Somalisk forening i modangreb: »Demokratiet er for alle, ikke kun for en lille elite«

Flere moskeer bliver kritiseret for at have afholdt vælgermøder før folketingsvalget, hvor kun partier fra rød blok var repræsenteret. Nu svarer en forening for somaliere igen på kritikken.

Foreningen AarhuSomali afholdte før folketingsvalget et vælgermøde, hvor kun repræsentanter fra rød blok var til stede. Foto: AarhuSomali Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af muslimer fik kort før folketingsvalget besked på at stemme på Enhedslisten eller Radikale Venstre ved vælgermøder i forskellige moskeer.

Blandt andet i Fredens Moské i Aarhus blev der afholdt vælgermøder, hvor man bevidst havde valgt at udelukke Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Stram Kurs. I stedet var kun Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten repræsenteret.

Den ensidige repræsentation af politiske partier møder i dagens Berlingske skarp kritik fra flere sider, fordi moskeernes budskaber når ud til flere tusinde muslimer og derfor har indflydelse på deres valg.

Den kritik er dog ikke berettiget, lyder det nu fra foreningen AarhuSomali, der er en forening for somaliere med bopæl i Aarhus.

»I årevis har beboerne i udsatte boligområder været kritiseret for ikke at deltage i demokratiske valg i samme omfang som andre i samfundet. Ved det nylige folketingsvalg steg stemmeprocenten i Gellerup kraftigt, og de indædte kritikere burde være glade. Men nu er de i stedet for sure over, at for mange har stemt på »de forkerte« partier. Det er respektløst overfor demokratiet,« lyder det i pressemeddelelse udsendt af foreningen og underskrevet af Daud Hussein Ahmed og Abdirashid Sheikh, som er talsmænd for AarhuSomali.

AarhuSomali

»Nogle steder i landet får Venstre over 30 procent af stemmerne. Er der så tale om et parallelsamfund af fundamentalistiske landmænd?«


Foreningen afholdte kort før folketingsvalget selv et vælgermøde, hvor kun repræsentanter fra rød blok var til stede. Venstre var også inviteret til mødet, men havde ikke mulighed for at sende en kandidat.

Ifølge talsmændene for AarhuSomali er det ikke mærkværdigt, at mange muslimer har stemt, som de gjorde.

»Det kritiseres, at folk i Gellerup i høj grad har stemt på De Radikale og Enhedslisten. Men det er da ikke så underligt. Ligesom andre steder i landet stemmer man på de politikere, der vil varetage ens interesser. Nogle steder i landet får Venstre over 30 procent af stemmerne. Er der så tale om et parallelsamfund af fundamentalistiske landmænd? Nej, man stemmer på de partier, der støtter ens egne interesser, og det gælder såvel i Vestjylland som det gælder i Gellerup,« lyder det i pressemeddelelsen.

»Så vi er faktisk lamslåede over, at der nu kommer kritik af, at for mange i Gellerup har stemt. Må vi bede om respekt for demokratiet. Tak. Demokratiet er for alle, ikke kun for en lille elite,« lyder det videre.

Tal fra Danmarks Radio viser, at flere fra landets største ghettoområder stemte ved dette folketingsvalg i forhold til valget i 2015.

I dagens Berlingske kalder Venstre-politiker Karina Rohrberg Jessen vælgermøderne for udemokratiske, og de Konservatives folketingsmedlem Naser Khader finder det upassende, at trossamfundene har udvalgt enkelte kandidater, som ifølge menighederne er bedst til at varetage muslimers interesser.

»De skal ikke blande sig i politik, men holde sig til det åndelige. Det er også til grin, fordi de på den ene måde blindt tror på Gud, men samtidig opfordrer til at stemme på de mest ateistiske partier. Det værste ved det hele er, at nogle lytter til imamerne, fordi de er autoritetstro,« siger han blandt andet.

Til spørgsmålet om, hvorfor en moské vælger at udelukke en hel række partier fra at deltage i vælgermøder, svarer Ahmad Halimah fra medieudvalget i Fredens Moské:

»Vi er først og fremmest danskere, men socialt og socioøkonomisk tilhører vi en bestemt gruppe i samfundet, og vi har forsøgt at udpege de partier, der bedst kunne varetage vores interesser. Der endte vi med at stå tilbage med Enhedslisten og Radikale Venstre.«

Læs hele historien her.