»Som hvis hundrede krysantemumbomber sprang«: Noget eksploderede sent tirsdag aften på Østerbro. Og mere ved vi stort set ikke

Knap et døgn efter eksplosionen ved Skattestyrelsen på Østerbro i København er puslespillet endnu ikke løst. For stort set alle brikker ser ud til at mangle endnu.

Direktør for Skattestyrelsen Merete Agergaard og skatteminister Morten Bødskov ved Skattestyrelsen på Østerbro i København, onsdag den 7. august 2019. Tirsdag aften fik politiet meldinger om en kraftig eksplosion i nærheden af Nordhavn Station. Politiet bekræfter, at der har været tale om en kraftig eksplosion foran Skattestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Da en genstand uden for Skattestyrelsen tirsdag aften eksploderede, lød et brag gennem Østebros gader. Vinduer klirrede, og røg steg mod himlen over Nordhavn.

Efter braget stod en ældre dame i nærheden og lænede sig ud ad vinduet fra sin lejlighed.

Hun kiggede søgende op og ned ad gaden.

»Der lød et kæmpe brag. Som hvis hundrede krysantemumbomber sprang på én gang,« sagde hun, da Berlingske spurgte hende, hvad der var sket. Og knap et døgn senere ved vi faktisk ikke meget mere end dét.

»Mit tøj blafrede, selv om jeg sad inde i min lejlighed.«


Kort forinden samtalen med den ældre dame var en endnu ukendt genstand eksploderet uden for Skattestyrelsens indgangsparti ved Nordhavn Station på Østerbro i København. Eksplosionen fandt sted omkring klokken 22.16 og efterlod bygningens facade med knuste ruder og et ødelagt indgangsparti.

Det »kæmpe brag«, som den ældre dame talte om, skulle onsdag morgen få den nyudnævnte skatteminister, Morten Bødskov (S), til at tale om »forfærdelige scener på Østerbro ved Skattestyrelsen«.

Det skulle få politiet til at undersøge »et bevidst angreb«.

Og det skulle få Danmarks nye statsminister, Mette Frederiksen (S), til at tale om »en meget alvorlig forbrydelse«.

Klirrende ruder

Da Berlingskes reporter sent tirsdag aften ankom til Østerbro, var politiet massivt til stede og afspærrede alle veje omkring Skattestyrelsen. Flere beboere i området var chokerede over braget fra eksplosionen.

»Mit tøj blafrede, selv om jeg sad inde i min lejlighed,« lød det det fra en anden beboer.

I nærheden af Skattestyrelsen stod Dorthe Dahl bag baren på værtshuset Chevy's.

»Ruderne klirrede. Folk troede, at det var to tog, der var stødt sammen,« fortalte hun.

Et par timer efter at Berlingske forlod værtshuset, bekræftede politiet, at der var tale om en eksplosion.

Én person i nærheden af gerningsstedet blev ramt af fragmenter fra eksplosionen og tog selv kontakt til skadestuen. Endvidere var to rengøringsmedarbejdere til stede i bygningen. Begge slap uskadte fra episoden.

Statsminister Mette Frederiksen

»Vi betragter det på ingen måde som drengestreger eller en tilfældighed.«


Ukendt gerningsmand, ukendt motiv

Da man på Københavns Politigård onsdag formiddag klokken 10:00 holdt pressemøde, var det sparsomme oplysninger, der blev givet videre til offentligheden, fordi efterforskningen endnu var i gang.

Chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, karakteriserede under pressemødet sagen som alvorlig. Han konstaterede, at angrebet mod styrelsen var udført med fuldt overlæg, og at der ikke var tale om et uheld. Men hvem, der står bag, og hvorfor er stadig uvidst.

»Det er på dette tidspunkt for tidligt at sige noget om gerningsmænd og motiv. Det er også for tidligt at sige noget om, hvad der har forårsaget eksplosionen – vi er i gang med tekniske undersøgelser og har nogle spor, men af hensyn til den nærmere undersøgelse kan vi ikke komme ind på, hvad det er for nogle spor,« sagde Jørgen Bergen Skov under pressemødet.

