Længe har vi ventet på dem, men nu er de her.
Vaccinerne mod covid-19 er ankommet til Danmark.
Her til morgen trillede en lastbil med i alt 9.750 doser vaccine ind over tærsklen til Statens Serum Institut, SSI, på Amager i København. Tre timer senere forlod fem varevogne SSI med politieskorte for at transportere de vigtige vacciner ud til landets fem regioner, så de første vaccinationer kan finde sted allerede i morgen tidlig.
»Vi har været til stede som sikkerheds- og tryghedsskabende indsats, og det vil vi også være, når vaccinedoserne skal transporteres ud til regionerne,« oplyser Rigspolitiets talsmand, vicepolitiinspektør Bo Samson, til Berlingske.
Vaccinernes rejse det kommende døgn vil være således:
Afrejse fra SSI
Efter kun tre timer blev vaccinerne fra SSI sendt afsted til regionerne, hvor de bliver modtaget på centralt placerede sygehusapoteker. Der vil de blive opbevaret, indtil vaccinationerne indledes i morgen søndag fra klokken ni.
I de tre timer, SSI havde vaccinerne på matriklen, blev vaccinerne testet og inspiceret. Blandt andet blev det kontrolleret, at temperaturen har været korrekt under transporten.
Anne-Marie Vangsted, direktør i Testcenter Danmark og en del af direktionen i SSI, bekræfter over for Berlingske, at alt så fornuftigt ud i de kontroller, der blev foretaget.
Vaccinen var blevet opbevaret ved 70 minusgrader, da SSI modtog dem. Den kan overleve cirka fem døgn på frost og skal optøs tre timer, før doserne skal anvendes.
De kommende uger er det planen, at SSI ugentligt modtager 48.000 doser. Dette rækker til at vaccinere 24.000 personer, idet hver borger skal vaccineres to gange for at opnå maksimal beskyttelse mod smitten.
Ishøj blandt de første kommuner
Allerede inden jul blev det oplyst, at Ishøj Kommune er en af de allerførste kommuner, der vil modtage en portion vacciner. Det skyldes, at Ishøj Kommune gennem længere tid har været en af de hårdest ramte kommuner målt på indbyggertal i forhold til antallet af smittede.
I Ishøj Kommune ved man endnu ikke, hvornår vaccinerne ankommer, men forventer at modtage dem fra regionens sygehusapotek kort inden, at vaccinationerne finder sted, oplyser kommunens leder for kommunikation, Katharina Edlenborg, til Berlingske:
»Det skyldes blandt andet, at plejehjemmene ikke har ressourcer til at opbevare vaccinerne under de rette temperaturer.«
Kommunen har ikke modtaget en endelig plan, men forventer, at hvert udvalgte plejehjem modtager netop den mængde doser, som skal bruges.
Plejehjemmene har et lokale, hvor ældre borgere samt plejepersonalet, der skal vaccineres, bliver vaccineret, mens doserne klargøres i et nærliggende lokale.
Der er afsat tre minutter til hvert stik. I alt forventer Ishøj Kommune, at det vil tage mellem tre til fem timer at vaccinere ældre og personale på hvert plejehjem.
Ishøj Kommune har endnu intet hørt i forhold til anden omgang af vaccinationsforløbet, idet hver borger skal vaccineres to gange.