Her er danskernes regnruskende ferieudsigt: Det bliver ludovejr

Det er nu, at Danmark skal leve op til Mallorca, for vi holder i massiv grad ferie herhjemme i år. Desværre er der klassisk dansk sommervejr i vente: Regn, rusk og temperaturer under 20 grader.

Hvis man er til regn, rusk og 15 grader, gælder det om at drage til den jyske vestkyst i de nærmeste sommerferiedage. Også i den resterende del af landet bliver det ustadigt med ret store regnmængder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

»Det kan godt blive lidt deprimerende at køre vestover i weekenden, for det ser nærmest plaskvådt ud. Meget ustadigt. Periodevist får vi endda hård vind ved kysterne.«

Sådan lyder DMI-meteorolog Lars Henriksens lidet opløftende dom over den gennemblødte start på danskernes helt store ferieperiode, der indledes her i weekenden. Tilmed er det en historisk ferie, som vi på grund af coronakrisen næsten alle sammen vil afholde i Danmark – eller i Norge eller Tyskland.

Som for at føje spot til skade må man desværre også konstatere, at heller ikke i vores nabolande ser vejrudsigten specielt opmuntrende ud.

Lars Henriksen, meteorolog

»Skandinavien ser overordnet ustabil og decideret kølig ud i den kommende uge, vil jeg sige.«


End ikke, hvis man kigger længere ind i den kommende uge, er der noget, der bare minder en anelse om middelhavsvejr i sigte på vores breddegrader.

Kun i det østlige Danmark kan temperaturen med lidt held snige sig op på 20 grader i den kommende uges tid, og ingen af dagene ser man ud til at kunne undgå lokale byger. Dog væsentligt mindre kraftige og hyppige end i de nærmeste to-tre dage.

Skal man i sommerhus i den kommende uge i Danmark eller for den sags skyld i Norge eller Nordtyskland, må man med andre ord belave sig på væsentligt mere ludovejr end badevejr.

Alligevel forsøger meteorologen at bringe lidt optimisme ind i det danske vejrbillede.

»Det bliver ikke decideret koldt. Nogle gange ser vi sommertemperaturer på 10-15 grader herhjemme, men så koldt bliver det altså ikke. Vi kommer til at ligge på 15-20 grader i den kommende uges tid, men køligst i den vestlige del af landet,« siger Lars Henriksen og understreger, at det er »typisk dansk sommervejr«, vi har i vente.

De største chancer for sol og halvlune temperaturer herhjemme får vi nok fra tirsdag til torsdag, men sidst på ugen ser termometernålen atter ud til at falde en smule.

I den kommende uges tid kommer Klitmøller ved Vesterhavet til at leve op til sit øgenavn: Cold Hawaii. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Men hvad så med Norge – eller for den sags skyld Sverige, hvor mange danskere har en stuga?

Her får man ifølge DMI i de nærmeste dage stort set samme vejrtype som herhjemme. Det vil sige køligt og ret blæsende med stedvise byger. Som DMI-meteorologen formulerer det:

»Skandinavien ser overordnet ustabil og decideret kølig ud i den kommende uge, vil jeg sige.«

Tysk varme

End ikke sydpå i Tyskland er der umiddelbart de helt store lune og solrige håb at finde – medmindre man drager helt ned i den sydlige halvdel af vores store naboland. Samt venter til i midten af den kommende uge.

Fra onsdag begynder skyerne at dømme efter vejrudsigten for alvor at lette fra Frankfurt-området og sydpå, og torsdag kan termometeret ramme 28-30 grader i Frankfurt, Køln og måske endda i Berlin.

Noget kunne dog godt pege på, at vi får det noget mere ægte sommerligt i Danmark, når vi kommer længere ind i juli.

Ifølge DMIs månedsprognose ventes vi at få »pænt« sommervejr i den sidste halvdel af juli. Det vil sige temperaturer på 20-25 grader og periodevist solrigt og tørt vejr.

Men der kan også komme »saftige tordenbyger«, som det hedder.

Velkommen til det klassiske Sommerdanmark.