Nyt læk: PET erkender alvorligt svigt i sag om fængslet spion

På onsdag er det præcis fire år siden, at en dansk statsborger med syrisk baggrund blev anholdt i Spanien og sigtet, tiltalt og dømt for terrorisme, herunder for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Sandheden var en anden: Ahmed Samsam var dansk agent. Nu erkender PET i hemmeligt notat, at tjenesten begik fejl og forsømmelser i håndteringen af sagen. Samsam sidder stadig i fængsel.

I foråret 2014 kørte Ahmed Samsam hele vejen til Syrien i en Mitsubishi Pajero-firhjulstrækker, betalt af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), med udstyr til den kampgruppe, han skulle tilslutte sig. Udstyret var også betalt af FE. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) erkender nu i et hemmeligt notat, at myndighederne har begået alvorlige fejl og svigt i sagen om den 30-årige danske statsborger Ahmed Samsam, der i perioden 2012-2015 fungerede som succesfuld og værdsat agent for de danske efterretningstjenester under flere rejser til Syrien.

Af notatet fremgår det, at Ahmed Samsams langvarige indsats i Syrien havde meget stor betydning for efterretningsarbejdet i kraft af hans »enestående access« og mulighed for at udpege jihadister, både i Danmark og i Syrien. En af Samsams store bedrifter var, at han havde held til at aflevere satellitudstyr med sporingsmekanismer til en islamisk kampgruppe, hvilket gjorde det muligt for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) at følge dens bevægelser og kommunikation i Syrien.

Alligevel undlod de danske myndigheder, fortrinsvis Politiets Efterretningstjeneste selv, at komme Ahmed Samsam til undsætning, da han i 2017 under en ferie i Spanien blev anholdt, sigtet og siden idømt otte års fængsel for terrorisme ved under rejser til Syrien at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Det skete, selvom alle rejser – på nær én i 2012, der ikke var strafbar efter dansk ret – skete efter instruktion af de to danske efterretningstjenester.

Beklager dårlig behandling

Af notatet fremgår det, at de danske efterretningstjenester på en række punkter beklager, at myndighederne – i perioden fra sommeren 2017, da Ahmed Samsam blev anholdt, og frem til 2020 – ikke bistod ham. Først i januar 2020, da Berlingske første gang beskrev sagen, blev der med regeringens godkendelse lagt en plan for at hjemtage den nu 30-årige danske statsborger med syrisk baggrund.

Ahmed Samsam fik af sine kildeførere hos PET udleveret en skudsikker vest, han kunne bruge under sit ophold i Syrien. Vesten hænger i et skab i hans forældres hjem i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Indsatsen for at bistå Ahmed Samsam beskrives i det lækkede dokument som »utilstrækkelig«, den var uden struktur og tilfældig, levede ikke op til de forventninger, man måtte have til de to tjenester, og myndighederne udviste ikke den nødvendige »omhu« for at få løst sagen. Det skyldes, at de to danske efterretningstjenester for sent indså, at det, Ahmed Samsam var anholdt for i Spanien, i stort omfang vedrørte forhold, han havde udført som dansk agent, men også at de to danske tjenester var tilbageholdende og langsomme, blandt andet til at søge den spanske efterretningstjenestes bistand.

De danske tjenester erkender i notatet, at Ahmed Samsam var agent i Syrien, at han under vanskelige forhold udførte et enestående stykke arbejde der, og at han ikke – hvilket beklages – blev hjulpet, da han blev anholdt i Spanien. Men på trods af det er Ahmed Samsam fortsat indsat i et dansk fængsel, og han har hverken fået en undskyldning eller udbetalt erstatning, selvom planen var at indgå en aftale om »kompensation« med ham og hans advokat, allerede inden han i december 2020 blev overført til Danmark.

Du kan læse Berlingskes fortælling om Samsam-sagen i fire kapitler her.

Frustrationen blandt menige medarbejdere i FE over behandlingen af Ahmed Samsam er så betydelig, at FE-medarbejdere – Samsams tidligere »kolleger« og kildeførere – i december 2020 mødte op i Københavns Lufthavn, da han blev overført fra Spanien til Danmark, for i diskretion at trykke hånd med ham og beklage det, han havde været udsat for, erfarer Berlingske. Ingen ansatte fra PET var til stede.

Tredje læk

Det er tredje gang på få måneder, at personer med kendskab til klassificerede »Syrien-sager« lækker deres viden til pressen:

Først blev det afsløret, at en PET-rapport om terrortruslen mod Danmark, der viste, at danske børn i de syriske lejre ikke udgjorde nogen terrortrussel, hvis de kom hjem – tværtimod voksede risikoen for radikalisering, hvis de blev i lejrene – blev holdt tilbage i Justitsministeriet.

Rapporten skulle være udgivet i marts 2019, men blev først offentliggjort 20. marts 2020 og fik nul opmærksomhed, idet landet og det politiske liv var i chok over den omfattende coronalockdown.

I februar kunne Ekstra Bladet så offentliggøre den første af en række artikler, der byggede på læk af et »efterretningssignal« fra Forsvarets Efterretningstjeneste, der var udarbejdet i september 2020 – uden at det blev delt med Folketinget – og samtaler med det, avisen kaldte »kilder i FE«.

