Politiet: Derfor greb vi ikke ind, da et seks etager højt stillads blev væltet på Nørrebro

Københavns Politi var massivt til stede, men undlod at gribe ind, da demonstrerende stilladsarbejdere væltede et seks etager højt stillads midt i et boligområde på Lundtoftegade i København. Byggepladsen har over de seneste dage været omdrejningspunkt i en faglig konflikt og flere episoder med vold og hærværk, som nu er under efterforskning.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hold afstand!«

De demonstrerende stilladsarbejdere råber til deres kolleger nede på jorden, mens de kravler rundt og forbereder nedrivningen af det seks etager høje stillads.

I Berlingskes video fra optrinnet står flere betjente og følger forberedelserne på den ulovlige nedrivning. Betjentene griber ikke ind. Kort forinden er de mange stilladsarbejdere trods det massive politiopbud trængt ind på byggepladsen, som over de seneste dage har været omdrejningspunkt for en faglig konflikt, der har ført til flere episoder med vold og hærværk.

Umiddelbart før stilladsarbejderne vælter stilladset, trækker betjentene til siden, så de ikke bliver ramt af den enorme konstruktion.

Da stilladset vælter, rammer det byggepladsens skurvogne, hvor de udenlandske arbejdere har barrikaderet sig. Stilladset knuser desuden en varevogn og hamrer ind i siden på beboelsesejendommen ved siden af, hvor mindst en person er synlig ude på en altan. Efter alt at dømme kommer ingen personer til skade.

Politiets håndtering af sagen står imidlertid i skærende kontrast til meddelelsen samme formiddag om, at Københavns Politi vil »skride konsekvent ind over for kriminelle handlinger« i sagen.

Berlingske har derfor spurgt Københavns Politi om årsagen til, at politiet på trods af omfattende tilstedeværelse ikke greb ind, da det seks etager høje stillads blev væltet midt i et beboelsesområde. Det svarer Københavns Politi ikke direkte på.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det kom bag på os, hvor voldsomt det gik for sig derude i går formiddags. Men vi var på stedet og havde dialog med parterne, da situationen eskalerede. Vi satte derefter de yderligere styrker ind, der var nødvendige for at genoprette roen,« skriver vicepolitiinspektør Thomas Ludvigsen, leder af vagtcentralen hos Københavns Politi, i en e-mail til Berlingske.

Flere sager om vold og hærværk

Demonstrationen på Nørrebro startede fredeligt, men udviklede sig voldsomt og kulminerede med, at et seks etager højt stillads blev væltet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Ifølge Stilladsarbejdernes Landsklub er der med de udenlandske stilladsarbejdere tale om social dumping, og derfor var der mandag indkaldt til demonstration, der talte op mod 300 deltagere. Arbejdspladsen er anmeldt til Arbejdstilsynet, og samtidig kører fagforbundet 3F også en sag om underbetaling mod arbejdspladsen.

Københavns Politi efterforsker nu det væltede stillads som en hærværkssag sammen med en række andre volds- og hærværkssager på stedet over de seneste døgn.

Stilladset blev også væltet i fredags, og politiet måtte trække stavene ved en demonstration samme dag.

En elektriker og en stilladsarbejder blev angiveligt overfaldet søndag aften, mens de var på stedet for at dokumentere farlige arbejdsforhold. En hvid Porsche Cayenne blev væltet mandag i forbindelse med demonstrationen. Bilen tilhører direktøren for DS Byggeri ApS, der står bag den omstridte byggeplads.

Desuden blev en ansat i Netto spyttet i ansigtet af nogle af demonstranterne, da hun udtrykte sin uenighed med dem.

Politiet efterforsker nu sagerne med en formodning om, at der er en sammenhæng mellem dem, men har endnu ikke rejst nogen sigtelser.