Nye data: Deltavarianten tredobler risiko for indlæggelse

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

Hvis du ikke er vaccineret, og du bliver smittet med deltavarianten af coronavirus, så er der større risiko for at ende på hospitalet, end hvis du blev smittet med den tidligere dominerende virusvariant, alpha. Det viser nye tal. Arkivfoto fra infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital januar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til mandagens nyhedsoverblik.

Verdens fokus er i høj grad rettet mod Afghanistan – det er denne morgenpost også. Dertil kan du få overblik over en opsigelse fra en minister, coronaens deltavariant og en forvaltning med et stort lån.

Allerførst kan du her se de seneste coronanøgletal:

Er du mere i humør til at lytte, så kan du høre Berlingskes nyhedsoverblik her:

Følg Morgenposten på mobil

Og så videre til dagens historier:

Sammenbruddet i Afghanistan

Situationen i Afghanistan, hvor Taleban på rekordtid har overtaget magten, er i dag på alle de store avisers forsider:

»USA svigtede sine allierede. Danmark må efterlade nogle afghanere til deres egen skæbne«, skriver Berlingske.

»Kabuls fald. Taleban sætter sig atter på magten efter 20 års krig,« skriver Politiken.

»Vesten flygter fra Afghanistan«, skriver Jyllands-Politiken.

»Sammenbruddet«, skriver Dagbladet Information.

»Tragedien i Afghanistan vil hjemsøge USA«, skriver Kristeligt Dagblad.

Summa summarum: Situationen i Afghanistan er alvorlig og synes at have overrasket de fleste – også USA.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, forlod søndag landet og fortalte, at det skete for at undgå et »blodbad« i hovedstaden, Kabul, efter Talebans indtrængen.

I går aftes lagde tv – kanalen Al Jazeera en video ud på Twitter, hvor man ser medlemmer af den islamistiske bevægelse i præsidentpaladset.

Siden er en gruppe danskere og nordmænd blevet evakueret ud af Afghanistan, oplyste forsvarsminister Trine Bramsen natten til mandag. Men hvor mange, vil hun ikke komme ind på.

Størstedelen af de vestlige landes diplomatiske korps skulle nu have forladt Kabul, oplyser en unavngiven amerikansk embedsmand natten til mandag dansk tid til nyhedsbureauet Reuters.

Det er kun seks uger siden, USAs præsident, Joe Biden, på et pressemøde sagde, at »det er højst usandsynligt, at Taleban kan overtage det hele og styre hele landet«, som du kan læse mere om her.

I dag står det klart, at han tog grueligt fejl.

Og det ser blandt andet ser ud til at få alvorlige konsekvenser for de lokalt ansatte afghanere på den danske ambassade, som der de seneste uger har været stort politisk fokus på herhjemme.

Som Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen, skriver i en analyse, så har tiden indhentet os, og USA har svigtet i slutfasen:

»Den danske regering og forligspartierne bag en ny aftale om at evakuere de lokalt ansatte afghanere kommer til kort, for evakueringen af de udsendte diplomater fra ambassaden skete, uden at de lokalt ansatte nåede med. Det påvirker alle, hvis slutregnestykket bliver, at Danmark efterlader nogle i landet. Men den egentligt skyldige er USA.«

Læs mere om den seneste udvikling i Afghanistan på Berlingske.dk.

Kirke- og kulturminister Joy Mogensen stopper

Mens verdens øjne var rettet mod Afghanistan søndag ved 18-tiden, valgte kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) at annoncere på Facebook, at hun stopper som minister.

»Jeg er løbet tør for overskud,« skriver hun blandt andet.

Joy Mogensen har flere gange været i strid modvind i sin tid som minister. Hun er blevet kaldt »regeringens svageste led«, været bundskraber i popularitetsmålinger af ministrene, som for eksempel YouGov har gennemført for B.T., og et kulturliv i coronaknæ har gang på gang understreget, at hjælpen fra ministeren er kommet for sent.

Men nu er det altså slut. Joy Mogensen trækker sig fra sin post.

»Nu vil jeg bare glæde mig til at blive mor og bruge efteråret på at lægge planer for fremtiden. Jeg stiller ikke op til Folketinget næste gang, og jeg har det godt med denne beslutning om at forlade politik for nu,« skriver hun på Facebook.

Læs mere her.

Deltavarianten tredobler risiko for indlæggelse

Endnu ikke offentliggjorte data fra Statens Serum Institut tegner et nedslående billede af styrken af den dominerende variant af coronavirus i Danmark, deltavarianten.

