Kaos på byggeplads: »Man pressede folk så langt ud, at de var nødt til at vælte et stillads«

Mandag morgen eskalerede det, der officielt var en faglig konflikt mellem nogle stilladsarbejdere og en byggeplads. Det endte med et stillads, der blev krøllet rundt om nogle skurvogne, og en dyr bil med hjulene vendt i vejret.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag klokken 9:45 stod en dame på sin altan på fjerde sal på Nørrebro, da et seks etager højt stillads væltede over mod hendes altan.

Hun trådte nogle skridt tilbage, da stilladset smadrede mod nogle skurvogne lige foran bygningen. Inde i skurvognene havde en lille håndfuld østeuropæiske byggearbejdere forskanset sig.

Nedenfor altanen, udenfor skurvognene, hujede nogle hundrede mænd.

»Giv jer selv en hånd,« råbte en af dem.

Tre kvarter tidligere havde de stået på en OK-tankstation lige rundt om hjørnet. Formålet var en fredelig demonstration mod social dumping, manglende uddannelse af personale og et angiveligt uforsvarligt opsat stillads på byggepladsen, der ligger på hjørnet af Tikøbvej og Lundtoftegade på ydre Nørrebro i København.

»Vi skal ikke pille stilladset ned. For vi har lavet en aftale med de skidesprællere om, at hvis de ikke stiller stilladset op, så piller vi det heller ikke ned. De har brudt aftalen, men vi skal ikke give igen med hænderne,« sagde en mand med en megafon til de fremmødte på tankstationen.

Det var imidlertid ikke alle stilladsarbejderne, der var enige i, at dagen skulle forløbe fredeligt.

»Lad os lukke det lort ned,« råbte en af de fremmødte, som blev bakket op af hujen fra flere af demonstranterne.

Thomas Strømholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub.

»Det er tragisk, at man pressede folk så langt ud, at de var nødt til at vælte et stillads. Men vi prøvede at ringe til Arbejdstilsynet, og der skete ikke en flyvende fis. Det var det, som skabte frustrationer.«


Et voldeligt overfald

Det hele startede fredag morgen. Der var der nemlig også flere hundrede vrede stilladsarbejdere til stede omkring byggepladsen.

Dengang mente stilladsarbejderne også, at stilladset var ulovligt opsat, og at byggepladsens arbejdere ikke fik ordentlig løn og desuden ikke var tilstrækkeligt uddannede. Det blev meldt til Arbejdstilsynet, som ikke har lukket arbejdspladsen. Om Arbejdstilsynet har været på inspektion, er fortsat uklart.

Konflikten blev så optrappet søndag aften, da en stilladsarbejder og et medlem af Dansk El-Forbund var forbi byggepladsen for at dokumentere, at stilladsarbejdere på byggepladsen arbejdede under usikre forhold. De skulle angiveligt arbejde oppe på stilladset om natten uden sikring og uden lys.

Mens de to arbejdere søndag aften stod i mørket og tog billeder af arbejdet ude fra Lundtoftegade, kørte en hvid Porsche Cayenne op ved siden af dem. Det forklarer Thomas Strømholt, der er formand for Stilladsarbejdernes Landsklub.

»De to stod hver for sig og tog nogle billeder, og så kom nogle medarbejdere fra byggefirmaet væltende ud og overfaldt og tævede dem,« siger Thomas Strømholt.

Ifølge ham var det altså byggefirmaet bag byggeriet, som kom med et tæskehold og tævede elektrikeren og stilladsarbejderen. Angiveligt med brækkede ribben og tæer til følge. Og nu tyder mange ting på, at den episode altså har været lige så stor en grund til konfliktens optrapning som social dumping og usikre arbejdsforhold.

»Det er tragisk, at man pressede folk så langt ud, at de var nødt til at vælte et stillads. Men vi prøvede at ringe til Arbejdstilsynet, og der skete ikke en flyvende fis. Det var det, som skabte frustrationer,« fortæller Thomas Strømholt.

En stor del af konflikten synes at grunde i at en stilladsarbejder og en elektriker aftenen før er blevet overfaldet af folk med forbindelse til den omstridte byggeplads. Det afviser direktøren for firmaet på byggepladsen. »De laver bare sjov,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Kanonslag og stenkast

»Der er ikke noget problem her,« sagde en af byggepladsens østeuropæiske arbejdere gennem et hegn.

