Styrelse vil have smittede borgere til at stille sig i kø til ekstra test, selvom de risikerer at smitte andre: »Det er dybt problematisk«

Det er nødvendigt at få foretaget en ekstra test, selvom man allerede er blevet testet positiv for covid-19 ved hjælp af en privat test, oplyser Sundhedsstyrelsen. Professor kalder det problematisk at bede smittede personer om at stille sig i kø med andre, der ikke nødvendigvis er smittede. Sundhedsstyrelsen peger på behovet for at kende virusvarianten.

Professor kalder det »problematisk«, at smittede borgere opfordres til at blive testet, når de dermed risikerer at komme i kontakt med andre mennesker, der ikke er smittede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

Det er ikke nok, at du er blevet testet positiv for covid-19 ved hjælp af en pcr-test eller en hurtigtest fra en privat udbyder. Derfor bør du bestille tid til en pcr-test hos det offentlige på coronaprøver.dk og møde op i et testcenter, hvor du som bekendt risikerer at skulle stå i kø.

Det bør du gøre, selvom du med al sandsynlighed er smittet og risikerer at smitte andre mennesker i køen.

Sådan lyder opfordringen fra Styrelsen for Patientsikkerhed til smittede testpersoner.

Lars Bjerrum, professor og underviser i infektionssygdomme på Københavns Universitet, kalder opfordringen »helt gal«. Han frygter, at smittede testpersoner kan bringe smitte videre til andre, der ikke har covid-19.

»Smittede personer skal netop ikke stille sig op i en ny kø. De skal netop være derhjemme og isolere sig. Det er dybt problematisk, hvis de kommer til at smitte andre på grund af det,« siger professoren.

Opfordringen om at blive testet en ekstra gang fremgår af et brev, som Styrelsen fra Patientsikkerhed har bedt private udbydere af test om at sende til smittede testpersoner. Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at opfordringen er sendt ud på baggrund af Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Opfordringen kommer efter, at nye og mere smitsomme virusvarianter som den engelske variant B.1.1.7, den sydafrikanske variant B.1.3.5.1 og nu også den brasilianske variant P.1 er begyndt at sprede sig i samfundet.

Med en pcr-test foretaget i regionernes testcentre kan Statens Serum Institut (SSI) slå fast, hvilken variant testpersonen er smittet med. Dermed kan myndighederne danne sig et overblik over, hvilke varianter der spreder sig i samfundet.

Det behov anerkender professor Lars Bjerrum. Han mener dog, at man bør gøre alt for at undgå, at smittede personer smitter andre. Specielt nu, hvor nye og mere smitsomme varianter er i vækst.

»Vi står med et dilemma, hvis man beder smittede personer om at stille sig op i en kø sammen med alle andre. Ønsket om at isolere folk og undgå mere smitte må næsten være så stort, at det trumfer ønsket om at vide, hvilken variant det er,« vurderer han.

»Helt hen i vejret«

Odensevirksomheden PentaBase udbyder som privat virksomhed pcr-test flere steder i landet. PentaBase er derfor blevet bedt om at videresende opfordringen om en ekstra test fra Styrelsen for Patientsikkerhed til smittede personer.

Virksomhedens administrerende direktør, Ulf Bech Christensen, mener, at opfordringen er »helt hen i vejret«. Han mener, at det er uansvarligt at bede smittede personer om at stille sig ind i kø med andre mennesker.

»Jeg vil gerne forstå, hvordan man kan forsvare at bede syge personer om at stille sig i kø med andre mennesker og stille sig op foran sundhedspersonale og åbne gabet,« siger han.

Ulf Bech Christensen mener samtidig, at det er unødvendigt, at Styrelsen for Patientsikkerhed beder smittede personer, der er blevet testet hos PentaBase, om at få taget en ekstra test, når virksomheden selv kan fastslå, hvilken variant testpersonen er smittet med.

Statens Serum Institut ønsker imidlertid selv at undersøge, hvilken variant der er tale om. Mandag oplyste SSI så, at instituttet nu har udviklet en ny test ved navn Delta-2-PCR, der kan påvise, om der er tale om den britiske variant, den sydafrikanske variant, den brasilianske variant eller minkvarianten.

»Mistænkeliggørelse«

Ulf Bech Christensen mener imidlertid ikke, at der er nogen grund til, at PentaBase og andre udbydere af pcr-test sender deres smittede testpersoner afsted til en ny test, når PentaBase selv kan fastslå, hvilken variant der er tale om.

Eksperter har tidligere sat spørgsmålstegn ved, hvorfor SSI ikke vil lade private aktører undersøge, hvilken variant personer er smittede med.

»Det er en uberettiget mistænkeliggørelse af vores og andres tests. Vi ved, hvad vi arbejder med, og jeg vil selv sige, at vores bedømmelse af virusvarianten er mindst lige så troværdig som Statens Serum Instituts,« siger han.

Den administrerende direktør anerkender dog, at folk, der er testet positiv med en hurtigtest, bør få taget en pcr-test i det offentlige. Man kan nemlig ikke fastslå varianten på baggrund af en hurtigtest. Han mener dog stadig, at det er problematisk, at de skal stå blandt andre mennesker, der ikke nødvendigvis er smittede.

Professor Lars Bjerrum har dog en anden løsning, så smittede personer ikke behøver at bryde deres isolation.

»Det er relativt få smittede, det drejer sig om. Så man kunne eventuelt håndtere de smittede på en anden måde ved at sende nogle ud til dem og teste dem i stedet for, at de smittede skal ud i samfundet.«

Skal sikre korrekt svar

Berlingske har spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, om det er hensigtsmæssigt, at smittede personer stiller sig i kø til en ny test. Styrelsen henviser i stedet til Sundhedsstyrelsen, eftersom opfordringen tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens retningslinjer på området.

Sundhedsstyrelsen mener imidlertid ikke, at de er den rette myndighed til at svare på spørgsmålene.

Sundhedsstyrelsen skriver imidlertid i sine egne retningslinjer, at en hurtigtest kan give et falsk svar. Styrelsen peger desuden på ønsket om at undersøge virusvarianten:

»Når antigentest anvendes i befolkningsgrupper med lav risiko for smitte, forekommer der et betydeligt antal falsk positive tests. Hvis et positivt svar fra antigentest følges op med pcr-test, vil det sikre, at testsvaret er korrekt,« fremgår det af retningslinjerne:

»Der er et tiltagende fokus på såkaldte virusvarianter, da de kan have ændret smitsomhed og dermed betydning for epidemikontrollen. Ved antigentest foretages der ikke analyse af virus arvemateriale. Det er derfor i udgangspunktet ikke muligt at foretage analyse af virusvarianter. Der er derfor også af denne grund behov for at få foretaget samtidig eller opfølgende pcr-test hos personer med positivt antigentestsvar, hvilket vil give mulighed for variantanalyse.«

Berlingske har desuden spurgt Statens Serum Institut om, hvorfor personer, der er blevet testet hos PentaBase, skal have foretaget en ekstra test. Instituttet er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.