Trumps forlængede arm i Danmark udelukkede ham – nu svarer hans kollegaer igen

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

God mandag morgen og velkommen til en ny uge, hvor du som altid her i dagens overblik kan fortære dagens store dagsordener sammen med morgenmaden. Vi lægger ud med en historie, der har fyldt nærværende medie en stor del af weekenden.

Kolleger: Afvist analytiker er en førende stemme i Nato-debat

Gæsterne ved en konference i anledning af 70-året for Nato-samarbejdet skulle have lyttet til en af de førende analytikere inden for transatlantiske forhold. Men så nedlagde den amerikanske ambassade veto mod, at forskeren, Stanley Sloan, kunne deltage.

Sådan lyder vurderingen fra både hans danske kollega Sten Rynning og professor Lars Bangert Struwe, der var med til at invitere ham til Danmark i første omgang.

»Han er en af USA's største kendere af Nato. Og en af dem, der har produceret enormt mange artikler og bøger om det transatlantiske forhold,« siger Lars Bangert Struwe.

»Han er en kapacitet, og det var derfor, vi gerne ville have ham til Danmark.«

Berlingske har fulgt sagen tæt hen over weekendenden. Især har mange læst Kristian Mouritzens analyse om sagen. Den kan du læse her.

Også Sten Rynning kender udmærket Sloans arbejde og karriere inklusive hans fortid hos efterretningstjenesten CIA og senere for Kongressens interne forskerservice, CSR.

Sten Rynning beskriver Sloan mere som en praktisk analytiker end en teoretiker.

»Hans analytiske vurdering er, at nationalisme og populisme underminerer det transatlantiske forhold. Hans vurdering er, at Trump ikke forstår dybden og værdien af det transatlantiske forhold,« siger den danske professor.

»Så har han samtidig sin private profil, hvor han så også giver udtryk for sin private holdning om Trump. Og han er kritisk over for Trump. Der bruger han sin ytringsfrihed.«

Ifølge Sten Rynning er Stanley Sloan meget åben om, at han i 2016 rådgav Bernie Sanders' præsidentkampagne.

Ifølge Sten Rynning er afvisningen af Stanley Sloan også et udtryk for, hvordan amerikansk politisk kultur i disse år tilspidses.

»Det er en amerikansk tradition for, at de, der er en del af tænketanksmiljøet, også er meget politisk engageret og benytter sig fuldt ud af deres ytringsfrihed,« siger han.

»Og i og med at det politiske i USA er blevet mere bipolær og betændt, bliver man suget ind i det. Og ens analyser bliver suget ind i det.«

Eksperter: Minister gav forkerte oplysninger til folketinget om fiskekvoter

»Vores mandat vil give en fornuftig balance mellem fisk og fiskere, og det holder sig inden for den biologiske rådgivning. Det var der også bred tilslutning til i Europaudvalget,« sagde Mogens Jensen. Men det passer ikke hævder flere eksperter og interesseorganisationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Da Mogens Jensen (S), som er fiskeriminister, overfor Folketinget sagde, at de nye fiskekvoter lå inden for skiven af den rådgivning, som eksperter på området var kommet med, var det i strid med noget meget vigtigt, når man som minister er i dialog med det øvrige ting: sandheden.

Sådan lyder dommen i hvert fald fra både eksperter og grønne organisationer, der beskylder fiskeriminister Mogens Jensen (S) for at »vildlede« Folketinget. Læs hele historien her på avisen.

Og så springer vi videre til historien bag dagens rubrik:

Færøerne er blevet centrum for stormagternes skyggekrig

»Vi har nærmest ikke tid til at arbejde. Journalister fra udlandet kimer os ned,« siger Georg L. Petersen, der er nyhedschef på den færøske TV-avis, »Dagur og vika«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Stormagterne er gået i land på Færøerne. Det færøske landsstyre har mørklagt en lydoptagelse, der muligvis kunne kaste lys over den magtkamp, som udspiller sig. Både årsagen og indholdet er storpolitisk og tophemmeligt. For optagelsen handler om, hvad der blev sagt på et ellers fortroligt møde 11. november mellem den færøske lagmand, Bárður Nielsen, og Kinas ambassadør i Danmark. Berlingske fulgte i sporet på et kinesisk møde, der har sået en nagende usikkerhed om Færøernes vigtigste indtægtskilde.

