Rigspolitiet ærgrer sig over juletyvenes travlhed

Godt 250 flere danskere end sidste år har anmeldt et indbrud i jule- og nytårsdagene. Ærgerligt, lyder det fra Rigspolitiet, som dog ikke kan forklare stigningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere danskere end de seneste tre år har oplevet at have ubudne gæster, der har gennemrodet hjemmet, mens beboerne fejrede jul og nytår hos familie eller venner.

Det viser de seneste tal for tyvenes jule- og nytårstravlhed, som nu er tikket ind hos Rigspolitiet. Og det er ærgerligt, slår kommunikationsrådgiver Carsten Andersen fast.

»Vi har kunnet konstatere, at der er en svag stigning. Nogle dage har det været lidt værre end andre de tidligere år. Vi ærgrer os lidt over, at antallet af indbrud ikke også er faldet her ved juletid, sådan som vi har set en generel tendens til hen over året. Det er ærgerligt, men det gør ikke desto mindre, at vi håber på, at vi ser nedadgående tal i 2014,« siger Carsten Andersen.

I alt har der mellem 20. december og 3. januar været anmeldt 2.586 indbrud, mens det tal var godt 250 lavere i 2012. Også i 2011 var der knap 100 færre indbrud, mens der i 2010 blev anmeldt 2.206.

Vi skal tilbage til 2009 for at finde et år, hvor indbrudstyvene havde mere travlt end i år. Dengang anmeldte 3.209 danskere indbrud mellem 20. december og 3. januar.

Årsagen til, at tyvene har været mere flittige i år, har politiet svært ved at pege entydigt på.

»Vi har ikke nogen forklaring på, hvorfor det lige præcis er gået sådan i år. En af grundene kunne være vejret. Det har været meget mildt og derfor nemt at komme rundt. Hvis det havde været voldsomt snevejr, er det sværere. Det kan være derfor, men vi har ingen entydig forklaring,« siger kommunikationsrådgiveren fra Rigspolitiet.

For at undgå at tendensen fortsætter i løbet af året, opfordrer Rigspolitiet danskerne til at sikre deres egne boliger bedre.

»Der findes en masse gode råd blandt andet hos Det Kriminalpræventive Råd, og mange af dem koster ikke en formue. Og en anden ting, som i hvert fald er ganske gratis, er at sørge for at lave gode aftaler med sine naboer om at kigge efter hinandens hjem, når man ikke er hjemme,« siger han og tilføjer:

»Det, ved vi, har en fantastisk god virkning. Mange borgere kontakter os hen over året, når de ser noget mistænkeligt i deres boligområder, og det viser sig mange gange at give gode resultater.«