Partier strammer regler for kræftfremkaldende stof: »Det bliver aldrig ufarligt«

For over et år siden advarede førende forskere om, at den danske grænseværdi for det kræftfremkaldende stof krom-6 var cirka 200 gange for høj. Nu sænker et flertal af partier med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen grænseværdien til en femtedel. Den skal formentlig længere ned.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) står i spidsen for arbejdet med at sænke grænseværdien for krom-6. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Et bredt flertal af partier strammer nu reglerne for det kræftfremkaldende stof krom-6 på danske industriarbejdspladser.

Det sker efter en artikelserie i Berlingske, som blev bragt for over et år siden, hvor fremtrædende forskere slog alarm. Deres beregninger viste, at den danske grænseværdi for krom-6 har ligget mindst 200 gange højere, end myndighederne normalt accepterer.

Især industri- og metalarbejdere har været i farezonen, når de eksempelvis har overfladebehandlet metalgenstande eller svejset i rustfrit stål.

Én ud af 50 udsatte stod ifølge forskernes beregninger til at udvikle lungekræft, hvis de blev udsat for stoffet ved grænseværdien gennem et helt arbejdsliv. Berlingske fandt frem til danskere, som var blevet alvorligt syge, efter at de havde arbejdet med det farlige stof.

I kølvandet på afsløringerne fulgte et forløb, hvor det kom frem, at oplysningerne om de problematiske grænseværdier i virkeligheden havde været kendt i årevis. Det så ud til, at dele af embedsværket muligvis forsøgte at skjule, at de havde siddet inde med denne viden, og en direktør forlod derefter sin stilling.

Professor Ulla Vogel, forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, opdagede ved en tilfældighed, at folk, der arbejder med krom-6, kan være langt mere udsatte for kræft, end vi normalt tillader. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Efterfølgende satte nye oplysninger spørgsmålstegn ved, om direktøren måske var blevet fyret i et forsøg på at dysse sagen ned.

Arbejdet med at finde frem til en ny grænseværdi blev sat i værk under den tidligere regering, og nu sænker den socialdemokratiske regering grænseværdien for krom-6 ned til en femtedel af den nuværende grænseværdi. Det sker med støtte fra arbejdsmiljøforligskredsen, som tæller flere partier bredt i Folketinget, forklarer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

»Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde«

Han understreger desuden, at den nye grænseværdi er blevet til efter rådgivning fra Arbejdsmiljørådet, hvor der sidder repræsentanter fra arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer.

»Det er en helt grundlæggende ting for mig: Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde, og derfor sænker vi nu grænseværdien for krom-6 markant. Danmark kommer til at have den strammeste grænseværdi i Europa på linje med to andre lande,« siger Peter Hummelgaard.

Helt konkret kommer den nye grænseværdi fra 1. juli 2020 ned på 0,001 mg/m3 på linje med Holland og Frankrig, hvilket altså svarer til en femtedel af den nuværende grænse. Grænseværdien svarer til den mængde krom-6, der må være i luften på arbejdspladsen.

Peter Hummelgaard forklarer, at han gerne ville sænke den yderligere, men at det ikke er muligt, fordi der ikke findes de tekniske løsninger til blandt andet at måle en lavere grænseværdi.

Men om fire år skal grænseværdien sænkes til yderligere en fjerdedel, medmindre der viser sig at være hindringer i form af tekniske, økonomiske eller kontroltekniske hensyn, eller hvis det viser sig muligt at sænke værdien yderligere.

Hvorfor ikke bare udfase stoffet helt? Selv om man nu sænker det til en femtedel, er der stadig en væsentlig forøget kræftrisiko?

»Ja, men der arbejdes løbende med at erstatte dette stof i produktionen med andre stoffer. Der er bare nogle dele af produktionen, hvor der ikke er alternativer, eksempelvis er man udsat for krom-6-partikler ved svejsning i rustfrit stål. Man kan ikke forbyde det fuldstændigt.«

Tenna og Henrik Børgesen er forældre til afdøde René Jørgen Nielsen, som var plaget af voldsomme åndedrætsproblemer efter sit arbejde som sprøjtemaler på fabrikken Accoat. Her var han eksponeret for det kræftfremkaldende stof krom-6. Et forløb, Berlingske tidligere har afdækket. Arkivfoto: Maria Albrechtsen Mortensen Fold sammen
Læs mere

Det er jo stadig ikke ufarligt?

»Nej, stoffet i sig selv bliver aldrig ufarligt, men det er der mange ting, som ikke er i produktionen – specielt når man arbejder med kemi. Set med mine socialdemokratiske briller har vi en forpligtelse til at sørge for, at vi tager de bedst tænkelige forholdsregler for dem, der arbejder med dette stof. Samtidig skal vi huske på, at vi har meget skrappe regler for arbejde med kræftfremkaldende stoffer. Vi har nu også fået den strammeste grænseværdi i Europa,« siger Peter Hummelgaard.

Der er ikke noget overblik over, hvor mange mennesker der arbejder med krom-6. Men EU-tal peger på, at cirka 900.000 europæere er i kontakt med krom-6 på deres arbejde, heraf omtrent 10.000 danskere.

Morten Skov Christiansen er næstformand i lønmodtagerhovedorganisationen FH, som repræsenterer flere faglige organisationer, hvis medlemmer er beskæftiget i brancher, der kan være ramt af de nuværende høje grænseværdier. Han bakker op om de nye strammere regler og ser dem som en klar styrkelse af lønmodtagernes arbejdsmiljø.

»Vi ønsker en grænseværdi, der er så lav som mulig, og derfor er vi også klar til at sænke den yderligere. Men vi peger på en indfasning af en ny grænseværdi i to trin, fordi vi skal give virksomhederne tid til at omstille sig,« siger Morten Skov Christiansen, som også sidder med i Arbejdsmiljørådet.

Han anerkender, at teknologien sætter sine begrænsninger, hvis grænseværdien skal endnu længere ned.

»Når vi hører fra Arbejdstilsynet, at de ikke kan måle lavere, end den nye grænseværdi, når den er fuldt indfaset om fire år, så gør det selvfølgelig også indtryk på os. Det er jo nødvendigt, at virksomhederne kan måle, om de overholder loven eller ej.«

Læs en artikel, som giver et overblik over sagen her.

Se herunder et udsnit af Berlingskes forside 19. oktober 2019, hvor artikelserien om krom-6 begyndte.