Røde Kors om nyt udrejsecenter for børnefamilier: Sjælsmark kan byttes ud med eksisterende asylcentre

Børnefamilier skal ikke længere bo på Udrejsecenter Sjælsmark. Det står fast med den »politiske forståelse«, der danner grundlag for en ny S-regering. Røde Kors forestiller sig i stedet en løsning, hvor man bruger de eksisterende asylcentre. Enhedslisten havde helst set, at familierne kunne flytte ud i små familieboliger.

Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved midnat natten til tirsdag landede en aftale, der danner grundlag for en ny S-regering. Få timer senere var generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, på vej mod Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm.

For den nye »politiske forståelse«, der danner grundlag for regeringen, omtaler blandt andet det ophedede politiske emne: børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.

Enhedslisten, SF og de Radikale har stået hårdt fast på, at børnene skal ud af udrejsecentret, og i aftalen lyder det nu, at der skal findes en mere »hensigtsmæssig« lokalitet for et udrejsecenter kun for børnefamilier.

»Jeg var deroppe klokken 7.15. Deres tradition er at bage en kage, men det kan de jo ikke, når de ikke selv må gå i køkkenet. Men jeg blev mødt af en stor glæde over, at man nu kan forlade centret,« fortæller Anders Ladekarl og fortsætter:

»Og et stort håb om, at børnene kan få det bedre. Men selvfølgelig også en masse spørgsmål om, hvad det her betyder for den enkelte. Flere spurgte: »Hvor skal jeg hen? Skal jeg nu flyttes til Jylland, eller?« Men glæden var helt klart dominerende.«

En af dem, der er glade, er Hawar Azizi og hans familie, som Berlingske tidligere har talt med flere gange.

»I næsten et år og to måneder har jeg boet i Sjælsmark-lejren, og jeg har aldrig været glad. Men i går, da jeg hørte nyhederne, blev jeg glad, og jeg græd. Jeg kunne ikke sove, men det var fordi, jeg var lykkelig,« skriver han på Facebook.

Hvor skal børnene så hen?

Det store spørgsmål er, hvor børnene nu skal hen. Partierne i rød blok er enige om, at et nyt udrejsecenter skal indrettes efter anbefalingerne fra Røde Kors og Ombudsmandens rapport om forholdene på Sjælsmark.

»Vores anbefaling er, at man normaliserer forholdene for børnene så meget som muligt. Så de får mulighed for almindelig skolegang, almindelige institutionstilbud og fritidsaktiviteter,« siger Anders Ladekarl.

Lige nu er det ikke alle børnene på den nedlagte kaserne, der har mulighed for at gå i en almindelig dansk folkeskole, de mindste har ikke institutionsplads, og der er ikke fritidsaktiviteter for alle. Desuden må familierne ikke selv lave mad, men spiser i et cafeteria, hvor der serveres tre faste hovedmåltider.

»Vi anbefaler, at de får mulighed for at lave mad sammen som en familie, og at forældrene får mulighed for at lave aktiviteter, der kvalificerer dem til, når de vender tilbage til hjemlandet. Det er stadig vores holdning, at folk, der er afvist, skal rejse ud. Så forældrene skal motiveres til at rejse hjem,« siger Anders Ladekarl.

Eksisterende asylcentre

Hvordan et nyt udrejsecenter for børnefamilier mere konkret skal se ud, kan generalsekretæren ikke svare på endnu. Men han påpeger, at mange af familierne kommer fra andre opholdscentre, hvor de har opholdt sig i forvejen og været velintegrerede og haft det »anderledes godt«.

»Så man kan måske forestille sig en løsning i tilknytning til de eksisterende centre,« siger han.

Du mener, at børnefamilierne skulle blive på de øvrige asylcentre, til de rejser hjem?

»Det kunne være en løsning. Men vi ved ikke, hvad politikerne præcist har i tankerne. Vi ser frem til at drøfte det med en ny minister,« siger han.

Enhedslistens nye integrationsordfører, Rosa Lund, fortæller, at hun er »sindssygt glad« for at børnene nu skal væk fra Sjælsmark.

»Men når det er sagt, så havde vi ønsket, at de her familier kom helt væk fra et udrejsecenter. Vi havde helst set, at de boede i små enheder, små familieboliger uden for et center. Men et center blev så langt, vi kunne nå,« siger hun.

Enhedslisten er særligt optaget af, at de afviste asylansøgere skal bo på et center, der drives af Røde Kors frem for Kiminalforsorgen. Som det er i dag, drives Udrejsecenter Sjælsmark »som et fængsel«, mener Rosa Lund.

I den nye »politiske forståelse« står der også, at et nyt udrejsecenter for børn skal indrettes efter anbefalingerne fra Ombudsmandens rapport vedrørende forholdene på Sjælsmark.

I december 2018 konkluderede Folketingets Ombudsmand, at forholdene for børnene på Sjælsmark vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres mulighed for naturlig udvikling og livsudfoldelse. Det skyldes først og fremmest deres generelle situation som børn af afviste asylansøgere med en uvis fremtid, lød det i rapporten.

Hvornår kan Khabat Azizi forlade Sjælsmark?

Desuden har Røde Kors i 2018 og 2019 foretaget en psykologisk undersøgelse af børnene på Sjælsmark og blandt andet konstateret, at der er dobbelt så høj risiko for psykiske lidelser hos børnene på Sjælsmark som for nyankomne flygtningebørn. Ligeledes har børnene på Sjælsmark nedsat appetit, hyppige mareridt og problemer med at sove, og mere end halvdelen af børnene mellem 11 og 17 år har symptomer på posttraumatisk stress, konkluderede Røde Kors.

Berlingske var for nylig forbi udrejsecentret og tale med blandt andre 14-årige Khabat Azizi, der fortæller, at han har været flygtning hele sit liv og alligevel synes, det er særligt ubehageligt at være netop på Udrejsecenter Sjælsmark. Han har boet der i mere end et år.

Anders Ladekarl kan ikke svare på, hvornår Khabat Azizi kan forlade udrejsecentret, men han påpeger, at Røde Kors har 35 års erfaring med at oprette nye centre.

»Vi har nogle gange oprettet et nyt asylcenter på en uge. Så når der først er enighed om, hvad der skal ske, er det ikke noget, der behøver tage lang tid at gennemføre,« siger han.

Udover at der skal laves et nyt udrejsecenter, fastholder partierne i rød blok i aftaleteksten, at »asylansøgere, der har fået endeligt afslag på deres ansøgning, skal rejse hjem«.