Statsminister kalder eksplosion en bevidst handling

Det er for tidligt at konkludere, om eksplosion på Østerbro er terror, siger Mette Frederiksen.

Danish Prime Minister Mette Frederiksen holds doorstep on explosion at the Tax Agency, in the Mirror Hall at Christiansborg, Copenhagen, Wednesday, August 7, 2019. (Photo: Philip Davali / Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger på et pressemøde onsdag i Statsministeriet, at eksplosionen ved Skattestyrelsen tirsdag aften er en »bevidst handling.«

»Det, der er eksploderet, er lagt meget tæt på Skattestyrelsen, så det er en bevidst handling,« siger hun.

»Vi betragter det på ingen måder som drengestreger eller en tilfældighed. Eksplosionen skete tæt på en S-togsstation på et tidspunkt, hvor mange er på gaden, så vi ser meget, meget alvorligt på det.«

Eksplosionen raserede indgangen til Skattestyrelsens bygning på Østbanegade og knuste vinduerne i facaden.

Mette Frederiksen mener, at det er for tidligt at konkludere, om eksplosionen kan betegnes som terror.

»Vi kender ikke motivet. Politiet er fortsat i gang med efterforskningen. Jeg vil endnu ikke konkludere, hvad det er, der har ramt os på Østerbro, men det er ganske alvorligt,« siger statsministeren.

Politiet har skærpet sikkerheden omkring skattemyndighederne efter eksplosionen på Østerbro.

»Det er et alvorligt chok for beboerne på Østerbro og for medarbejderne i Skattestyrelsen. Risikoen har været enorm, og det er et stort held, at ingen er kommet alvorligt til skade,« siger Mette Frederiksen.

To personer befandt sig inde i bygningen, men kom ikke noget til. En person, der stod ude i det fri nær Nordhavn Station, blev derimod ramt af fragmenter og søgte behandling på en skadestue.

Det fortalte chefpolitiinspektøren hos Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, på et pressemøde onsdag formiddag.

Politiet betegner eksplosionen som et angreb.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) udtaler i et skrifteligt citat, at han har stor forståelse for, at eksplosionen kan skabe utryghed blandt medarbejderne i styrelsen og beboerne i området.

»Politiet og tekniske eksperter efterforsker nu intensivt på alle spor for at klarlægge, hvilket motiv der kan ligge bag angrebet, så vi kan stille gerningsmændene til ansvar,« udtaler han.

/ritzau/