Efter pressemødet stod flere ubesvarede spørgsmål hen, eftersom ikke mange oplysninger kom frem.

Kort efter politiets pressemøde, omkring klokken 11.00, holdt også statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde om sagen.

»Vi betragter det på ingen måde som drengestreger eller en tilfældighed. Eksplosionen skete tæt på en S-togsstation på et tidspunkt, hvor mange er på gaden, så vi ser meget, meget alvorligt på det,« lød det fra statsministeren.

Langt fra første gang

Angrebet tirsdag aften er dog langtfra første gang, at Skat bliver udsat for angreb.

I 2002 stod en ukendt gerningsmand bag et brandattentat mod kontorer i Told & Skats bygning i Korsør.

Gerningsmanden brød ind gennem et vindue og hældte en stor mængde benzin ud på to kontorer. Politiet formodede, at der var tale om en vred skatteyder, da gerningsmanden havde spraymalet »Fuck, Skattesvin, Idiot og Svin« på bygningens ydervæg.

6. august 2003, altså præcis 16 år tidligere end angrebet tirsdag aften, puttede nogen sprængstoffer i en boks i samme bygning. I 2006 var det Told & Skats kontor på Tagensvej i København, der blev ramt af en eksplosion. Den lavede et hul i døren på størrelse med en håndbold, ligesom den lavede skader på murværket og knuste ruder i biler, der holdt parkeret foran bygningen.

Under politiets pressemøde onsdag, kunne chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov bekræfte, at politiet havde afhørt en mistænkt for angrebet på samme bygning for 16 år siden. Men da den mistænkte kunne redegøre for sin færden, så politiet ikke umiddelbart en sammenhæng mellem de to angreb på samme bygning.

Begge angreb i København er uopklarede, oplyser Københavns Politi.

Bekymrede ansatte

Onsdag eftermiddag klokken 16.30 afholdt Københavns Politi endnu et pressemøde. Her fortalte det, at indsamlingen af tekniske beviser var afsluttet på gerningsstedet. De skal nu undersøges nærmere af relevante myndigheder. Desuden har politiet nu indledt et større efterforskningssamarbejde blandt andet med PET, lød det.

Københavns Politi ville forsat ikke løfte sløret for konkrete detaljer om eksplosionen af hensyn til efterforskningen.

Tilbage står en række ubesvarede spørgsmål. Hvem har udført angrebet? Hvad er motivet? Er der tale om terror? Hvilken type sprængstof er der blevet brugt?

Og ikke mindst står bekymrede ansatte hos Skat tilbage.

Direktør for Skattestyrelsen, Merete Agergaard, udtalte onsdag til Ritzau, at de hos Skat fra tid til anden oplever, »at nogen er vrede på os og truer en medarbejder verbalt eller sender ubehagelige beskeder«.

»Men vi har mig bekendt aldrig nogensinde modtaget trusler, der ville kunne kobles med den eksplosion, der skete i går (tirsdag, red.),« sagde hun.

Ligeledes fortæller Jørn Rise, der er formand for Dansk Told- & Skatteforbund og taler på vegne af cirka 3.000 medarbejdere i skattevæsenet, at det er almindeligt med mindre spektakulære, men ligeledes alvorlige tilfælde af psykisk vold. À la hvor folk siger til medarbejderne: »Jeg ved, hvor din familie bor.«

»Jo, vi betaler en høj pris for vores arbejde. Men det hér – eksplosionen på Østerbro ryster medarbejderne endnu mere. Jeg har i dag (onsdag, red.) fået flere henvendelser fra medarbejdere, som spørger mig, om det er trygt at gå på arbejde,« sagde han og forklarede:

»Det er ting, som vi drøfter godt og grundigt igennem med ledelsen. Vi får mange nye medarbejdere i øjeblikket, og der ligger en stor opgave i at instruere dem i, hvordan de gebærder sig. Nogle vælger for eksempel adressebeskyttelse.«