Læs historien her.

Vi haster videre – på jobjagt med seks nydanskere.

Berlingske følger nydanskere i jobjagt: Mangler du en medarbejder?

 
Berlingske følger de kommende uger Bahar Kirici og fem andre nydanskere i deres jobjagt og deres forsøg på at finde nye veje til beskæftigelse. Video: Esben Busck Fold sammen
Læs mere

I halvandet år har 25-årige Bahar Kirici ledt efter et arbejde. Hun vil bruge sin universitetsuddannelse, og hun er begyndt at afprøve nye veje på jobmarkedet. Alligevel er hun fortsat ledig, men nu skal hun til en jobsamtale. Berlingske følger de kommende uger Bahar Kirici og fem andre nydanskere i deres jobjagt og deres forsøg på at finde nye veje til beskæftigelse. Læs historien her.

Sandheden om liget i mosen ryster lille by

Her endte David Sullivan sit liv – i en vildmose ved Belcoo på grænsen mellem Nordirland og Irland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Poul Høi.

David Sullivan forsvandt sporløst fra sit hjem, og måneder senere blev hans lemlæstede lig fundet i en nærliggende vildmose. Mysteriet var totalt – for han var bare en midaldrende mand, der passede sig selv og ikke gjorde en flue fortræd, skrev aviserne. Så sænkede tavsheden sig over den lille by. Nu – 20 år senere – er sandheden eksploderet og har rystet lokalsamfundet. Her er første afsnit i historien om liget i mosen, der er en metafor for den store nordirske historie – og for den tavshed, som i valgkampen omgærder Nordirland og Brexit.

Det sker i dag:

Rusland kan blive bandlyst fra al sport
Bestyrelsen i Wada, det internationale antidopingagentur, stemmer i dag om at udelukke Rusland fra al sport i fire år. Årsagen er, at landet i mange år har set stort på anti-dopingreglerne og fortsætter med at gøre det, ifølge et udvalg under Wada, som har indstillet forslaget til bestyrelsen. Udelukkelsen vil påvirke alle store sportsgrene og arrangementer, hvilket også kan få betydning for Danmarks gruppe ved EM i fodbold næste sommer, hvor Danmark er i gruppe med Rusland. Mødet starter klokken 10.00 og der forventes en pressebriefing klokken 13.30.

Topmøde mellem Ukraine og Rusland
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er i dag vært for et topmøde om fred i det østlige Ukraine. Macron mødes med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Tysklands kansler, Angela Merkel.

Heuncke til medicinmøde
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er til rådsmøde i Bruxelles, hvor han også skal mødes med Stella Kyriakides, der er kommissær for sundheds- og fødevaresikkerhed for at drøfte forsyningsproblemer med flere slags medicin.

Dagens Demo

Amager Fælled er et gammelt militært øvelseareal – og et af de få steder i København, hvor man kan opleve et stort sammenhængende naturområde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Amager Fælleds Venner arrangerer i dag demonstration mod byggeriet af Vejlands Kvarter på Amager Fælled. Demonstrationen finder sted ved vandrehjemmet klokken 17. Blot en time efter er der borgermøde om byggeriet på Amager Fælled, som fem arkitektteams har gennem flere måneder konkurreret om. By & Havn og PensionDanmark, der står bag udviklingen af Vejlands Kvarter, holder ligeledes møde i dag på netop vandrehjemmet 18-20, hvor vinderforslaget vil blive præsenteret.

Afsnittet om Stanley Sloane er hentet hos Ritzau.