Myndigheder tilbageholder tal fra smitteopsporingen, efter at Magnus Heunicke lovede forbedringer

Styrelsen for Patientsikkerhed vil ikke længere udlevere resultaterne fra smitteopsporingen, efter at tallene i december afslørede kritiske huller i myndighedernes indsats. Sundhedsminister Magnus Heunicke har erkendt problemer i smitteopsporingen og lovet forbedringer. Læger kritiserer mørklægningen af de centrale oplysninger om coronaindsatsen, og Dansk Folkeparti vil nu tage sagen op i Folketingets coronafølgegruppe.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er fortsat højt. Landet er derfor blevet lukket ned, mens de første danskere er blevet vaccineret mod coronavirus. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var et foruroligende indblik i myndighedernes arbejde med smitteopsporingen, offentligheden fik lige før jul, da Styrelsen for Patientsikkerhed for første gang udleverede de daglige resultater fra smitteopsporingen til Berlingske.

Opsporingsenheden indfriede ikke en eneste dag i december regeringens målsætning om at ringe til 3.000 coronasmittede dagligt. Tusinder af borgere blev først kontaktet af smitteopsporingen flere dage efter, at de var konstateret smittet med coronavirus.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har efterfølgende lovet forbedringer.

Men nu oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed, at styrelsen ikke længere vil udlevere tallene fra smitteopsporingen.

»Det ryster mig ærligt talt. Det er jo et emne med enorm offentlig interesse,« siger Eskild Petersen, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og tidligere overlæge på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

En patient bliver plejet på intensivafdelingen for covid-19-patienter på Bispebjerg Hospital. I øjeblikket udgør især den nye coronavariant B.1.1.7 en uforudsigelig faktor i indsatsen mod pandemien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Et massivt svigt

Styrelsen for Patientsikkerhed, som har ansvaret for smitteopsporingen, udleverede i midten af december de daglige tal for hvor mange af de nye smittede borgere, opsporingen nåede at ringe til dag for dag – og hvor mange, man ikke nåede at ringe til.

Tallene viste, at tusindvis af smittede borgere dagligt ikke nåede at få et opkald inden for de 24 timer, som målsætningen lød på. I nogle tilfælde ringede opsporingsenheden først til borgere seks dage efter, at de var konstateret smittet.

Et massivt svigt i en afgørende funktion, lød kritikken fra forskere og læger, mens Styrelsen for Patientsikkerhed afviste at stille op til interview om sagen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke erkendte under regeringens pressemøde 5. januar, at smitteopsporingen ikke var godt nok forberedt på december måneds eskalerende smittetal.

Han bebudede samtidig forbedringer i indsatsen.

»Nu har vi over 1.000 medarbejdere ansat på fire forskellige adresser, og vi opskalerer yderligere,« fortalte Magnus Heunicke.

Regeringens nyeste målsætning lyder på at kontakte 5.000 smittede dagligt. Det kan blive nødvendigt, efterhånden som den særligt smitsomme coronavariant B.1.1.7 forventeligt sender smittetallet i vejret over de kommende uger.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke ved pressemødet om forlængelse af coronarestriktioner 13. januar 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

»Den slags oplysninger kan man ikke tilbageholde«

For at belyse hvordan det aktuelt går i smitteopsporingen, har Berlingske på ny bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om de daglige tal.

Men denne gang har styrelsen altså besluttet ikke at give aktindsigt i tallene. Styrelsen begrunder afslaget med, at det er ressourcekrævende at foretage det pågældende dataudtræk.

»Styrelsen for Patientsikkerhed har som et led i arbejdet med smitteopsporing overblik over åbne sager og aktivitet mv. Men at etablere generelle overblik i form af for eksempel dataudtræk er en opgave, der ligger ud over få og enkle kommandoer, da det kræver design af nye databaseudtræk,« skriver styrelsen.

Med andre ord er det ikke længere muligt for offentligheden at få indblik i de daglige resultater for smitteopsporingen, som udgør et bærende element i Danmarks indsats mod coronavirus.