For når forskerne sammenligner delta med den tidligere dominerende variant, alpha (også benævnt B.1.1.7), er der en betydelig forskel:

»Der er en cirka tre gange øget risiko for indlæggelse hos dem, der blev smittet med delta, målt i forhold til alpha«, siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef ved Statens Serum Institut, til Politiken.

I øjeblikket er 19 ud af 20 borgere med en positiv coronatest blevet smittet med deltavarianten. Det har fået både smitte- og indlæggelsestal til at stige, selvom vi stadig er i en sommermåned.

Seruminstituttet kan i sit materiale se, at den øgede risiko kun ses blandt dem, der ikke er vaccinerede eller kun delvist vaccinerede.

Derfor lyder der en kraftig opfordring fra Statens Serum Institut til at skynde sig at blive vaccineret.

Læs hele artiklen fra Politiken her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Central formulering i dyster klimarapport blev ændret i sidste øjeblik

En skarp og kontroversiel formulering om, hvornår kloden ender med at nå den centrale temperaturstigning på 1,5 grader, blev til allersidst taget ud af et resumé af FN’s sjette hovedrapport.

Det skriver Jyllands-Posten, der har gennemgået udkast til det såkaldte »Summary for Policymakers«, der blev skrevet forud for offentliggørelsen af resumeet og selve hovedrapporten fra FNs klimapanel, IPCC, mandag i sidste uge.

I to af de oprindelige udkast til resumeet stod der, at gennemsnitstemperaturen vil være steget med 1,5 grader allerede i de tidlige 2030ere.

Men da resumeet i sidste ende blev offentliggjort, var denne formulering erstattet af en mindre skarp formulering om, at temperaturen vil stige afhængigt af, hvor meget CO2 der udledes i fremtiden.

Samtidig blev den skarpe formulering henvist til at stå i et såkaldt teknisk resumé.

Ifølge klimaeksperter er det ikke sædvanligt, at der er både videnskabelige overvejelser og politiske påvirkninger involveret i udarbejdelsen af klimarapporter.

Men i dette tilfælde er ændringerne bemærkelsesværdige, da Parisaftalen fra 2015 netop sætter som mål, at verden helst ikke skal blive mere end 1,5 grader varmere.

Læs hele artiklen i Jyllands-Posten her.

Gælden i københavnsk forvaltning er eksploderet

Det er langtfra uset, at en forvaltning i Københavns Kommune optager et såkaldt internt lån, hvor forvaltningen får ekstra penge fra kommunens kasse nu og her – mod et krav om tilbagebetaling de følgende år.

Men én forvaltning stikker ud, når man ser på nuværende lån i kommunen.

Teknik- og Miljøforvaltningen har lånt tre gange så mange penge som den forvaltning med det næststørste lån, viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.

Således skylder Teknik- og Miljøforvaltningen nu 86,5 millioner kroner i lån, der alene vedrører forvaltningen selv. Socialforvaltningen, der har det næststørste lån, skylder til sammenligning 28,7 millioner kroner.

»Lån – det er som at pisse i bukserne i frostvejr. Det er den situation, vi bliver sat i. Men det er jo, fordi problemerne har været så store i forvaltningen. Og hvorfor skulle socialområdet betale for dårlig styring af teknik- og miljøområdet?« spørger SFs medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Klaus Mygind.

Hvis man tæller de lån med, der på tværs af forvaltningerne går til eksempelvis nye it-systemer, skylder Teknik- og Miljøforvaltningen samlet set 94,5 millioner kroner.

Både  teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen og flere politikere ærgrer sig over det store lån.

»Men jeg synes stadigvæk, at det er den mest fornuftige måde at gøre det på,« siger Ninna Hedeager Olsen, der håber, at forvaltningen ved at optage interne lån slipper for at fyre medarbejdere her og nu.

Hun håber, at pengene i stedet løbende kan hentes hjem via »effektiviseringer«.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag:

  • WorldPride i København fortsætter med fejringen af LGBT+personer, menneskerettigheder og lighed. Arrangementer og regnbueflag fylder i gadebilledet i perioden frem til 22. august.
  • De strejkende sygeplejersker demonstrerer i dag en række steder. Strejken begyndte 19. juni.
  • Retten på Frederiksberg tager hul på en sag om smugling af 31 kilo heroin eller kokain.
  • Retten i Glostrup fortsætter med straffesagen mod en kvinde, som anklages for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i næsten tre år. Hun afhøres i dag.
  • Østre Landsret skal afgøre, om fire unge mænd voldtog en pige på 15 år i Haslev.
  • Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om NSAs anvendelse af danske internetkabler til spionage mod andre lande.