Blixens leg med ung digter er som Viktor Axelsens OL-finale: Ikke decideret spændende, men rasende seværdig

AOK
Skærm
Anmeldelse

Birthe Neumann overstråler alt og alle i Bille Augusts drama om den litterære superstjerne og hendes pagt med en yngre digter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede inden premieren på Bille Augusts drama »Pagten« har der været megen omtale af Birthe Neumanns tranformation til stjerneforfatteren Karen Blixen. Så bare lige for at få dén del af vejen: Er Birthe Neumann så god som Blixen? Nej. Hun er mageløs. Helt vildt fantastisk, faktisk.

74-årige Birthe Neumann har vel strengt taget endnu til gode at levere en dårlig præstation i nogen dansk film eller tv-serie, men på grund af hendes særlige gestik, hendes distinkte måde at levere replikker på, og fordi … hun er så Birthe Neumann-agtig, kan det nogle gange være svært at abstrahere fra, at hendes karakterer spilles af … ja, Birthe Neumann.

Men det glemmer man sandelig lynhurtigt her. Ikke kun på grund af de brune kontaktlinser, en ny næse og en generelt flot kopi af Karen Blixens umiskendelige look. Men fordi Neumann spiller så overbevisende, at man simpelthen glemmer, at det ikke er den rigtige Karen Blixen, man ser på lærredet. Selv om hun ikke har kopieret Blixen 1:1, men formår at gøre karakteren til helt sin egen. Det er skuespil fra allerøverste hylde.

Birthe Neumann er sminket til næsten ukendelighed, men det er ikke kun det, der gør, at man helt glemmer, at hun faktisk ikke er Karen Blixen. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film.

Adlyd altid

Men hvad så med filmen? Er den noget særligt? Joh. Det meste af tiden.

Vi møder Karen Blixen, da hun er 63 år og har etableret sig som en litterær superstjerne. Hun er også ødelagt af syfilis, knust over at have mistet sit livs kærlighed og sin farm i Afrika og lever et måske i virkeligheden ret ensomt liv.

Lige indtil hun møder den 33 år yngre digter Thorkild Bjørnvig (Simon Bennebjerg i sin første store filmrolle). Blixen tager Thorkild Bjørnvig under sine vinger, og sammen indgår de en pagt. Hun lover at gøre ham til en stor kunstner, til gengæld skal han adlyde hende ubetinget.

Verbale tæsk

Det betyder blandt andet, at han flytter ind på Rungstedlund, hvilket hans kone, Grete (Nanna Skaarup Voss), som både har et job og parrets søn at passe, ikke ubetinget er begejstret for. Blixen er dog aldeles ligeglad med Thorkild Bjørnvigs hjemmeliv og leverer lystigt livsråd som »du burde få dig en skandaløs affære. Noget til at løsrive dig fra den håbløse småborgerlighed, du lider af«.

Så længe Thorkild Bjørnvig føjer Blixens luner, er alt godt, men den mindste ulydighed medfører til gengæld en serie verbale cirkelspark, der får Ghita Nørby til at virke spagfærdig.

Når Karen Blixen ikke har travlt med at manipulere Thorkild Bjørnvig, er der også plads til store tanker om kunst og kærlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film.

Vatnissen Bjørnvig

Det er som sådan vældig seværdigt, men det psykologiske spil bliver aldrig rigtigt spændende – fordi Thorkild Bjørnvig er en kæmpe vatnisse uden fri vilje og med en personlighed som en våd spånplade og en viljestyrke som en kugle i en pinball-maskine.

I det hele taget er Bjørnvig svær rigtigt at nære stærke følelser for, og når han er i fokus, føles det nogle gange, som om filmen går lidt i tomgang. Til gengæld er Karen Blixen konstant fascinerende, fordi filmen ikke tilbyder nogle lette forklaringer på hendes adfærd. Er hun bare så ensom, at hun vil gøre hvad som helst for selskab? Er hun virkelig ude i en ædel mission om at gøre Thorkild Bjørnvig til en bedre forfatter? Eller er hun bare en rablende psykopat, der nyder at lege med andre menneskers skæbner? Måske lidt af det hele, måske ingen af delene. Vi ved det ikke, men det er interessant at gætte.

Der er generelt meget fint skuespil i »Pagten«, og blandt andet Bille Augusts datter, Asta Kamma August, får med stor melankoli og elegante virkemidler meget ud af en ellers lidt underfrankeret rolle som Benedicte Jensen. Men »Pagten« er og bliver Birthe Neumanns film, og hvis hun ikke bliver nomineret til både en Robert og en Bodil for denne præstation, har jeg tænkt mig at lave en kæmpe scene.

»Pagten« er måske egentlig mest til fire stjerner, men Neumann får den sidste helt alene.

»Pagten«. Drama, 115 minutter. Instruktion: Bille August. Med: Birthe Neumann, Simon Bennebjerg, Nanna Skaarup Voss, Asta Kamma August m.fl. Premiere 5. august i biografer landet over.