Alle stemmer er talt op: Venstre bliver størst af alle – DF får markant lussing af vælgerne

Dansk Folkeparti gik mærkbart tilbage ved europaparlamentsvalget søndag. Pia Kjærsgaard pegede på »klimatosser« som én af årsagerne til partiets pauvre resultat. De proeuropæiske partier gik frem, og Venstre blev størst af alle.

Dansk Folkeparti fik ikke den ønskede opbakning fra vælgerne ved europaparlamentsvalget. Kristian Thulsen Dahl ved DF's valgfest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Dansk Folkeparti fik en markant vælgerafklapsning ved europaparlamentsvalget søndag aften, mens Venstre kan se tilbage på en succesrig valgaften.

Det blev de to hovedfortællinger, da alle stemmerne ved søndagens valg til Europa-Parlamentet var talt op natten til mandag.

Dansk Folkeparti, der havde Peter Kofod som spidskandidat, fik blot 10,7 procent af stemmerne. Det var en tilbagegang på hele 15,9 procentpoint i forhold til valget i 2014, og det giver partiet blot ét mandat mod fire ved det seneste valg.

De helt store vindere ved valget var Venstre, der endte som største parti af alle, samt de Radikale og SF.

Venstre fik en fremgang på 6,8 procentpoint til 23,5 procent og dermed hele fire mandater. Det fjerde mandat er det 14. mandat, der først gør sig gældende, når –  eller hvis – Storbritannien træder ud af EU.

De Radikale og SF fordoblede begge deres mandatantal. Med samtlige stemmer optalt fik de to partier henholdsvis 10,1 og 13,2 procent af stemmerne.

Det Radikale Venstre fordoblede for første gang i historien dets mandater i Europa-Parlamentet fra ét til to. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Generelt bød søndagen på et særdeles godt valg for de proeuropæiske partier i Folketinget. Socialdemokratiet gik 2,4 procentpoint frem til 21,5. Partiet får dermed tre mandater.

For Folkebevægelsen mod EU, Liberal Alliance og Alternativet endte valget særdeles dystert. For første gang nogensinde bliver Folkebevægelsen mod EU ikke en del af Europa-Parlamentet.

Samme resultat gør sig gældende for Liberal Alliance, som ellers havde Mette Bock som prominent navn i spidsen, og Alternativet, der for første gang forsøgte at blive en del af parlamentet.

Enhedslisten, der for første gang stiller op til europaparlamentsvalget, sikrede sig et mandat.

»Klimatosser«

Dansk Folkeparti har excelleret i sejrrige valgfester adskillige gange i partiets snart 25-årige historie – ikke mindst til europaparlamentsvalget for fem år siden, da DF fik mere end hver fjerde danske kryds.

Men ingen valgfest varer evigt.

Det måtte partiets stifter, Pia Kjærsgaard, sande allerede tidligere søndag, da DRs såkaldte exitpoll viste, at vejen mod en afklapsning ved dette års valg til Europa-Parlamentet var banet.

»Vi har været begunstiget af så meget fremgang og medgang, og engang imellem skal man altså også have modgang. Sådan er politik,« lød det fra Pia Kjærsgaard.

Valgfest hos Dansk Folkeparti på Christiansborg til Europa-Parlamentsvalget. Partiet fik massiv tilbagegang og gik fra fire til ét mandat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hun langede samtidig ud efter pressen, der blev betegnet som »spydig«, og interessen for klimaet, da hun talte til sine partifæller, der var samlet på Christiansborg.

»Måske er det alle de – hvad er det nu man kalder dem – klimatosser. Nej alle dem, der alene går op i klima,« sagde hun og uddybede:

»Det gør man også i Dansk Folkeparti, men det er jo ikke det, vi alene går op i. Jeg tror faktisk måske, det kan være det, der har gjort det.«

»Vi er Danmarks største europæiske parti«

Det var en tilfredse og stolt statsminister Lars Løkke Rasmussen, som sent søndag talte til de mange Venstre-folk, der var forsamlet på Christiansborg.

