Overblik: Her er nattens danske vindere, tabere - og boblere

Optællingen af de personlige stemmer er i gang, men allerede nu er otte af de 14 mandater blevet navngivet. Blandt andet har Søren Gade slugt halvdelen af stemmerne i sin valgkreds, og taget et sæde i EU.

Morten Løkkegaard og Venstre overhalede Socialdemokratiet indenom ved europaparlamentsvalget. Løkkegaards kone jubler mens Mette Frederiksen taler til socialdemokraterne på skærmen i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

2.797.761 danskere har stemt, det er 66 procent af alle, der kunne sætte et kryds. Danmark har 14 mandater i parlamentet. 13 nu og ét ekstra, når Storbritannien siger helt farvel.

Spørgsmålet er: Hvem vandt. Hvem tabte. Og hvem bobler?

Vindere

Venstre (fire mandater):

Søren Gade (V), tidligere forsvarsminister, der i valgkampen luftede EU-kritiske holdninger og endte langt nede på listen - som nummer fire - ligner en stjerne. Han har ryddet bordet i Holstebro-kredsen, hvor han stammer fra og stadig bor. 46,9 procent i Holstebro-kredsen har stemt Venstre. Mon han bliver dette års største stemmesluger? Klokken 06.50 var han nummer 1 med 16.723 personlige stemmer, men kun få af de personlige er endnu talt op.

Lars Løkke Rasmussen ankommer til Christiansborg i København under Europa-Parlamentsvalget 2019. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Morten Løkkegaard, tidligere tv-vært på DR og spidskandidat for Venstre, er sikker på en plads.

Venstre har fået yderligere to mandater, ét af dem går sandsynligvis til Linea Søgaard-Lidell, mens Bergur Løkke Rasmussen og Asger Christensen sandsynligvis kæmper om det fjerde mandat.

Socialdemokaterne (tre mandater):

Jeppe Kofod, spidskandidat, er sikker vinder.

De to øvrige mandater går sandsynligvis til Christel Schaldemose som favorit - og dertil enten Niels Fuglsang, Marianne Vind og Morten Klessen.

Mette Frederiksen ankommer til valgfesten hos Socialdemokratiet i Fællessalen på Christiansborg i København under Europa-Parlamentsvalget 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Socialistisk Folkeparti (to mandater):

Margrete Auken, SFs sprudlende grand old lady, er selvfølgelig selvskreven. 74 år er hun.

Spørgsmålet er om det andet mandat går til Karsten Hønge, der ikke rigtigt ved, om han vil i parlamentet, eller Kira Maria Peter-Hansen, ungt håb, der ofte ses lige bag Auken og i går cyklede hende frem i ladcykel til partiets hyldest.

Radikale (to mandater):

Morten Helveg Petersen, selvfølgelig, han er klar til fem år mere.

Radikale fik to mandater, så hvem får det andet? Karen Melchior, måske. Vi ved det senere på dagen.

Morten Helveg Peteresen og Morten Østergaard ser valgrasultatet til valgfesten hos Radikale på Vesterbro i København under Europa-Parlamentsvalget 2019. (Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Dansk Folkeparti (ét mandat):

Peter Kofod, partiets unge lyn bliver valgt, men pralende er det ikke. Morten Messerschmidts enorme sejr i 2014 - 465.785 personlige stemmer - sendte fire DF'ere i parlamentet, lige nu ser det ud til, at Kofod bliver mutters alene.

De Konservative (ét mandat):

Spidskandidat Pernille Weiss kom noget skidt fra start ved at tale om nødvendigheden af kontrolleret migration, men alt tyder på, at det indtil nu ubeskrevne konservative blad klarer skærerne.

Pernille Weis og Søren Pape Poulsen til valgfesten hos Konservative på Christiansborg i København under Europa-Parlamentsvalget 2019. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Enhedslisten (ét mandat):

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens nuværende medlem af Folketinget, ligner et sikkert medlem.

Tabere:

Mette Bock, kulturminister, klarede den ikke og hendes politiske karriere er nu slut. Liberal Alliancen har endnu - det er partiets tredie forsøg - ikke haft held til at opnå valg til parlamentet og selv om partiet denne gang forsøgte sig med et topnavn, gik det galt igen. Dagsordenen er ikke med os, forklarede partiet, alt handler om det grønne, mens Liberal Alliance taler om vækst.

Anders Samuelsen med hans søster kultur- og kirkeminister Mette Bock, der er spidskandidat for Liberal Alliance til Europaparlamentsvalget 2019. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelsen imod EU, der i 2014 fik 63.673 personlige stemmer, er efter alt at dømme færdig i parlamentet - Enhedslisten har slugt alle de EU-kritiske stemmer og spørgsmålet er om gravskriften nu kan skrives over folkebevægelsen, der fik sæde i parlamentet første gang i 1979. Rina Ronja Kari har haft sæde i parlamentet siden 2014, hvor hun afløste Søren Søndergaard, i dag medlem af Folketinget for Enhedslisten.

Anders Vistisen, Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidts håndgange mand i parlamentet og den egentlige DF-leder i parlamentet i en tumultarisk periode med Messerschmidts sygemelding og de tunge åg af anklager om svindel. Spidskandidat blev han ikke ved dette valg, og da alt tyder på, at Dansk Folkeparti må nøjes med et enkelt mandat - mod fire i 2014 - er Vistesen færdig.

Peter Kofod omfavner Anders Primdahl Vistisen til valgfesten hos DF (Dansk Folkeparti) på Christiansborg i København under Europa-Parlamentsvalget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Rasmus Nordkvist, Alternativet, klarede den ikke, selv om valget over store dele af Europa blev et brølende grønt valg, så kunne Alternativet ikke trække et mandat selv om partiet har slået på den grønne stortromme.

Boblere:

Karsten Hønge, SF. Partiet vandt yderligere ét mandat - ud over det, Margrethe Auken selvfølgelig har fået, og særligt påkalder det sig interesse, hvorvidt partiets politiske ordfører Karsten Hønge - engang vikar fra helvede, i dag værdsat medlem af SF og Folketinget - skal gøre europæisk tjeneste. Ganske usædvanligt for en valgkamp risikerer Hønge at blive valgt, selv om han endnu ikke har meddelt, hvorvidt han overhovedet ønsker at bruge de kommende fem år i Strasbourg og Bruxelles. Sagen er, at han også er kandidat til Folketinget den 5. jun,i og nu vil han så overlade det til SFs ledelse at beslutte, hvorvidt han skal gøre gavn sydpå eller på Christiansborg de kommende år.

Christel Schaldemose, Socialdemokratiet. Stilfærdig, uprangende arbejdshest; mærkeligt om der ikke skulle findes en plads til hende.

Bergur Løkke Rasmussen, Venstre. Statsministerens søn er ny i politik og formiddagen vil vise om navnet Løkke Rasmussen trækker.