Regeringen sætter stor coronatest på pause: »Det er helt uacceptabelt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid stadig er præget af den vedholdende coronavirus i ind- og udland.

Regeringen med sundhedsminister Magnus Heunicke i spidsen har ifølge Politiken sat den repræsentative undersøgelse af coronasmittens udvikling i befolkningen på pause – det møder nu kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til en ny dag.

Er din sommerferie netop begyndt, og skal du holde den herhjemme, så er der ikke megen opmuntring at hente, når man som Berlingskes videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard spørger vejrprofeterne, om vi har behageligt sommervejr med sol og varme i vente i den kommende uge. Svaret er, at det bliver »ludovejr«.

Det er 4. juli i dag og dermed også USAs nationaldag. Det siges, at den største fejring af dagen uden for Amerikas Forenede Stater er den begivenhed, der plejer at finde sted i danske Rebild Bakker.

Men den har coronavirussen og dens følger sat en stopper for i år. Til gengæld kan vi glæde os over, at ingen ifølge de seneste opgørelser har mistet livet med covid-19 herhjemme siden onsdag, og både antallet af indlagte og smittede ligger på et stabilt, lavt niveau, viser de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Se de seneste coronatal her:

Antal bekræftede smittede i Danmark: 12.832
Indlagte i alt: 27
Indlagte på intensiv: 6
Heraf i respirator: 4
Antal døde i alt: 606
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 11.074.878
Antal døde på verdensplan: 525.121

Du kan læse mere om udviklingen i Danmark her og på verdensplan her

I USA er epidemien taget til i hastig fart, efter at flere delstater er begyndt at genåbne. Torsdag blev der registreret 55.274 nye smittetilfælde, hvilket er det højeste antal smittede i noget land på én dag. I alt er der registreret knap 2,8 millioner smittede i USA, som desuden tegner sig for knap en fjerdedel af alle verdens bekræftede coronadødsfald med knap 129.000.

Nu til dagens vigtigste nyheder.

Topchefer: Den grønne omstilling skal sætte gang i Danmark

Vi lægger ud med den historie, der har den mest fremtrædende plads på Berlingskes avisforside her til morgen. Her udtaler en række af de danske topchefer i landets største virksomheder, at de er temmeligt bekymrede for, at et højt skattetryk, en stor offentlig sektor og for mange på overførselsindkomst kan spænde ben for fremgangen i dansk økonomi.

Men her og nu handler det om at trække Danmark ud af coronakrisen, og det gør vi bedst ved at investere massivt i den grønne omstilling. Sådan lyder budskabet fra et flertal af topcheferne i Berlingskes Toplederpanel.

I alt 167 topchefer blandt Danmarks 1.000 største virksomheder har svaret på rundspørgen. 56 procent af dem mener, at investeringer i den grønne omstilling er den rette måde at sparke gang i dansk økonomi på.

Administrerende direktør i PFA, Allan Polack, er en af de topchefer, der mener, at Danmark bør skrue op for investeringerne i den grønne omstilling.

»Jeg mener, at man bør reaktivere de 13 klimapartnerskaber nu og bede dem prioritere, hvilke projekter der vil give den største positive effekt på beskæftigelsen og økonomien på kort sigt,« siger han til Berlingske.

Læs hele historien her

Ønske om øget hjælp til ofre for identitetstyveri

Nu vil Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Digital Sikkerhed have politikerne til øge sikkerheden for de borgere, der er ofre for, at kriminelle køber varer og optager lån med deres oplysninger, kan man læse hos Jyllands-Posten.

Som det er i dag, må ofrene nemlig selv kæmpe med butikker og långivere, som møder dem med inkassokrav og mistro, lyder det fra de to rådgivende organisationer.

»Der er brug for en juridisk holdbar løsning, som sætter tilbagebetalingen af lån og varer på pause, mens sagerne efterforskes,« siger juridisk chef Anette Høyrup, Forbrugerrådet Tænk, til Jyllands-Posten.

