Borgmester: Årsagen til omfattende smitte skyldes stor fest i København

Smittetallet er steget massivt i Ishøj Kommune. Borgmester Ole Bjørstorp ønsker flere restriktioner fra statsministeren, når hun holder pressemøde klokken 14.00 i dag.

Borgmester i Ishøj Ole Bjørstorp (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én fest afholdt i København er tilsyneladende skyld i det høje smittetal i Ishøj Kommune.

»Sandsynligvis har borgere fra Ishøj deltaget i festen i København og taget smitten med tilbage. Det er nok omkring 14 dage siden, festen blev afholdt. Det er den information, vi har. De fleste smittede i kommunen deltog i den fest,« siger borgmester Ole Bjørstorp (S).

Det vurderes, at op mod 300 personer kan have deltaget i festen.

De nyeste tal viser, at Ishøj Kommune har landets højeste smittetal med 241 smittede pr. 100.000 indbyggere. Sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse ligger ved de 20.

Festen, der er tale om, skulle eftersigende være med deltagelse af mange danskere med pakistansk baggrund. Borgmesteren har derfor nu iværksat, at imamerne i kommunen italesætter coronavirus under fredagsbønnen i dag.

»På den måde ønsker vi, at det kommer bredt ud, at man skal være varsom. Vi har også aftalt et møde med den pakistanske forening i Ishøj, som vi har en god dialog med,« siger borgmesteren.

Ønsker mundbind

Ole Bjørstorp forklarer, at bølgen af smitte er ved at ebbe ud i det pakistanske miljø. Nu ser kommunen i stedet en del smitte hos etnisk danske skolebørn og deres familier. Borgmesteren ved ikke, om de er blevet smittet af personer, der har deltaget i festen i København.

Borgmester Ole Bjørstorp mener ikke, at de restriktioner, der blev præsenteret tidligere på ugen, og som trådte i kraft i går, er vidtgående nok.

»De er ikke skrappe eller tilstrækkelige nok, når det gælder Ishøj Kommune. Vi har ikke mange barer eller restauranter, det er ikke der, vores problem er. De unge mennesker, der benytter det, tager i givet fald ind til hovedstaden. Men vi har et tillukket bycenter. Der burde det ikke være muligt at handle, medmindre man bærer mundbind.«

Hvad har du af ønsker, til hvad Mette Frederiksen fremlægger på pressemødet klokken 14.00?

»Jeg vil gerne have restriktionerne strammet, så der kommer restriktioner om mundbind i butikker. Det forventer jeg ikke, men det ville være en god ting set med Ishøjs briller. Det ville hjælpe gevaldigt,« lyder ønsket fra borgmesteren.

Københavns Kommune kan hverken be- eller afkræfte, at en fest i kommunen skulle have sat skub i smittetallene. De henviser til Styrelsen for Patientsikkerhed. Berlingske arbejder på at få en kommentar fra dem.

Politiet vil uddele bøder

Hos Københavns Vestegns Politi kalder de situationen »alvorlig«.

»Det er meget, meget alvorlig situation. Specielt, hvis den her situation ikke vender,« siger politidirektør hos Københavns Vestegns Politi, Kim Christiansen.

Københavns Vestegns Politi har derfor valgt at gå aktivt ud og signalere omkring de nye restriktioner og alvoren af situationen.

»Vi har et behov for at sikre, at de her regler kommer ud. Når vi føler et ekstra behov, er det, fordi der er sket en foruroligende udvikling. Vi håber, at den øgede kommunikation vil skabe en ændring,« siger politidirektøren.

Adspurgt om hvorfor netop Vestegnen oplever større smitte, har politidirektøren ikke en forklaring.

»Vi har ikke et bud på, hvorfor det sker på Vestengen. En fest kan være forklaringen, men det kan vi ikke sige noget om.«

Politiet understreger, at det ikke er ulovligt at afholde en fest eller bryllup med 300 deltagende, hvis det sker i privat regi. Dog anbefales det ikke.

Københavns Vestegns Politi vil i den kommende weekend køre med øget patruljering for at sikre, at de nye regler bliver overholdt, og der vil blive ført tilsyn og kontrol med kredsens restaurationer, barer og cafeer. Der vil også være øget fokus på, om det kan blive nødvendigt at udstede opholdsforbud visse steder i politikredsen for at sikre, at festen ikke rykker udenfor efter klokken 22.00.

Københavns Vestegns Politi dækker Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Gladsaxe, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre og Vallensbæk kommuner.