Hvis du kun skal se én græsk film i år, så lad det være denne her

Den lavmælte, men interessante film »Apples« undersøger, hvad der sker, hvis man rammes af hukommelsestab og får chancen for at starte sit liv helt forfra.

 
Trailer til den lavmælte græske fil »Appels«. Video: Boo productions og Lava Films Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aris Servetalis burde næsten have en pris. Der findes ganske vist ikke sådan en kategori, men sjældent har en skuespiller fremkaldt så mange følelser ved at bevæge SÅ få ansigtsmuskler.

Hvis man skal beskrive den løjerlige græske tragikomiske film »Apples« meget kort, så er det som at se Charlie Chaplin spille hovedrollen i »Evigt solskin i et pletfrit sind«.

Hukommelsesepidemi

I en verden, der ligner vores til forveksling, hærger en epidemi, der giver folk pludseligt hukommelsestab. Vores hovedperson Aris (benævnte Aris Servetalis) passerer på gaden en kvinde og en mand, der diskuterer.

Kvinden beder manden om at flytte sin bil, der spærrer for trafikken. Manden siger: »Er det min bil? Det husker jeg ikke?«. Kvinden replicerer: »Du er lige steget ud af den.«

Kort tid efter vågner Aris op i en bus, der er nået til endestationen, og aner ikke hvem han er.

Han bliver sendt til et genoptræningscenter, og vi får i et par egentlig triste, men også lidt sjove scener etableret, at han ikke bare har glemt, hvem han er, men … mere eller mindre alt.

Må starte forfra

Da man ikke kan gøre mere for ham på centeret, bliver stenfjæset Aris sendt ud i verden for at starte forfra. Han bliver installeret i en lejlighed og modtager »Mission: Impossible«-agtigt missioner på kassettebånd.

Aris (Aris Servetalis) har glemt alt og skal skabe nye minder. Først ved at undersøge, om han også har glemt at cykle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox.

Han skal prøve at cykle, han skal springe ud fra timeter-vippen, han skal tage til kostumefest, han skal have et one-night-stand.

Alt sammen for at skabe nye minder. Undervejs møder han Anna (Sofia Georgovassili), der også lider af hukommelsestab, men tager det med bemærkelsesværdigt godt humør.

Rørende

Man bliver ikke ligefrem forpustet af »Apples«, tempoet er … skal vi kalde det meditativt. Men det gør, at man har tid til at reflektere. Hvad nu hvis man selv mistede hukommelsen?

Det er jo i princippet forfærdeligt, men også en chance for at skille sig af med alle dårlige minder, traumer og væmmelige oplevelser. En chance for at starte helt forfra.

Filmen behandler i det hele taget ret interessant, hvem vi er som mennesker. Er vi bare summen af de minder, vi har, eller er vi mere end det?

Det hele bliver ekstra interessant, da noget begynder at tyde på, at Aris måske ikke helt har glemt, hvem han er, men faktisk aktivt forsøger at glemme det. Slutningen skal ikke røbes her, men den er virkelig elegant og ret rørende.

Det er ikke voldsomt mange græske film, der får premiere i danske biografer, men hvis du skal se en af slagsen, er instruktøren Christos Nikou stille debutfilm et ret godt bud.

»Apples«. Drama, 91 minutter. Instruktion: Christos Nikou. Med: Aris Servetalis, Sofia Gerogovassili, Anna Kalatzidou m.fl. Premiere 2. december i biografer landet over.