»Den slags oplysninger kan man ikke tilbageholde. Myndighederne forventer, at vi alle overholder anbefalinger og restriktioner, og som modydelse må der være gennemsigtighed,« siger Eskild Petersen.

Han henviser til kontrasten til åbenheden om smittetallet i Danmark, som kan findes på hjemmesiden for Statens Serum Institut (SSI).

»En velfungerende faktor i coronakrisen har været, at der er åbenhed om antallet af smittede, indlagte og døde. Tallene bliver offentliggjort på SSIs hjemmeside hver dag, og der er fuldstændig transparens. Hvorfor i alverden kan vi så ikke få den samme transparens om smitteopsporingen,« spørger den tidligere overlæge.

Vil tage sagen op i Folketinget

Blandt sundhedsordførerne i Folketingets coronafølgegruppe bliver mørklægningen mødt med forundring af Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

»Selvfølgelig skal man være åben om de tal. Det er ret og rimeligt, at offentligheden kan følge med i indsatsen,« siger Dansk Folkepartis Liselott Blixt, som nu vil spørge ind til sagen via Folketingets coronafølgegruppe.

»Det undrer mig, at man ikke udleverer de tal. Det er vigtigt for os at følge med i coronahåndteringen, og der er smitteopsporing en helt afgørende del. Jeg kan ikke se noget godt argument for, at de tal ikke er tilgængelige for offentligheden,« siger Stinus Lindgreen fra de Radikale.

Styrelsen for Patientsikkerhed har vel at mærke adgang til tallene. Faktisk bliver tallene opdateret dagligt til brug for styrelsens hjemmeside. Men her offentliggør styrelsen kun udvalgte resultater, og de daglige tal er gemt i grafikker og gennemsnit. Styrelsen oplyser ikke noget sted, hvor mange smittede borgere man dagligt ikke når at kontakte.

»Det er ikke i orden at tilbageholde de tal. Det er oplagt, at der bør være gennemsigtighed i smitteopsporingens tal, ligesom der er i smittetallene,« siger overlæge på Odense Universitetshospital og formand for de danske intensivlæger Joachim Hoffmann-Petersen, som Berlingske også har forelagt sagen.

Ingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed har ønsket at stille op til interview om styrelsens beslutning om at tilbageholde tallene.

Berlingske ville også gerne have talt med sundhedsminister Magnus Heunicke om styrelsens beslutning, men Sundheds- og Ældreministeriet har ikke besvaret Berlingskes henvendelser.

Med B.1.1.7 for døren

Berlingske har talt med ansatte i smitteopsporingen, som fortæller, at det rent faktisk går bedre med at ringe sig igennem de daglige lister af smittede borgere.

I øjeblikket er det daglige smittetal nemlig nede på omkring 1.500 og altså betydeligt lavere end i december, da smittetallet nåede op omkring 4.500. Men der er efter alt at dømme tale om en kortlivet bedring, indtil den særligt smitsomme virusvariant B.1.1.7 med stor sandsynlighed sender smittetallet ud i en eksponentiel stigning i februar.

Derfor er det vigtigt, at der er åbenhed om den reelle kapacitet i smitteopsporingen, siger Radikale Venstres Stinus Lindgreen.

»Vi må antage, at vi kommer til at se en stigning i smittetallet. Der skal vi ikke blive taget med bukserne nede,« siger han.

Berlingske har derfor også spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, hvornår smitteopsporingen forventes at være i stand til at kontakte de 5.000 smittede om dagen, som regeringen har sat som mål. Styrelsen fortæller, at det ikke længere er en målsætning, styrelsen sigter efter, men oplyser ikke, hvor mange smittede man i stedet forventer at kunne kontakte dagligt.

»Vi er i fuld gang med at udarbejde en plan, der skal gøre smitteopsporingen i stand til at håndtere flere smittede og flere nære kontakter pr. smittet,« skriver vicedirektør Birgitte Drewes fra Styrelsen for Patientsikkerhed.