Sprængningsekspert: »Hvis det er en krysantemumbombe, så kræver det intet andet kendskab, end hvordan du betjener en lighter«

Hvad, der præcis har forårsaget skaderne på Skattestyrelsens bygning i København i går aftes, står endnu hen i det uvisse. Men det kan være alt fra helt simple former for fyrværkeri til avanceret sprængstof, vurderer sprængningsekspert.

Sådan så indgangspartiet til Skattestyrelsens bygning på Østerbro ud onsdag morgen. Hvad, der præcis er blevet bragt til sprængning sent tirsdag aften, vides endnu ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Rester af knust glas sidder i de store vinduespartier. Metalplader sidder bulede og bukkede tilbage, og i det hele taget fremstår indgangspartiet til Skattestyrelsen på Østerbro i København hårdt medtaget.

Hvad, der præcis er blevet bragt til sprængning ved bygningen, vides endnu ikke. Men både politiet og landets statsminister har offentligt oplyst, at det er sket med forsæt.

Der er flere former for eksplosioner, som kan være årsag til skaderne – der kan være tale om hele spektret fra simpelt fyrværkeri til regulært avanceret sprængstof, forklarer sprængningsekspert Mikkel Lerdrup fra Dansk Sprængnings Service til Berlingske.

»Det er endnu ikke til at sige, om det er nogen, der har taget et stykke fyrværkeri fra øverste hylde eller har siddet og fremstillet deres eget sprængstof,« siger han om årsagen til det store brag, som mange borgere i København hørte sent tirsdag aften, og som forvoldte store skader på Skattestyrelsens bygning.

På dette stadie, hvor politiet endnu er i færd med de tekniske undersøgelser, kan det være mange former for sprængstof, der har udløst eksplosionen, vurderer Mikkel Lerdrup og nævner, at det eksempelvis kan være folk, der har lavet deres eget sprængstof, eller en gasbeholder, der er blevet bragt til sprængning. Men det kan også være meget kraftigt fyrværkeri som for eksempel en krysantemumbombe.

»Hvis vi kigger på nogle af de helt store krysantemumbomber, så kunne det nok godt være sådan en, der har anrettet skaderne. Det er dog uden at vide det med sikkerhed, for jeg har aldrig set sådan en, der er blevet fyret af op ad en glasbygning,« siger Mikkel Lerdrup og uddyber:

»Men det ville ikke være helt usandsynligt, at det er det, og de er øjensynligt relativt nemme at få fat i.«

Hvis der er tale om hjemmelavet sprængstof, er det et mere avanceret projekt og kræver langt større kendskab til det, man laver, og flere ressourcer, end det ville gøre at købe en krysantemumbombe, forklarer Mikkel Lerdrup:

»Hvis det er en krysantemumbombe, så kræver det principielt set intet andet kendskab, end hvordan du betjener en lighter.«