SF foreslår, at ofre af politiet får tildelt en oprydningskoordinator, som skal kontakte virksomheder, banker og tjenester, hvor identiteten kan være misbrugt.

K, S og DF erklærer sig positive over for ideen og er klar til at drøfte den ved politiforhandlingerne efter sommerferien.

Læs hele historien her

Hvor gode er Trumps chancer for at blive genvalgt?

Tilbage hos Berlingske har udlandsredaktion været nede i meningsmålinger, statistik og odds og fået eksperter til at vurdere, om USAs næste præsident hedder Joe Biden, eller om Donald Trump løber med sejren igen.

Flere friske målinger har i de seneste uger vist, at Donald Trump pludselig taber terræn til Joe Biden.

Et nyt vægtet gennemsnit af de landsdækkende meningsmålinger viser lige nu, at blot 41,5 procent af de adspurgte amerikanere agter at stemme på præsidenten, mens 51 procent vil stemme på Demokraternes Joe Biden.

Ingen siddende præsident har nogensinde vundet med så dårlige tal. Er det virkelig allerede game over?

For at finde svar på det gennemgår artiklen de vigtigste stater, studerer Trumps tilfredshedsmålinger og besøger et par internationale bookmakere.

Læs hele historien her

Regeringen sætter repræsentativ coronatest på pause

Hos Politken kan man ifølge nyhedsbureauet Ritzau læse, at regeringen har sat den repræsentative undersøgelse af coronasmittens udvikling i befolkningen på pause. Det viser et notat fra Statens Serum Institut (SSI).

17. april indgik regeringen en aftale med Folketingets partier om at udvide første fase af genåbningen. Her blev det skrevet ind, at »der skal testes et repræsentativt udsnit af befolkningen, så udviklingen kan følges«.

Beslutningen om at sætte undersøgelsen på pause er »et klart brud på den politiske aftale«, mener Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

»Det er helt uacceptabelt. Det er en del af den politiske aftale, og derfor skal vi naturligvis indkaldes til drøftelser i aftalekredsen, før man ændrer på den politiske aftale,« siger Peder Hvelplund til Politiken.

Årsagen til pausen er, at mange af de borgere, der blev indkaldt til coronatest, ikke er mødt op. Andelen af de fremmødte er ifølge Politiken faldet løbende – og i den seneste indkaldelse til undersøgelsen 31. maj er kun 12,9 procent mødt op. Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Læs hele historien her

Nu lukker over 20 amerikanske stater ned

Vi slutter hos Berlingske, der kan fortælle, at den traditionsrige fejring af USAs nationaldag 4. juli i de fleste stater bliver en helt anderledes begivenhed, end det plejer.

USA lukker ned, coronavirussen breder sig med uhyggelig hastighed. Og udenrigsjournalist Kristian Mouritzen kan berette, at over 20 stater frygter for lørdagens festligheder, selvom de foregår i fri luft.

En af de stater er Texas, der alene onsdag havde 8.000 nye smittede. Guvernør Greg Abbott har fået kritik for den hurtige genåbning af staten, men nu har han beordret barerne lukket og antallet af gæster i restauranter reduceret til 50 procent. Alle skal bære masker i det offentlige rum, og hvis ikke de gør det, er bøden 250 dollar.

En lang række andre stater følger nu Texas' eksempel og lukker ned efter en totalt mislykket åbning.

Læs hele historien her

Det sker i dag

  • Ungdommens Røde Kors arrangerer hvert år en række ferielejre rundt om i Danmark. De første begynder i dag, hvor cirka 1.400 børn og unge får muligheden for at komme på sommerferie.
  • En række palæstinensiske foreninger og solidaritetsorganisationer demonstrerer i dag på Israels Plads i København mod Israels annektering af Vestbredden.
  • I dag spilles den tyske pokalfinale. Bayer Leverkusen, der sluttede som nummer fem i Bundesligaen, møder mestrene Bayern München. Kampen fløjtes i gang klokken 20 på Olympiastadion i Berlin.