Årets supersprederbegivenhed nærmer sig. Nu lukker over 20 amerikanske stater ned

USAs nationaldag lørdag bliver fejret i USA, men i de fleste stater bliver det en helt anderledes begivenhed, end det plejer. USA lukker ned, smitten breder sig med uhyggelig hastighed, men der er stadig stater, hvor man er for sent ude til at forhindre den store katastrofe.

 
Netop som USA begyndte at genåbne, blev flere stater ramt af stor smittestigning. Kilder: CNN, Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Mike Pence – USAs vicepræsident – er manden, præsident Donald Trump sender ud til epicentrene for at vise, at coronavirussen tages alvorligt, også i Det Hvide Hus.

Mike Pence rejser rundt i de værst ramte områder af USA med en kedelig ting i bagagen.

Turen var tæt på at blive aflyst, fordi en stor del af hans sikkerhedsvagter lagde sig syge med covid-19. Ikke nogen god begyndelse for en vicepræsident, hvis chef i lang tid har bagatelliseret sygdommen og sendt en række forvirrende signaler om den egentlige fare ved coronavirussen.

Så den coronaoptimistiske vicepræsident, der støtter Donald Trump i et og alt, rodede sig allerede fra begyndelsen ud i en ros til Arizonas hårdt prøvede guvernør, da Mike Pence landede i staten som den første destination. Men rosen var ikke velset.

I en stat, som i den grad er epicenter for smitten, og hvor der er over 85.000 smittede og næsten 2.000 døde, roste Mike Pence Arizonas guvernør, Doug Ducey, for at lede staten fremragende under »disse svære forhold« og især at stå sammen med Trump-administrationen i kampen mod coronavirussen.

Det gav ikke bonus i Arizonas medier, som netop var mere end trætte af guvernøren. Han har ikke handlet hurtigt nok, da virussen med stor kraft for en uge siden vendte tilbage og ødelagde alt det, der ellers var lykkedes i Arizona, skriver et af de lokale medier, azcentral.com.

Arizona som forbillede?

»Arizona var et forbillede. Det lykkedes at knække kurven over smittede og syge, og så skete der noget i midten af maj,« konstaterede Mike Pence. Og svaret lå lige for med Duceys alt for hurtige genåbning af staten i en blanding af iver efter at få gang i økonomien og en bagatellisering af den egentlige fare ved coronavirussen. Men det nævnte Pence altså ikke ved den lejlighed.

»Hvis vi er smarte, behøver vi ikke så mange døde«


»Vi har helt sikkert undervurderet denne virus,« som Ashish Jha, direktør på Harvard Universitys globale sundhedsinstitut udtrykker det. Han frygter, at USA er godt på vej til at vende tilbage til 2.200 døde om dagen, som tilfældet var for en måned siden.

»Hvis vi er smarte, behøver vi ikke så mange døde,« som han sagde.

Og nu står USA over for en supersprederbegivenhed af de helt store. På uafhængighedsdagen, 4. juli, er hele USA på gaderne med store parader for at fejre løsrivelsen fra det engelske imperium og kong George III i 1776. Det kan blive slemt i mange af de hårdest ramte stater.

Texas er en af de 21 stater, der frygter for lørdagens festligheder, selv om de foregår i fri luft. Statens republikanske guvernør, Greg Abbott, er heller ikke blandt de mest populære i en stat, der er ved at flytte sig politisk og blive demokratisk. Hans lynhurtige åbning af staten har vakt kritik, og Texas havde alene onsdag 8.000 nye smittede.

Guvernøren har nu beordret barerne lukket og antallet af gæster i restauranter reduceret til 50 procent. Alle skal bære masker i det offentlige rum, og hvis ikke de gør det, er bøden 250 dollar.

Hans viceguvernør, republikaneren Dan Patrick, har udmærket sig i negativ retning ved at sige, at han ikke længere gider lytte til USAs cheflæge, Anthony Fauci. Patrick mener, at statens påbud om at bære masker er et brud på texanernes frihed, og at lukningen af barer er unødvendig.

Staterne lukker

En lang række andre stater følger dog Texas og Arizonas eksempler og lukker ned efter en totalt mislykket åbning. Det sker i Nevada, Utah, Virginia, Louisiana, Michigan, New Mexico og Florida for blot at nævne nogle få, hvor smitten er ude af kontrol. I 21 stater er intensivafdelingerne belastet til det yderste.

Selv i spillehallerne i Las Vegas i staten Nevada er der maskeforbud. De indendørs kasinoer er dog ikke lukkede, og man forsøger desperat at holde åbent, selv om smitten breder sig i de lukkede områder med buffeter i de indendørs restauranter og rigelig udskænkning af gratis alkohol, så længe man sidder ved spillemaskinerne.

Overalt bliver folk anbefalet at holde afstand, især 4. juli. I Florida lukker strande og parker. Og man opfordrer direkte til, at folk bliver hjemme for at undgå udbredelsen af smitte.

En Trump-tilhænger flager ved Mount Rushmore i Keystone i South Dakota, i anledning af den kommende uafhængighedsdag i USA 4. juli. Det er her, Donald Trump ventes at tale i anledning af dagen. Mount Rushmore viser stenbuster af amerikanske præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tannen Maury/EPA/Ritzau Scanpix.

Og hovedstaden fester videre

Et af Floridas amter, Miami-Dade County, har haft mere end 1.200 smittede pr. dag, og amtsborgmesteren har nedlagt forbud mod, at restauranter sælger mad og serverer drinks.

»Man er patriot, hvis man bliver hjemme«, som amtsborgmesteren Carlos A. Giménez udtrykker det.

I Washington D.C. pågår der til gengæld en diskussion mellem indenrigsministeriet og byens borgmester, Muriel Bowser. Indenrigsministeriet har forberedt fyrværkeri, og der vil, som der plejer, være optræden og parade ved den berømte Mall, der er en fem kilometer lang, grøn park med mindesmærker, som ligger klos op ad Det Hvide Hus.

Indenrigsminister David L. Bernhardt har fulgt en tydelig opfordring fra Det Hvide Hus til at gennemføre paraderne og har lovet mere end 10.000 fyrværkeriarrangementer. Der er indkøbt 300.000 ansigtsmasker til showet.

»Uansvarligt,« var Bowsers eneste kommentar. Men da det ikke er hende, men Donald Trump, der bestemmer, så er det afgjort på forhånd, at der bliver store festligheder i landets hovedstad.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent