Stor forsker i små ting

70 år 28. februar. Karin Hammer har forsket på højt plan i grænsefeltet mellem mikrobiologi og molekylærbiologi. Og så har hun skabt historie som professor på DTU.

Audiens: Professor i mikrobiologi ved DTU Karin Hammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Luthcke

Karin Hammer er en ambitiøs, engageret forsker af internationalt format. Og så har hun skrevet historie, eftersom hun 1988 blev den første kvindelige professor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Ikke fordi hun var kvinde, understregede man, men fordi hun med sin brede og markante baggrund i genetik og fysiologi var den bedste mand til jobbet.

Hammer, der er cand.scient. et lic.scient. fra Københavns Universitet, underviste i 20 år på Institut for Biologisk Kemi, men 1987 lod hun sig lokke af en meget fristende stilling som forskningschef fra Chr. Hansens Laboratorier. Firmaet havde fået øjnene op for hendes forskning i grænsefeltet mellem mikrobiologi og molekylærbiologi.

Hendes forskning har bl.a. beskrevet, hvordan enzymer kan regulere coli-bakteriernes arvemasse. dette kan på langt sigt give mulighed for at skræddersy mikrober, som æder skadelige stoffer, hæmmer forrådnelsesprocesser og billiggør væksthormoner, insulin og antibiotika.

Karin Hammer blev dog ikke i den private sektor i mere end halvandet år, før hun blev ansat som professor i mikrobiologi ved DTU, hvor hun har beskæftiget sig med basal mikrobiologi med fokus på geners regulering samtidig med, at hun har kunnet trække på sin viden om industrien og sit netværk derfra. Det var derfor også naturligt for hende at repræsentere erhvervslivet i den statslige forskningsinstitution Danmarks Miljø Undersøgelser.

Efter 20 år på DTU blev hun 2008 professor emerita ved Institut for systembiologi. Hun indgår nu årlige emeritus-aftaler med DTU og deltager stadig aktivt i forskning i mælkesyrebakterier samt deres bakteriofager (vira).

Men trods de mange år samme sted er der langtfra groet mos på Karin Hammer. Hun har været gæsteforsker flere steder, senest sidste år ved Adelaide University, Australien. Hun har været medlem af flere forskningsråd og kommitteer bl.a. det Naturvidenskabelige Forskningsråd og Grundforskningsfonden. Hun er stadig medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

I emeritus-tilværelsen nydes samvær med familie og venner, samt natur- og kulturoplevelser. De ikke faglige interesser omfatter fuglekikkeri, rejser, bøger og naturen. Særligt elsker Hammer de store vidder i det nordjyske omkring Fosdalen og Svinkløv, hvor hun er kommet gennem 50 år. kks