Nu fortæller manden med kameraet, hvad der skete ved byggeplads: »Jeg får to slag i hovedet, så ryger jeg ned«

Søndag aften forsøgte et medlem af Dansk El-Forbund at videofilme forholdene på omstridt byggeplads. Det blev han, ifølge ham selv, overfaldet for.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stillads blev væltet, en bil blev vendt om og en kvinde blev spyttet i ansigtet.

Mandag udviklede en faglig konflikt ved en byggeplads på Lundtoftegade på Ydre Nørrebro sig så voldsomt, at Københavns Politi efterfølgende sagde, at de ikke tidligere havde oplevet noget lignende.

Nu fortæller et medlem af Dansk El-Forbund til TV 2, hvad der skete aftenen forinden.

Manden, der optræder anonymt af frygt for repressalier, fortæller, at han ved 17-tiden søndag ville dokumentere, hvilke forhold der blev bygget stillads under på byggepladsen.

Han mente, at der var tale om ulovlig opsætning, og det ønskede han at hjælpe sine kollegaer i 3F ved at dokumentere.

»Vi vil gerne dokumentere, at man går og sætter stillads op om aftenen uden lys og med pandelamper på. Og så vil jeg gerne dokumentere, at man arbejder hele dagen, og man også arbejder om aftenen. Man arbejder alle ugens dage. Det synes jeg ikke er okay,« siger han til TV 2.

Væltet stillads. Op mod 300 stilladsarbejdere var samlet for at markere deres utilfredshed med forholdene på en byggeplads i området ved Lundtoftegade på Nørrebro, mandag den 2. december 2019. Ifølge stilladsarbejderne foregår der social dumping på byggepladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

»De kunne have smadret mig til ukendelighed«

Sammen med en stilladsarbejder befandt manden, TV 2 har talt med, sig ved byggepladsen. På det tidspunkt havde der allerede været flere episoder ved byggepladsen, har Ekstra Bladet kunnet fortælle.

Nogle – ifølge mandens beskrivelser – litauere fra byggepladsen sagde, at han skulle lade være med at filme, men da han alligevel gjorde det, blev han overfaldet.

»Jeg får to slag i hovedet, så ryger jeg ned. Så sparker de mig i hovedet. Så sparker de mig på ribbenene. Så kommer jeg op. Så får de mig ned igen. Så sparker de mig igen, og til sidst lader de mig så løbe. De var nok folk til, at de bare kunne have smadret mig til ukendelighed,« siger han til TV 2 og fortæller, at der kom tæskehold fra tre til fem biler.

Formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømholt, kom mandag med samme udlægning af historien.

Ifølge TV 2 slap manden med nogle skrammer i ansigtet og nogle bøjede ribben. Han har dog besluttet ikke at anmelde sagen til politiet af frygt for, at hans navn kommer frem. Den beslutning er El-Forbundet enig i, fortæller de til TV 2.

Faglig konflikt endte i overfald

Byggepladsen på Lundtoftegade har været plaget af uro gennem flere dage. Fredag blev et stort stillads på stedet ødelagt. Politiet har over for Ekstra Bladet bekræftet, at der er tale om hærværk, og at en gruppe på cirka ti personer blev set flygte fra stedet.

Samme dag trak politiet stavene over for cirka 200 demonstranter, der var utilfredse med forholdene på byggepladsen. Ifølge Stilladsarbejdernes Landsklub er der tale om ulovlig opsætning.

Søndag eskalerede situationen yderligere, da en gruppe mænd trængte ind på pladsen og overfaldt en anden gruppe. Også den episode kan være koblet til den faglige konflikt, sagde vagthavende hos Københavns Politi til Ekstra Bladet. Politiet har dog ikke bekræftet, at de to hændelser er relateret.

Mandag morgen havde Stilladsarbejdernes Landsklub indkaldt til faglig møde på stedet, og det var i denne forbindelse, at et stillads blev væltet og en bil blev vendt om på taget.

3F har tidligere oplyst, at de fører en sag mod arbejdspladsen, der handler om underbetaling af arbejderne, men ifølge Donatos Aleksandravicius, som er direktør for DS Byggeri ApS, som står bag den omstridte byggeplads på Nørrebro i København, er det forkert.

»Vi har ikke sat ulovlige stilladser op, vi står i Dansk Byggeri, og vi betaler vores folk, som vi skal,« sagde han mandag.

Tirsdag kunne Berlingske fortælle, at Arbejdstilsynet – der fører tilsyn med den omstridte byggeplads – to gange har været i området, men at det ikke har ført til nogen anmærkninger om forholdene på pladsen. Senest, Arbejdstilsynet besøgte området, var 21. November.