»Venstre har i aften fået et flot, flot valg. Alt tyder på, at vi har fået det bedste valg til Europa-Parlamentet nogensinde. Alt tyder på, at vi er Danmarks største europæiske parti,« sagde Løkke ved partiets valgfest på Christiansborg.

Statsministeren nævnte klima, frihandel og vækst som områder, hvor Danmark må samarbejde med andre EU-lande.

»Vi vender ikke ryggen til verden. Danmark har en positiv attitude og tilgang til omverdenen. Det er det, valgresultatet i aften har vist. Danmark er og skal være et moderne og åbent land,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Venstre var en af valgaftenens store vindere og endte som Danmarks største parti i Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

S-formand Mette Frederiksens ankom til Socialdemokratiets valgfest, mens Løkke stadig talte hos Venstre.

Hun påpegede, at valget til Folketinget 5. juni er blevet mere spændende på baggrund af valget søndag aften, og så forklarede hun, at én af årsagerne til, at Socialdemokratiet ikke blev det største parti ved EP-valget, skyldes, at for mange S-vælgere blev hjemme på sofaen.

»Jeg ved godt, hvordan det er med vores parti, for jeg har været her længe. Der er forskel på, hvordan I stemmer ved valgene. I er toployale ved kommunalvalgene, hvor i stemmer på jeres borgmester, men der er færre, der stemmer ved parlamentsvalg. Nuvel. Den går bare ikke den 5. juni,« sagde Mette Frederiksen

»I det sidste halve år har vi ikke kunnet sætte en fod rigtigt«

Med alle stemmer optalt tegner valget et billede af en overordnet tendens til, at danskerne ved årets europaparlamentsvalg har valgt at belønne de EU-positive partier – partier, der næsten for alles vedkommende har kørt Europa-valgkamp med klimaet som en af deres største mærkesager.

SF, der fordoblede dets mandater fra ét til to, var en af valgaftenens store vindere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Dermed er det overordnede billede ved årets valg grundlæggende modsat det forrige valg i 2014.

Dengang stormede EU-skeptiske Dansk Folkeparti frem og fordoblede sit mandattal, mens Socialdemokratiet og Venstre hver især tabte et enkelt mandat. Det var valget, hvor DFs Morten Messerschmidt slog alle rekorder for personlige stemmetal, og en tydeligvis presset Lars Løkke Rasmussen (V) måtte notere sig, at Venstre med hans ord havde fået »en begmand af vælgerne« efter sagerne om formandens partibetalte tøj.

I flere måneder har Dansk Folkeparti afstemt sine forventninger til resultatet af søndagens valg.

Det har længe stået klart i partiet, at succesvalget i 2014 ikke kunne gentages. DFs spidskandidat, Peter Kofod, gjorde det allerede i februar klart, at partiet ville stille sig tilfreds med to mandater, og længe inden valgstederne lukkede, sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl søndag til DR, at valgkampen havde været op ad bakke for hans parti.

»I det sidste halve år har vi ikke kunnet sætte en fod rigtigt – ifølge den måde, man har skitseret Dansk Folkeparti på,« lød det.

Rekordvalg

Europaparlamentsvalget ser ud til at afspejle de meningsmålinger, der tidligere på året har vist, at en historisk høj andel af danskerne – ifølge iagttagere givet som følge af det kaotiske Brexit-forløb i Storbritannien – opfatter sig tilhængere af Danmarks EU-medlemskab.

Allerede tidligt tirsdag tegnede valgdeltagelsen til europaparlamentsvalget desuden til at blive rekordhøj.

Klokken 19.00, hvor valgstederne stadig var åbne en time endnu, var valgdeltagelsen ifølge Ritzaus stikprøver på hele 63,2 procent i et udvalg af kommuner og valgsteder.

Da alle stemmerne var talt op, var tallet endnu højere, og valgdeltagelsen endte på 66 procent.

Førhen har valgdeltagelse ved danske europaparlamentsvalg aldrig været højere end 59,5 procent, og ved det seneste EP-valg i 2014 stemte 56,3 procent af de stemmeberettigede.