Hvis du tager bolsjer med til den her film, bliver du virkelig upopulær

Filmhistorien er fuld af uhyggelige lyde, men sjældent har total stilhed været så nervepirrende som i »A Quiet Place«-universet. Opfølgeren til den første film er så spændende, at man trækker vejret så stille som muligt

 
»A Quiet Place 2«. Gyser, 97 minutter. Instruktion og manus: John Krasinski. Med: Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy m.fl. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af nyere tids mest interessante og medrivende gysere er »A Quiet Place« fra 2018. Filmen – skrevet og instrueret af den tidligere »The Office«-stjerne John Krasinski – har en enkel, men genial præmis.

Jorden er blevet overtaget af en flok modbydelige monstre, der har en skarp hørelse, men til gengæld er blinde. Hvilket vil sige, at man lever, så længe man er helt stille. Hele tiden.

Det er i sagens natur vanskeligt, ikke mindst for familien Abbott, som er blandt de få overlevende. Familiens datter er nemlig døv og opdager derfor ikke nødvendigvis, hvis hun kommer til at larme.

Og moderen er højgravid, og man behøver ikke en jordemoderuddannelse for at vide, at det er vanskeligt at føde i total tavshed. For slet ikke at tale om at have et spædbarn.

Skræmmende stilhed

Det skal ikke afsløres her, hvordan dén historie endte, men nu er toeren her. Den byder i høj grad på mere af det samme, men det skal sandelig ikke ligge den til last, for præmissen fungerer stadig fantastisk.

Filmhistorien er fyldt med uhyggelige lyde – dinosaurernes brøl i »Jurassic Park«, den skrigende violin i »Psycho«, Darth Vaders astmatiske åndedræt i »Star Wars« og så videre – men sjældent har total stilhed været så nervepirrende som i »A Quiet Place«-universet. For både i den første film og i starten af denne får vi etableret, hvor helt utroligt galt det går, hvis nogen laver den mindste lyd.

Den døve skuespiller Millicent Simmonds (tv.) leverer en fremragende præstation i filmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonny Cournoyer/UIP.

Nogle gange kan film være så spændende, at man næsten glemmer at trække vejret – her trækker man måske nok vejret, men man gør det saftsuseme så stille som muligt, og hvis du slæber en raslende slikpose med i biografen, risikerer du at give en af dine medbiografgængere et hjerteslag.

Ingen er fredet

Hvis man har set den første film, er nyhedens interesse selvfølgelig ikke så stor, men hvor »A Quiet Place« var et kammerspil med kun fem medvirkende, er verden nu blevet en smule større, men bestemt ikke mindre uhyggelig.

Især fordi hovedparten af gyserfilm har karakterer, man aldrig får noget forhold til, hvorfor man er relativt ligeglad med, om de kommer af dage på en klam og blodig måde eller ej.

Men her holder man virkelig af og med personerne og sidder derfor konstant på kanten af sædet og håber, at de klarer skærene. Ikke mindst fordi den første film viste os, at hovedpersoner også kan miste livet.

Hvordan ville du reagere?

På det konkrete plan handler filmen om, at familien måske har fundet en måde at bekæmpe monstrene på, men også akut har brug for et sted at søge sikkerhed.

På det mere metaforiske plan undersøger John Krasinski, hvordan mennesker kan reagere og behandle hinanden, når de havner i en livstruende krise – og også om forældreskab og det øjeblik, hvor man som far eller mor må erkende, at man ikke kan passe på sit afkom 24 timer i døgnet, men må lade dem klare sig selv.

Det er ganske tankevækkende. Og, bevares, skamløst underholdende.

Se traileren til »A Quiet Place 2« her:

»A Quiet Place 2«. Gyser, 97 minutter. Instruktion og manus: John Krasinski. Med: Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy m.fl. Premiere 1. juli i biografer landet over.