»Når folk fra Holstebro går i stemmeboksen, tænker de ikke jægerbog og tidligere forsvarsminister – de tænker Søren fra Holstebro«

At Venstre blev det største danske parti i Europa-Parlamentet, skyldes tilsyneladende ikke mindst partiets vestjyske kandidat, Søren Gade.

Søren Gade (V) var ifølge flere medier stillet en ministerpost i udsigt for sin opbakning til Lars Løkke i formandskampen mod Kristian Jensen i kælderen i Odense. I stedet blev han udnævnt til gruppeformand for Venstres folketingsgruppe. Nu bliver Søren Gades næste politiske post i Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Gade-effekten har tilsyneladende på ny slået hårdt igennem i de vestjyske valgkredse, hvor Venstre uden undtagelse er blevet det største parti.

I epicentret Holstebro – Søren Gades hjemby – har op mod hver anden vælger, 46,9 procent, stemt på bysbarnet, viser den officielle optælling fra IT-selskabet KMD.

De personlige stemmer er endnu ved at blive talt op, men allerede tidligt mandag ligner Søren Gade valgets store stemmesluger med i skrivende stund 16.723 personlige stemmer optalt.

Til sammenligning kommer Socialdemokratiets Jeppe Kofod ind på en foreløbig andenplads med 4.516 personlige stemmer. Det endelige resultat af de personlige stemmer ventes dog først optalt sidst på dagen mandag.

I Vestjylland overrasker Søren Gade-effekten ikke, hvis man spørger Søren Egebjerg Pedersen, chefredaktør for Mediehuset Holstebro, herunder lokalavisen Dagbladet Holstebro-Struer.

»Det sker jo, hver gang han stiller op,« siger Søren Egebjerg Pedersen og tilføjer, at de vestjyske valgresultater næppe er resultatet af en geografisk målrettet valgkamp.

»Søren Gade har været synlig i valgkampen herude, men der er ikke noget, der tyder på, at han har fokuseret på Holstebro. Jeg gætter på, at han har følt sig sikker herude og har fokuseret på andre steder,« siger Søren Egebjerg Pedersen og fortsætter:

»Min bedste udlægning er, at han i manges øjne er en jovial og behagelig fyr, der aldrig har glemt, hvor han kommer fra. Det lukrerer han stadig på. Når folk fra Holstebro går i stemmeboksen, tænker de ikke jægerbog og tidligere forsvarsminister – de tænker Søren fra Holstebro. (...) Dette tæller måske mere end den politik, han kommer med. Jeg tror, han trækker stemmer på tværs af partiskel.«

I 2009 var Søren Gade som forsvarsminister indblandet i den såkaldte jægerbogssag, hvor han kom for skade ved i Udenrigspolitisk Nævn at sige, at der lå en arabisk oversættelse af en bog skrevet af tidligere jægersoldat Thomas Rathsack online. En bog, som ministeriet forsøgte at få nedlagt fogedforbud mod, fordi den angiveligt afslørede fortrolige oplysninger. Det viste sig, at det var en medarbejder i ministeriet, der havde oversat bogen i Google Translate og lagt den online.

Ifølge chefredaktøren for Mediehuset Holstebro er det imidlertid i 2019 til Søren Gades fordel i valgkredsene omkring Holstebro, at han blandt andet ved flere lejligheder har talt landbrugets sag og desuden formået at »holde fingrene ude af de sager, hvor Venstre har gjort sig uheldigt bemærket« i det vestjyske, som eksempelvis diskussionen om sygehuse i området.

»Derfor overrasker det mig ikke, at han har fået et godt valg,« siger Søren Egebjerg Pedersen.

Søren Gade selv må dog vente med at fejre valgsejren. Som han fortalte i et liveinterview, var han midt i succesen ramt af »helvedesild«.

På landsplan er Venstre med 23,5 procent af stemmerne ved valget til Europa-Parlamentet blevet det største parti.

Rekordmange danskere deltog i valget. Derudover viser optællingen, at de partier, der er gået til valg på en klimadagsorden, er gået frem, mens eksempelvis Dansk Folkeparti er blevet halveret. Samme tendens tegner sig andre steder i Europa, hvor kommentatorer i flere lande peger på, at klimapolitikken denne gang trumfede højrefløjens mærkesag, flygtninge- og indvandrerpolitikken.

Det står så først endeligt klart senere mandag, hvordan de personlige stemmer fordeler sig, og dermed også, i hvor høj grad Venstres europaparlamentsvalgtriumf kan tilskrives »Søren fra Holstebro«.

Indtil videre har Morten Messerschmidt (DF) fortsat rekorden for flest personlige stemmer ved et EP-valg, efter at han i 2014 fik ikke færre end 465.758 personlige stemmer og dermed vippede tidligere statsminister Poul Nyrup af pinden som rekordholder – Nyrup fik 407.966 personlige stemmer ved EP-valget i 2004.