Rød blok stemte imod udleveringen af centrale beregninger forud for genåbning af skoler

Genåbningen af skolerne skete, uden at der forelå beregninger for, om det var muligt at åbne endnu mere, skriver Politiken. Rød blok stemte aktivt imod at få beregningerne at se.

Et forslag fra Venstre og Nye Borgerlige blev stemt ned af rød blok. De to partier bad om at få beregningerne for genåbningernes effekt på smitte udleveret forud for genåbningerne af skolerne, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har aktivt modarbejdet, at Folketinget fik udarbejdet og overleveret sundhedsfaglige beregninger af smitteeffekten før genåbningsforhandlingerne for hundredtusindvis af elever i 5.-8. klasse samt på højskolerne og efterskolerne. Forhandlingen skete uden kendskab til smitteeffekten, skriver Politiken.

Politiken skriver, at en samlet rød blok i fredags stemte imod, da Venstre og Nye Borgerlige bad om at få udleveret beregningerne til Folketingets nye Epidemiudvalg. Det fremgår af et mødereferat, avisen har set, fra udvalgsmødet.

Venstre havde foreslået, at Epidemikommissionen, som rådgiver regeringen og Folketinget, skulle offentliggøre beregningerne hurtigst muligt for at skabe klarhed om, hvilken betydning genåbningen af skoleklasser ville have på smitten, og om der eventuelt kunne være sundhedsvidenskabeligt grundlag for at åbne endnu mere.

Det har mange ønsket, da eleverne i 5.-8. klasse kun må vende tilbage i skole i et begrænset omfang. Det får eleverne som udgangspunkt lov til én dag om ugen og helst udendørs.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, siger til Politiken, at han er »drønærgerlig« over, at deres forslag blev stemt ned:

»Det er bekymrende, at det bliver brugt som et politisk styringsinstrument, hvornår de her beregninger kommer. For så kommer genåbningen først, når regeringen og dens parlamentariske grundlag synes, at beregningerne skal foreligge.«

Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyste onsdag, at hun forventer, at en plan for en yderligere længerevarende genåbning vil ligge klar 23. marts. Onsdag havde hun dog ikke flere detaljer at tilføje.

Onsdag fortalte Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, til Berlingske, at han er bekymret over, at genåbningerne for skoleelever ikke sker i større omfang.

»Jeg frygter, at børnene drukner i koret af andre genåbninger. Jeg frygter et scenario, hvor man først venter 14 dage, og så bliver det påske, og så begynder vi at nærme os sommerferien, og så kommer børnene ikke tilbage før efter sommerferien. Jeg frygter, at de nærmest ender med at komme sidst,« sagde han.