Efter stormvejr på stormvejr forlader Joy Mogensen sin ministerpost: »Det er ikke nogen stor legacy, hun efterlader«

Danmark skal have en ny kulturminister. Det står klart efter, at Joy Mogensen (S) har valgt at trække sig fra posten – og politik i det hele taget.

 
Joy Mogensen trækker sig som minister. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hersker ikke nogen tvivl om, at den nu afgående kulturminister Joy Mogensen (S) ofte har stået i strid modvind i sin tid som minister.

Hun er blevet kaldt »regeringens svageste led«, været bundskraber i popularitetsmålinger blandt ministrene, som for eksempel YouGov har gennemført for B.T., og hun er blevet betegnet »som en hjort fanget i et sæt forlygter«. Og et kulturliv i coronaknæ har gang på gang understreget, at hjælpen fra ministeren er kommet for sent.

Også det danske kirkeliv har på det seneste langet kraftigt ud efter Joy Mogensen, der blev håndplukket af statsminister Mette Frederiksen, da hun i sin tid skulle danne regering.

Men nu er det slut. Joy Mogensen trækker sig fra sin post, har hun gjort klart i et Facebook-opslag, som hun har delt søndag eftermiddag.

»I løbet af de sidste to år er jeg blevet minister, jeg har mistet en datter, og jeg har stået med håndteringen af corona i to ministerier, der blev overvældet af pandemien. Hver af de tre ting i sig selv er livsændrende udfordringer, og jeg er løbet tør for overskud. Og da jeg altid har været i politik med den tommelfingerregel, at man kun skal være der så længe, man kan give alt, hvad man har i sig, så giver næste skridt sig selv,« skriver Joy Mogensen i sit opslag, som hun afslutter med et »tak«.

Mange stryg

Jane Sandberg, museumsdirektør på Enigma – Museum for post, telefon & kommunikation, er en af dem, der med jævne mellemrum har kritiseret Joy Mogensen. Hun forstår ganske godt, at den tidligere borgmester i Roskilde Kommune har valgt at forlade ministertaburetten.

»Hun har fået mange stryg. Jeg kan godt forstå, hun ikke har mere at give. Det er en utrolig udsat post, den er vanvittig synlig, og hun har om nogen måttet tage imod mere eller mindre velfortjente hug,« siger Jane Sandberg til Berlingske.

Hvordan vil du huske hende som minister?

»Som en med en masse gode viljer og meget lidt handling. Jeg er ikke i tvivl om, at hun har haft en masse gode ambitioner, da hun takkede ja til posten. Jeg vil huske hende for, at hun gerne ville sit ressort, men hun havde en utrolig ringe evne til at trænge igennem. Der er nok nogen, der vil nævne, at hun lykkedes med at skaffe coronahjælp, men den er altid kommet på bagkant. Det er ikke nogen stor legacy, hun efterlader.«

»Der kom aldrig en programerklæring, hvor vi kunne forstå, hvad hun ville som minister – både på kultur- og kirkeområdet,« siger Jane Sandberg.

Også Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, har forståelse for Joy Mogensens valg.

»Det er for mig et tegn på, at det er en udfordret post, hun er blevet sat på under coronakrisen. Det er stærke kræfter, hun har været oppe imod«.

Elisabeth Nøjgaard, der er direktør på Karen Blixen Museet, fortæller til nærværende avis, at hun har »stor respekt for de motiver Joy Mogensen udtrykker som baggrund for sin afsked«.

»Det har været barske halvandet år for kulturen, særligt oplevelsesindustrien, og det har været trist at se kulturen så lavt rangerende i det politiske landskab, uagtet prioriteringer har været nødvendige i en covid-krise. Det må have været vanskeligt for en kulturminister at navigere i,« siger hun:

»Karen Blixen mente, at et samfund er i fare for stilstand og middelmådighed, hvis det ikke prioriterer fantasi og mod – det vil sige kunst og kultur, ja kreativitet med et moderne ord. Det synes jeg er en meget præcis analyse.«

Kom med en meget erfaren person

Musicalproducent og ejer af One and Only Musical Teater Jesper Winge Leisner, som i slutningen af 2020 kritiserede Joy Mogensens ønske om at sikre Det Kongelige Teater bedre muligheder for at spille musical i skarpe vendinger, lyder overrasket, da Berlingske ringer og overbringer ham nyheden om kulturministerens exit.

Alligevel når han efter en tænkepause frem til, at det nok er den rigtige beslutning – ikke mindst for Joy Mogensen selv:

»Jeg tror, at det er godt for hende, for det har også været hårdt for hende. Det bliver jeg nødt til at sige. At have med sådan nogle som os at gøre. Man kan mene en masse, men jeg kan godt forstå, at hun ikke kan holde til det længere, for hun er også bare et menneske, bliver man nødt til at huske,« siger Jesper Winge Leisner.

Har I været for hårde ved hende?

»Det er svært at sige. Fagligt synes jeg egentlig ikke, at vi har været for hårde ved hende. Hun er jo minister for kulturen, og det ansvar og den forpligtelse har hun haft meget svært ved at tage på sig, synes jeg. Hun startede selvfølgelig også ti sekunder i corona, og det under man jo ikke nogen mennesker. Samtidig vil jeg også sige, at jeg håber, at man nu finder en kulturminister, der rent faktisk interesserer sig for kulturen i alle dens afskygninger og ikke kun den foreningsdrevne,« siger han.

Snart skal der udpeges en ny person, der skal sætte sig i Joy Mogensens varme stol. Og Jane Sandberg er ikke i tvivl om, hvilken type hun håber det bliver.

»Det kræver en person med stamina, der kan stå i stormvejret. Og så har jeg brug for at se nogle visioner. Jeg håber på en meget erfaren person. Én, der kan ryste noget af det hurlumhej af sig, som helt sikkert kommer.«

LÆS MERE