Se videoen: Demonstranter vælter kæmpe stillads på Nørrebro

Et stilladsarbejde i Lundtoftegade på Nørrebro er blevet omdrejningspunkt i en faglig konflikt, og mandag morgen har demonstranter væltet stilladset ned over fire skurvogne, hvor byggepladsens arbejdere har barrikaderet sig.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag morgen er der nok en gang optøjer ved stilladsarbejdet i Lundtoftegade på Nørrebro, hvor nogle hundrede demonstrerende stilladsarbejdere brød ind på en byggeplads, hvor de kastede med sten og væltede et stillads.

Det skete, da københavnske stilladsarbejdere var indkaldt til »fællesmøde« for at demonstrere mod byggepladsen.

Stilladsarbejdet på hjørnet af Lundtoftegade og Tikøbgade har gennem længere tid været omdrejningspunktet for en faglig konflikt i området. Arbejdspladsen er bemandet med udenlandsk arbejdskraft, og ifølge Stilladsarbejdernes Landsklub er der tale om social dumping.

Siden fredag har arbejdspladsen været ramt af flere voldsomme episoder. Fredag blev stilladset på pladsen ødelagt og væltet. Politiet har over for Ekstra Bladet bekræftet, at der er tale om hærværk, og at en gruppe på cirka ti personer blev set flygte fra stedet. Søndag eskalerede situationen yderligere, da en gruppe mænd trængte ind på pladsen og overfaldt en anden gruppe.

Mandag morgen blev stilladsarbejdernes møde skudt i gang klokken ni, hvor tæt på 300 personer havde taget opstilling ved en benzintank ved siden af byggepladsen. Flere af de tilstedeværende havde været på pladsen siden de tidlige morgentimer.

Berlingske var til stede på pladsen.

På en lastvogn med åbent lad understreger en mand med en megafon, at det er en fredelig demonstration, men at arbejdspladsen bør lukkes, fordi der er tale om social dumping.

»Vi skal ikke pille stilladset ned. For vi har lavet en aftale med de skidesprællere om, at hvis de ikke stiller stilladset op, så piller vi det heller ikke ned. De har brudt aftalen, men vi skal ikke give igen med hænderne,« siger manden til de fremmødte.

»Lad os lukke det lort ned«

Det var ikke en melding, der faldt i god jord hos alle demonstranterne.

»Lad os lukke det lort ned,« råbte en af de fremmødte, som blev bakket op af hujen fra flere af demonstranterne.

-Derefter gik der ikke længe, før demonstranterne bevægede sig væk fra benzintanken og hen ad Lundtoftegade mod stilladsarbejdet. Politiet var mødt talstærkt op foran byggepladsen, og det blev hurtigt til verbale sammenstød mellem demonstranter og politi. De udenlandske arbejdere var på det tidspunkt stadigt samlet på byggepladsen.

»Der er et hul heromme,« råbte en demonstrant, hvorefter demonstranterne i flok løber rundt om hjørnet og om på Tikøbgade.

Et kanonslag går af på Lundtoftegade, demonstranterne vælter et hegn om mod byggepladsen, og der bliver kastet sten ind mod byggepladsen.

Omkring klokken halv ti kravlede en flok demonstranter op på det seks etager høje stillads og begyndte at løsne det fra den ufærdige mur, som holdt stilladset. Til sidst er alle forbindelser til muren løsnet.

»VÆK!«

Arbejderne inde på pladsen havde barrikaderet sig inde i fire skurvogne på byggepladsen.

»VÆK!« råbte flere af demonstranterne ude på pladsen, før det seks etager høje stillads væltede ned over byggepladsen og de fire skurvogne, hvor arbejderne på byggepladsen stadigt sad i. Stilladset ramte desuden en varevogn, som fik smadret taget og vinduerne.

Det er uvist, om nogen kom til skade.

Mandag formiddag kom der fortsat demonstranter til, ligesom der stadig kom mere politi til området.