Manden bag Netflix' nye serie: »Det perfekte kan kun skuffe os«

Ricky Gervais' »Derek Special« har fredag premiere på Netflix. Vi mødte den britiske komiker og bagmanden bag TV-successer som »The Office« og »Extras«.

Ricky Derek. Pr-foto Fold sammen
Læs mere

Ricky Gervais, den britiske komiker og bagmand bag enorme TV-succeser som »The Office« og »Extras«, kommer ind i interview­rummet og er så venlig, at man næsten ikke fatter, at dette er manden, der har skabt sig en showbusiness-formue på en halv mia. kroner.

»Hej med jer! Har I det godt? Eller er I trætte efter rejsen?« siger han til kredsen af europæiske journalister, der er rejst til London for at snakke med ham om hans TV-serie »Derek Special«, der fredag har premiere på Netflix.

Efter to sæsoner i rollen som »Derek« – en mildt autistisk fyr, der bor som en slags maskot på et londonsk plejehjem, har Ricky Gervais besluttet at afslutte serien med »Derek Special«, der binder trådene sammen for de medvirkende karakterer.

»Det er på tide at sige farvel. Jeg har haft det sådan med mine TV-serier, at første sæson opbygger karaktererne og kortlægger »reglerne« i det pågældende univers, mens den anden sæson bare går i gang for fuld drøn. Derefter handler det mest om at sige farvel til mine karakterer. Det er det jeg vil med denne »special«. Jeg kan ikke rigtig se mig selv fortsætte serier i en uendelighed. Jeg er ikke Steve Carell, der kan lave syv sæsoner af »The Office«, siger Ricky Gervais.

Den amerikanske komiker, skuespiller og producer Steve Carell er formentlig en af grundene til Ricky Gervais’ position som en af de helt store trendsettere i film og TV i dag. Det var nemlig Carells amerikanske version af Gervais’ engelske show »The Office«, der for alvor åbnede verden for Gervais’ fantastiske blik for levedygtige karakterer.

Eviggyldig karikatur

Gervais er i øvrigt på vej tilbage til sit oprindelige »The Office«-univers, omend det kun er hans David Brent-karakter – den ulidelige kontorchef – der genoplives. I den kommende film, »Life on the Road«, forsøger David Brent omsider at slå igennem som den rockstjerne, han altid har haft gemt i sig.

»David Brent er en slags eviggyldig karikatur. Der er noget af ham i os alle. Den der frygt for at blive overset. Den der blindhed over for egne fejl. Det eneste, vi har til fælles, er jo vores fejl. Derfor kan jeg blive ved med at lave sjove dysfunktionelle karakterer. Det perfekte er umorsomt. Det perfekte vil altid skuffe os, hvis det er det eneste, vi søger at opnå,« siger Ricky Gervais.

Til gengæld, siger Ricky Gervais, har tiden ændret sig voldsomt, siden han i 2001 lavede den første sæson af »The Office«.

»Den serie var en parodi på 90ernes stilfærdige dokumentarfilm, der skildrede almindelige menneskers liv. I dag vil ingen jo være almindelige længere. Alle vil være kendte. Andy Warhol kunne ikke have forestillet sig, hvor ret han ville få med de 15 minutters berømmelse. Derfor vil jeg gerne have David Brent ind i samme jagt på berømmelsen,« siger Ricky Gervais.

Brutalt standup-show

Man kan følge en vis udvikling i Ricky Gervais’ egne karakterer, fra den uhyggeligt selvoptagne David Brent over hans lidt rundere persona i »Extras« til den nærmest elskelige Derek. Er han ved at blive blød med alderen?

»Jeg tror ikke, at jeg har ændret mig i den henseende. Mit næste standup-show bliver mit hidtil mest brutale. Så jeg er nok ikke blevet blødere, men en af fordelene ved en fremskreden alder er, at man bliver bedre til at vælge, hvilke slag man vil udkæmpe.«

Ét slag bliver Ricky Gervais aldrig træt af at udkæmpe: Siden starten af sin karriere har englænderen med stor energi bekæmpet organiseret religion, hvilket i hvert fald i USA er et forholdsvist sjældent standpunkt blandt showbiz-stjerner. Er man ateist, holder man det for sig selv.

Med Gervais er det nærmest omvendt, så da Berlingske spørger til hans holdning til terrorangrebene i Paris og København, taler han i fem minutter uden afbrydelse om farerne ved religion.

»Jeg har intet imod spiritualitet, hvor nogen tror, at deres mor er i Himlen og våger over dem. Men når nogen tror, at en gud vil takke ham for at slå andre ihjel, blot fordi det står i en flere tusind år gammel tekst, så er det religion af værste skuffe,« siger Ricky Gervais.

Ser man bort fra de religiøse attentatmænd, forsøger komikeren at vise sine medmennesker stor overbærenhed, for livet er kort, og det gælder om, at vi har det så sjovt som muligt, mens vi er her.

»Alle børn leger, indtil de voksne lærer dem noget andet,« siger Ricky Gervais.

»Jeg ser det som mit job at blive ved med at lege!«

Se traileren til serien »Derek Special« nedenfor: