For præcis 16 år siden blev Skat på Østerbro ramt af en kraftig eksplosion – politiet har afhørt mistænkt fra dengang

Eksplosionen i aftes hos Skattestyrelsen skete på 16-årsdagen for en eksplosion samme sted, og tidligere er også andre kontorer i landet blevet ramt af eksplosioner.

Told og Skat's indgangsparti og dele af bygningen på Tagensvej blev også kraftigt ødelagt af en bombe for seksten år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt

Der er ikke beviser for en sammenhæng mellem et attentat på Skat i 2003 og gårsdagens eksplosion ved Skattestyrelsen på Østerbro i København.

Det oplyste politiet på et pressemøde 10:00 på Københavns Politigård.

For seksten år siden blev Told & Skat ramt af en kraftig eksplosion på samme adresse som Skattestyrelsen, hvis facade i aftes blev ødelagt af en endnu uopklaret eksplosion.

Den gang viste det sig at være en boks hos Told & Skat i Østbanegade 123, der omkring kl. 02.00 blev sprængt i luften.

Denne eksplosion var så kraftig, at stålpladen omkring boksen blev slynget 50 meter væk. Selve boksen, der også var af rustfrit stål, blev slynget 10-15 meter gennem lokalet inde i bygningen.

Den gang sagde kriminalinspektør for Københavns Politi, Ove Dahl, at der ikke var tale om en »decideret bombe«.

»Der har formentlig været tale om, at der er hældt krudt i et toiletrør og sat en lunte i. Vi kender ikke motivet bag episoden, som vi vil karakterisere som groft hærværk. Om nogle har haft et horn i siden på Told & Skat, om nogle har troet, at der var tale om en døgnboks, eller om der har været tale om nogle, der blot skulle lave hærværk, der ved vi ikke,« sagde kriminalinspektør Ove Dahl, Københavns Politi.

Der var den gang en mistænkt, som Københavns Politi også i dag har afhørt, men han har redegjort for sin færden i forbindelse med den aktuelle eksplosion, og er ikke mistænkt, sagde politiet på et pressemøde onsdag morgen.

»Intet tyder på en sammenhæng,« siger Jørgen Bergen Skov. Politiet har talt med den person, der var mistænkt i sagen fra 2003.

»Indtil videre er det et tilfælde,« siger chefpolitiinspektøren om sammenfaldet.

Tre år senere, den 8. november 2006, var det en kraftig eksplosion der sprængte hul i døren til Told & Skats kontor på Tagensvej i København. Eksplosionen lavede et hul i døren på størrelse med en håndbold, ligesom den lavede skader på murværket, og knuste ruder i biler der holdt parkeret foran bygningen.

På samme kontor på Tagensvej blev en vagtmand i 2009 skudt og dræbt af en person, der senere blev idømt af 14 års fængsel for drabet.

En ukendt gerningsmand stod bag et alvorligt brandattentat mod kontorer i Told & Skats bygning i Korsør, et attentat der syntes rettet mod skattemyndighedernes arbejde.

Gerningsmanden brød ind gennem et vindue og hældte en stor mængde benzin ud forskellige steder på to kontorer. Politiet formodede at der var tale om en vred skatteyder, da han havde spraymalet »Fuck, Skattesvin, Idiot og Svin« på bygningens ydervæg.

Benzinen udviklede så mang dampe, at de blev antændt som voldsom eksplosion. Den udløste en trykbølge, som blæste branddøren ud af hængslerne og kastede glasskår adskillige meter ud af bygningen. Loftplader fra kontoret blev fundet 100 meter fra gerningsstedet.