Venstre åbner for undersøgelseskommission om FE-sag

Danmark er ikke tjent med den usikkerhed, der er skabt om landets efterretningstjenester, lyder det fra Venstre.

Venstre er på vej med spørgsmål om regeringens håndtering af FE-sagen, varsler politisk ordfører Sophie Løhde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre på Christiansborg åbner for, at hele forløbet om Forsvarets Efterretningstjeneste og ikke mindst håndteringen af sagen mod FE-chef Lars Findsen bliver kulegravet af en undersøgelseskommission. Således lyder beskeden fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, i en kort skriftlig kommentar til Berlingske.

»Regeringens håndtering af FE-sagen har skabt usikkerhed om vores efterretningstjenester,« skriver Sophie Løhde, som også er formand for Granskningsudvalget i Folketinget.

»Det er Danmark ikke tjent med. Venstre kommer til at stille nye spørgsmål til sagen, og vi afviser ikke en kommissionsundersøgelse af hele forløbet,« skriver Sophie Løhde.

Reaktionen kommer, efter at Berlingske de seneste dage har bragt nye oplysninger frem om FE-sagen, især om sagen mod FE-chef Lars Findsen.

Søndag afslørede Berlingske, at sigtelsen mod Lars Findsen omfatter samtaler med to journalister, samtaler med fire nærtstående og én konkret Berlingske-artikel om NSA-kabelsamarbejdet. Juraprofessorer vurderede sigtelsen som tynd. Mindst lige så opsigtsvækkende viste Berlingskes gennemgang af sagen, at det kan se ud, som om udvalgte folketingspolitikere ikke har fået en fyldestgørende briefing om sagen.

Intime oplysninger om Findsen

Lars Findsen er sigtet for at lække højt klassificerede oplysninger, og udvalgte politikere fra Folketinget, især betroede partiformænd, er blevet tilbudt en briefing om forløbet. Ifølge Berlingskes oplysninger har myndighederne under disse fortrolige briefinger om Findsen-sagen lagt flere eksempler frem for folketingspolitikerne, herunder intime oplysninger om Lars Findsen, som har bidraget til at forstærke sagens alvor.

Nogle af de fremlagte oplysninger har dog ikke noget at gøre med sigtelsen, mens andre oplysninger er blevet fremlagt over for de udvalgte politikere på en måde, så sagen samlet set virker mere alvorlig, end det reelt er tilfældet, har Berlingske fortalt.

Partiformændene Lars Løkke Rasmussen (M) og Morten Messerschmidt (DF) har efterfølgende udtalt, at de netop er bekymrede for, om de har fået en fyldestgørende fremstilling af sagen. Ifølge Lars Løkke Rasmussen havde det således afdramatiseret sagen om Lars Findsen, hvis alle relevante oplysninger var blevet lagt frem under briefingen. Justitsministeriet har spillet en central rolle under de politiske briefinger, erfarer Berlingske.

Senest har Lars Findsen selv udtalt sig meget kritisk om myndighedernes håndtering af sagen mod ham.

Lars Findsen er sigtet efter straffelovens paragraf 109, som kan udløse op til 12 års fængsel. Han er endnu ikke tiltalt i sagen.