeg besluttede, at det ikke var noget for mig. Serien handler om en pige og en ældre mand, der har et gamerhold, og det er ikke den vej, vi er gået.«

Men kan du forstå, hvis Morten Urup føler, at I er lidt for kraftigt inspireret af hans ideer?

»Jeg har ikke set noget af det, han har lavet, så jeg forstår slet ikke, hvad du mener. Hvis du hentyder til, at der er gamere i begge serier, vil jeg sige, at det er en klassisk coming of age, vi har lavet. Det er en dannelsesrejse, hvor et ungt menneske vil noget andet end sine forældre. Det er set mange gange.«

Begge serier foregår også i et gamerunivers?

»Det er ret tidstypisk, tror jeg. Jeg opdagede gaming gennem min nevø, og så begyndte jeg at interessere mig for det. Men jeg aner ikke noget om Morten Urup. Jeg er meget mere inspireret af folk som Judd Apatow (amerikansk producer, red.).«

Din forfatter, Allan Hyde, var også med i »Hedensted High«. Giver det ikke anledning til at tro, at I måske ubevidst har fået nogle ideer derfra?

»Det er klart, at Allan har nævnt, at han har lavet noget med Morten Urup, men jeg har ikke set »Hedensted High«. Hvis jeg skal være lidt bestemt i det, så vil jeg sige, at det ikke er en som Morten, jeg er inspireret af. Hvorfor skulle jeg bruge tid på det? Jeg ser »Usual Suspects« og »True Detective«, og det er herfra, jeg har ideen om afhøringsscenen.«

Morten Urup fremhæver også, at en del af den manierede og forstørrede humor virker taget fra hans serier.

»Hvis han synes, at humor er patenteret, så er det noget, vi andre kunne have taget patent på for 100 år siden. Jeg lavede Dolph. Hvis ikke det er forstørret humor, så ved jeg ikke, hvad der er. Selvfølgelig er det uheldigt, hvis Morten Urup synes, at vi har kopieret ham, men jeg kan med 100 procents ærlighed sige, at jeg ikke har brugt noget, han har lavet. Det interesserer mig slet ikke.«

Kan det ikke være, at I har fået en idé og glemt, hvor I fik den fra?

»Jamen, jeg har ikke set hans ting. Det svarer i øvrigt til at sige, at der kun må findes én krimiserie i hele verden. Det giver ingen mening. Det kunne også være, at Morten Urup er inspireret af noget, jeg har lavet, ligesom man kan sige, at alle danske comedy-ting i en vis grad er inspireret af »Curb Your Enthusiasm.«

Morten Urup medgiver, at han ikke ejer retten til at lave humor eller bruge særlige greb. Af samme grund vil han ikke gå videre med sagen. Han ærgrer sig bare, siger han.

»Hvis Morgenthaler har set »Hedensted High«, hvorfor har han så ikke bevidst lavet noget, der mindede mindre om min serie? Så havde der jo ikke været noget at komme efter,« slutter han.