»Mængden af smitte rundt omkring i samfundet er så lille, at man ikke kan kalde det en epidemi længere« – her er eksperternes dom over dagens tal

Alle tal for smittede og indlagte med covid-19 peger i en positiv retning herhjemme. Det skyldes ikke mindst en tidlig og effektiv indsats fra dansk side. Men udviklingen kan hurtigt vende. Det er meldingen fra de to eksperter, som analyserer dagens coronaudvikling for Berlingske.

Antallet af smittede og indlagte med coronavirus herhjemme ligger på et meget stabilt, lavt niveau. Det viser fredagens tal over test, smitte og indlagte med covid-19 i Danmark fra SSI og Sundhedsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

For anden dag i træk har ingen mistet livet med covid-19 herhjemme.

I det hele taget vidner fredagens aktuelle tal for testede, smittede og indlagte med covid-19, som Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut (SSI) dagligt opdaterer, om, at coronavirussen er under kontrol i Danmark.

Det er vurderingen fra Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi, og Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i SSI, der løbende analyserer udviklingen af covid-19 herhjemme for Berlingske med udgangspunkt i tallene fra de daglige opdateringer.

Alle søjler i diagrammet over smittede og indlagte ligger en anelse lavere end i torsdag, og det passer med den udvikling, som man har set i de seneste uger.

  • 27 indlagte med covid-19, hvilket er to færre end torsdag.
  • 17 personer er konstateret smittet med covid-19, hvilket er fire færre end torsdag.
  • Seks intensivpatienter. Det er tre patienter færre end torsdag.
  • Der er fire respiratorpatienter. Det er en færre end torsdag.
  • Ingen er døde med covid-19 siden onsdag, og dødstallet ligger samlet set på 606 personer.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

En dansk »succeshistorie«

Det er »bestemt en succeshistorie« for den danske indsats mod coronaepidemien, at tallene er så små og fortsat går i den rigtige retning, siger Nils Strandberg.

Nogle vil måske bruge det som anledning til at spørge, om det virkelig var nødvendigt at gøre alt det, vi gjorde, siger han:

»Men jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at det var rigtigt, for ellers var vi endt i samme situation som Sverige.«

Torben Mogensen mener også, at det er den »meget effektive nedlukning af samfundet« kombineret med »den langsomme genåbning«, der er årsag til, at udviklingen herhjemme ser positiv ud sammenlignet med eksempelvis lande som USA.

Kan man på baggrund af de her tal stadig tale om, at vi har en epidemi herhjemme?
»Det kommer selvfølgelig an på, hvordan man definerer det. Men mængden af smitte rundt omkring i samfundet er så lille, at man ikke kan kalde det en epidemi længere,« siger speciallægen i anæstesi.

Det kan dog meget hurtigt udvikle sig til en epidemi igen, understreger Torben Mogensen:

»Vi får ikke udryddet den her virus, før der er en vaccine.«

Det er også beskeden fra Nils Strandberg Pedersen, der siger, at blot en enkelt såkaldt superspreder kan ændre udviklingen.

»Der skal bare én superspreder til, så kører det løs igen. Det ved vi fra udlandet, hvor man har set, at en enkelt person har smittet mange ved at bevæge sig rundt på forskellige barer og restauranter,« siger han og uddyber, at de kan være svære at identificere og gardere sig imod, fordi de ikke nødvendigvis har tydelige symptomer.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Fra hver dag til hver uge

Hermed slutter Berlingskes daglige opdatering, hvor Nils Strandberg Pedersen og Torben Mogensen ser på de aktuelle tal for coronavirussen i Danmark og kommer med deres vurdering af udviklingen herhjemme. Fremover vil det ske en gang ugentligt i stedet, hvor du kan læse de to eksperters udlægning tirsdag på berlingske.dk og onsdag i avisen.

Det skyldes først og fremmest, at Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut nu kun udgiver detaljerede tal for coronaudviklingen i eksempelvis de fem regioner om tirsdagen, dernæst ligger udviklingen herhjemme på et stabilt, lavt niveau, og derfor er afvigelserne fra dag til dag heldigvis meget små. Men ændrer det sig, er både Berlingske og de to eksperter klar til at se på den seneste udvikling.