Regeringens karakterbog: Én minister er mere populær end statsministeren

Den politiske afslutning på folketingsåret byder på op og nedture blandt ministrene. Kantar Gallup har for Berlingske givet dem karakterer på baggrund af en meningsmåling.

Statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, er en af de mest populære statsministre, Danmark har haft i årtier. Ikke overraskende er det især de røde vælgere, der vurderer hende højt. Arkivfoto.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At Danmark er sluppet nådigt gennem coronakrisen, er en kendt sag. Det samme er det, at mange danskere er glade og taknemmelige over statsministerens resolutte beslutninger om nedlukning i marts sidste år.

Alligevel er det ikke hende, der høster den største gevinst, når man måler på popularitet i kølvandet på den pandemi, der har fyldt næsten hele den politiske dagsorden i snart halvandet år.

Den minister, der har scoret den højeste karakter i ministrenes karakterbog, som Kantar Gallup har udarbejdet for Berlingske, er til gengæld ham, der ofte har stået ved siden af Mette Frederiksen (S) på pressemøderne – nemlig sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Danskerne er vilde med ham. Og det korresponderer fint med et andet spørgsmål i målingen, hvor Kantar Gallup har spurgt, hvordan vælgerne vurderer regeringens håndtering af coronakrisen. Her svarer 69 procent, at den har været passende: Det er lidt flere end for et halvt år siden, hvor tallet var 63 procent.

Til gengæld der flere, der i dag mener, at håndteringen er for restriktiv – 23 mod 18 procent i december sidste år. Og der er færre, der synes, at den er for letsindig – i dag kun fire procent mod 12 for et halvt år siden.

Også når det gælder synlighed, ligger Mette Frederiksen og Magnus Heunicke næsten side om side i vælgernes bedømmelse.

Og i forhold til de øvrige ministre i regeringen er de stukket helt af. På tredjepladsen, når det gælder synlighed, ligger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som kun omkring halvdelen har peget på som en af de mest synlige i forhold til Frederiksen og Heunicke.

Målingen afspejler dermed, at Mette Frederiksens regering er meget koncentreret omkring hende selv – og så selvfølgelig den minister, Magnus Heunicke, der har stået i forreste linje under hele coronakrisen.

Det betyder også, at det har været meget svært for de øvrige ministre at få taletid. Strategien i regeringen er, at ministrene først og fremmest skal markere sig i offentligheden, når de selv har store sager, som bliver præsenteret. Og statsminister Mette Frederiksen er selv med ved de fleste pressemøder, hvor regeringen fremlægger nye forslag.

I Kantar Gallups måling vurderes Mette Frederiksen et pænt stykke højere end sine to forgængere Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Ikke overraskende er det især de socialdemokratiske vælgere og støttepartiernes vælgere, der vurderer hende højt. I rød blok er de hyppigste karakterer til statsministeren 10 og 7, mens det i blå blok i er 7 og 4.