Alle historier viste det samme: Regeringen havde tilbageholdt efterretningsoplysninger om, at Islamisk Stat udsmuglede børn fra interneringslejrene i Syrien, at der var oprettet IS-træningsfaciliteter for børn i lejrene, og at forholdene var langt værre end antaget og risikoen for radikalisering høj.

Nu følger så oplysningerne om, at Ahmed Samsam var en værdsat agent, der blev svigtet af FE og PET, muligvis fordi det ville være vanskeligt at forklare en måbende dansk offentlighed, at en »Islamisk Stat-jihadist«, der var anholdt i Spanien, pludselig var på fri fod i Danmark.

Jihadister? Nej tak

Berlingske erfarer, at der i både Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste er frustration over regeringens og de øverste myndigheders håndtering af »sikkerhedssager«, der ifølge kritikere »politiseres«, så efterretninger ikke skader regeringens politik og dens hårde udlændingepolitiske linje, især over for Syrien-jihadister og deres familier, og vurderingen er, at det er forklaringen på de usædvanlige læk til pressen.

Særlig stor har utilfredsheden været i forhold til børnene i Syrien og deres mødre, hvor det i flere år har været opfattelsen i efterretningsmiljøet, at det ville være bedst for nationens sikkerhed at hjemtage børnene og deres mødre. Men først da regeringen på grund af et tiltagende politisk pres i maj besluttede sig for at hjemtage tre mødre og 14 børn, fik PET grønt lys til at sige det, de sagkyndige i tjenesten længe har ment:

At det var mere sikkert for Danmark at hente dem hjem.

I sagen om Ahmed Samsam viser oplysninger da også, at det ikke kun var fejl og forsømmelser, der førte til, at Samsam ikke tidligere blev hjulpet hjem, men at PET aktivt besluttede at vende ham ryggen i de første dage og uger efter hans anholdelse 30. juni 2017.

PET var tavs, svarede udenom – og Samsam blev dømt

Dokumenter fra PET viser, at det spanske nationale politi, Guardia Civil, allerede tre dage efter anholdelsen, 3. juli 2017, orienterede PET om, at Ahmed Samsam under afhøringer havde forklaret, at han arbejdede for PET, hvilket spansk politi ønskede be- eller afkræftet, men PET besluttede at »undlade« at besvare henvendelsen fra spansk politi.

Efter yderligere få dage bad Guardia Civil nu PET om et »møde« om blandt andet Samsam-sagen – også den henvendelse blev ignoreret af PET. Det samme skete, da Guardia Civil bad PET forklare, hvorfor de danske myndigheder havde »flaget« – oprettet – Ahmed Samsam i Schengen-samarbejdets særlige internationale register, Schengen Information System, som mulig terrorist.

Det var sket ved en fejl, men heller ikke det forklarede PET de spanske kolleger. Også den henvendelse forblev ubesvaret, hvilket direkte førte til, at de spanske myndigheder ikke et sekund troede på Ahmed Samsams agenthistorie. For hvorfor skulle de danske tjenester hyre Samsam som agent og derpå selv »flage« ham som terrorist i Schengen-systemet?

Sagen udviklede sig langsomt til en tragedie for Ahmed Samsams familie, der kæmpede for at få ham hjem. I 2018, kort tid efter at Samsam i Spanien var idømt otte års fængsel, havde hans lillesøster et møde med to PET-agenter på Station Bellahøj i det nordvestlige København. Efterfølgende opgav PET kontakten med søsteren og undlod at besvare hendes sms-henvendelser, her til den ene PET-agent, der anvendte navnet Søren. Det skete, nogenlunde samtidig med at PET besluttede at stoppe bestræbelser på at hente Samsam hjem fra Spanien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

Dertil kommer, at PET i to tilfælde afgav oplysninger, der direkte forværrede Ahmed Samsams situation og retsstilling:

Det skete umiddelbart før anholdelsen, da PET oplyste, at Ahmed Samsam havde været under efterforskning i forbindelse med tidligere Syrien-rejser, og igen halvanden uge efter anholdelsen, da PET oplyste, at årsagen til, at Samsam ikke var retsforfulgt som jihadist i Danmark, alene var manglen på beviser. I begge disse tilfælde undlod PET at fortælle, at Samsam havde været agent, og at det aldrig var kommet på tale at straffe ham for rejserne til Syrien.

En nærmere gennemgang af PETs behandling af rækken af henvendelser fra spansk politi kan læses her.

PETs svar – og ikkesvar – belastede Ahmed Samsam betydeligt, da han i 2018 blev idømt otte års fængsel for terrorisme, idet den spanske anklagemyndighed med samvittigheden i behold kunne gøre det klart, at de danske myndigheder på enhver tænkelig vis havde signaleret, at Ahmed Samsam ikke var dansk agent.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Forsvarets Efterretningstjeneste har besvaret henvendelser om denne sag.

Ahmed Samsam blev rekrutteret af Politiets Efterretningstjeneste 19. december 2012 i Kalundborg Arrest. Han blev efterfølgende formelt ansat som agent og virkede for PET i perioden 14. februar 2013 til 1. november 2013, hvorefter han blev overdraget til Forsvarets Efterretningstjeneste. Han virkede som agent for FE i perioden 13. november 2013 til 28. oktober 2015, hvorefter han blev »termineret« – afviklet – som agent, da han to gange afviste FEs ønske om at tilslutte sig Islamisk Stat.