Børns Vilkår ærgrer sig over genåbningen: Frygter, at børnene bliver sidst

De nye genåbninger efterlader meget at ønske for Børns Vilkår, og direktøren frygter, at børnene ender sidst i køen, når der fremover lempes på restriktionerne i samfundet.

»Jeg synes måske, at genåbningen her er blevet oversolgt,« lyder det fra Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med den nyeste portion genåbninger blev der atter løsnet op i samfundet. Hos Børns Vilkår vil man ikke ødelægge den gode stemning hos dem, der er glade, siger direktør Rasmus Kjeldahl, men han havde selv håbet på væsentligt mere.

Det er ikke, fordi børnene slet ikke er blevet tilgodeset.

Med den nye aftale om genåbninger, som træder i kraft mandag, får eleverne på landets efterskoler og højskoler lov til at vende tilbage fra på mandag. Skoleeleverne i landets 5.- til 8.-klasser får også mulighed for at komme i skole igen – dog kun én enkelt dag om ugen og helst udendørs.

Og det:

» … er et meget spinkelt grundlag at gå i skole på,« siger Rasmus Kjeldahl.

Direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Jeg synes måske, at genåbningen her er blevet oversolgt, hvis man ser det fra børnenes perspektiv. Det er klart, at efterskoleeleverne og højskoleeleverne jubler af glæde, og det er jo også godt,« siger direktøren:

»Men realiteten er jo bare, at der er en rigtig stor gruppe børn, som fortsat ikke kommer i skole. 5.- til 8.-klasserne har én dags udendørs undervisning – ja – det er da bedre end ingenting, men jeg synes ikke, at vi skal lade en stemning brede sig om, at nu er alt godt.«

Lidt har også ret, siger han, men gennem mange måneders nedlukning under coronakrisen har erfaringerne vist, at børn i stort omfang ikke trives med hjemmeundervisning. Devisen har været at lukke gradvist op og ikke forhaste sig, og det er Børns Vilkår enig i.

En undersøgelse fra analyse- og konsulentfirmaet Moos-Bjerre, foretaget for Red Barnet, som Berlingske skrev om 5. marts, viste, at hver fjerde skoleelev har svært ved at følge med i timen. Hos de ældste elever i 5. til 10. klasse er det hver tredje elev, der svarer, at de har svært ved at følge med i skolen.

Rasmus Kjeldahl frygter på børnenes vegne, da genåbningerne på nuværende tidspunkt ikke har budt på større åbninger for børnene.

»Jeg frygter, at børnene drukner i koret af andre genåbninger. Jeg frygter et scenario, hvor man først venter 14 dage, og så bliver det påske, og så begynder vi at nærme os sommerferien, og så kommer børnene ikke tilbage før efter sommerferien. Jeg frygter, at de nærmest ender med at komme sidst,« siger Rasmus Kjeldahl.

Børns Vilkår driver hjælpelinjen Børnetelefonen, og her modtager de mange henvendelser fra børn, der er bekymrede over nedlukningerne, siger Rasmus Kjeldahl:

»Vi hører meget om ensomhed, demotivation, at de før var glade for at gå i skole, men er blevet knækket af hjemmeundervisningen.«

På det sociale medie Instagram skriver statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag, at de sidste drøftelser med partierne om genåbningen sker i dag. Senere på dagen, vil der komme nyt om muligheden for yderligere genåbninger.