Sygeplejerske idømt dagbøder for uagtsomt manddrab

En 49-årig sygeplejerske er onsdag blevet idømt dagbøder for uagtsomt manddrab på Bispebjerg Hospital for godt to år siden. Patienten døde af forgiftning.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

En enig domsmandsret har ved Retten på Frederiksberg onsdag idømt en 49-årig kvindelig sygeplejerske fem dagbøder á 1.000 kroner for uagtsomt manddrab. Det oplyser retten i en pressemeddelelse.

Den ulykkelige hændelse indtraf på Bispebjerg Hospital i København i juli 2013, da sygeplejersken ved en fejl gav en 75-årig kvindelig patient det lokalbedøvende lægemiddel Bupivacin. Patienten døde kort tid efter på grund af forgiftning.

Sygeplejersken var på daværende tidspunkt vikarvagt på hospitalet.

I retten forklarede hun, at hun havde travlt og ikke spurgte sine kolleger til råds, da hun skulle give den 75-årige patient bedøvelsesmidlet. Ifølge sygeplejersken havde patienten stærke smerter i hoften, fordi hun var blevet indlagt to dage tidligere med et hoftebrud. Det var angiveligt årsagen til, at sygeplejersken ønskede at lokalbedøve patienten. Få minutter inden havde hun slået lægemidlet op på internettet, fordi hun ikke havde kendskab til det.

Anklageren havde krævet en fængselsstraf på tre-fire måneder for grov pligtforsømmelse, men domsmandsretten lade vægt på, at sygeplejersken handlede i god tro.

Den 49-årige sygeplejerske har tidligere forklaret, at det hele var en stor misforståelse.

»På det tidspunkt troede jeg, at jeg gjorde det rigtige,« har hun tidligere sagt i Retten på Frederiksberg.

Hun havde inden episoden arbejdet som sygeplejerske i seks år.