Mens han forklarede, at intet ulovligt fandt sted på byggepladsen, havde demonstranterne i arbejdstøj forladt tankstationen og bevæget sig over mod byggepladsen. Det var ikke planen, da de mødtes en halv times tid forinden.

Politiet, som var mødt op med fire store vogne, dannede barrikade omkring indgangen til byggepladsen. De kiggede ud gennem deres kamphjelmes visir, mens en lille gruppe af de store stilladsarbejdere stod og råbte ad dem.

»Der er et hul heromme,« råbte en demonstrant ude fra siden, hvorefter flokken satte i løb rundt om hjørnet og om på Tikøbgade.

Et kanonslag gik af, og mens massen væltede hegnet mod byggepladsen, fløj nogle sten ind mod arbejderne.

Donatos Aleksandraviciuis, direktør for DS Byggeri ApS

»De er nogle svin. Det er ikke normalt at gøre sådan noget. Vi bor ikke i Rusland eller Ukraine. Vi er i EU. Jeg 100 pct. sikker på, at de er sure på mig, fordi jeg er fra Litauen.«


Klokken lidt over halv ti klatrede en flok demonstranter op på det seks etager høje stillads. De er vant til at færdes på stilladser, og det tog dem ikke mange sekunder at nå op på toppen af stilladset.

De begyndte at løsne stilladset fra den endnu ufærdige mur.

»De laver bare sjov«

Hvor de østeuropæiske arbejdere på byggepladsen flygtede hen er uvist. Angiveligt nåede nogle at flygte væk fra pladsen, mens andre barrikaderede sig i skurvognene ved siden af stilladset. Udefra kunne man se mennesker i vognene, der stod kiggede ud på den vrede menneskemængde.

»Vi har ikke sat ulovlige stilladser op, vi står i brancheforeningen Dansk Byggeri, og vi betaler vores folk, som vi skal,« siger Donatos Aleksandravicius efter demonstrationen.

Han er fra Litauen og er direktør for firmaet DS Byggeri ApS, som står bag byggeriet.

Han var overbevist om, at de demonstrerende stilladsarbejdere udelukkende var sure på ham, fordi han er fra udlandet.

»Jeg ville gerne snakke med dem, men de ville ikke tale med mig, fordi jeg er udlænding. De vil ikke have os, fordi vi kommer fra andre lande,« siger han.

Ekstra Bladet har kunnet vise en video, hvor stilladsarbejderne ses vælte en hvid Porsche Cayenne. Altså samme bilmærke og model, som ifølge Thomas Strømholt fra Stilladsarbejdernes Landsklub skulle have været involveret i overfaldet søndag aften – og som skulle være ejet af den litauiske byggechef.

Donatos Aleksandraviciuis bekræfter, at bilen er hans, men afviser, at han skulle have været med til noget aftenen før.

»Nej, de laver bare sjov,« siger han.

Ikke desto mindre bekræftes historien om overfaldet både af flere stilladsarbejdere under demonstrationen, af 3F samt af formanden for Dansk El-Forbund, som over for Ekstra Bladet har bekræftet, at et af deres medlemmer blev overfaldet søndag aften, og at overfaldet er blevet politianmeldt.

Byggechefen er ærgerlig over, at demonstranterne har væltet hans Porsche, men virker ikke specielt ophidset.

»De er nogle svin. Det er ikke normalt at gøre sådan noget. Vi bor ikke i Rusland eller Ukraine. Vi er i EU. Jeg 100 pct. sikker på, at de er sure på mig, fordi jeg er fra Litauen. Jeg har papirer på, at det hele er i orden. Der er ikke nogen problemer,« siger han.

En historie uden helte

Da alle stilladsets forankringer i muren var væk, skulle der ikke mere end to personer til at rykke i det nede ved jorden, før det væltede ned over skurvognene.

Damen på sin altan trådte væk fra det væltende stillads, mens politiet stod ved siden af byggepladsen og så til. Betjentene gik først ind på byggepladsen, da stilladset havde krøllet sig rundt om skurvognene, og demonstranterne havde forladt pladsen.

Mandag aften var det endnu ikke til at blive klog på, hvad der egentligt er årsag til optøjerne, hvordan forholdene på byggepladsen i virkeligheden er, eller om Arbejdstilsynet har lavet en professionel vurdering af stilladsets sikkerhed.

Indtil videre ligner det en historie uden helte.