Morild langs danske kyster: Oplev havet lyse som et 80er-diskotek

Det varme havvand har i år fået en lysende alge til at trives i vandkanten. Morild kan blandt andet opleves ved Roskilde Fjord og i Helsingør.

Morild ved Fish Hoek-bugten i Cape Town, Sydafrika. Lige nu kan fænomenet også opleves i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIC BOTHMA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er aldeles ufarligt, men ser fascinerende ud.

Når mørket falder på, opfører havet sit eget lysshow ved strandkanten og glimter i blåt som et mindre 80er-diskotek. Årsagen er, at det varme havvand i år har fået en særlig lysende alge til at trives i vandkanten i blandt andet Roskilde Fjord.

Fænomenet er kendt som morild og skabes af særlige mikroskopiske algetyper, der lever i saltvand. Algetypen, der fører til morild her i Norden, hedder Noctiluca scintillans, forklarer lektor Søren Laurentius Nielsen, der forsker i alger på Institut for naturvidenskab og Miljø ved Roskilde Universitet.

Inden for det seneste døgn har flere spottet morild i Roskilde Fjord og i Øresund ud for Kronborg Slot i Helsingør, oplyser TV 2 Lorry.

Vil man ud og opleve det særlige naturfænomen, er det nu, man skal gå sig en aftentur, for morild er et sjældent syn i Danmark. Effekten af lysglimtene afhænger først og fremmest af, hvor stor koncentrationen af algerne er. Desuden skal der være forholdsvist vindstille, så algerne forbliver, hvor de er. Er vandet 18 til 20 grader, er betingelserne ideelle, og dette er netop tilfældet ved mange strandbredder lige nu.

»Så hvornår kan man se morild? Når koncentrationen er tilstrækkelig stor, vejret er stille, og man er heldig at komme forbi,« siger Søren Laurentius Nielsen, der aldrig selv har oplevet fænomenet herhjemme.

»Nu ser det varme vejr så ud til at aftage og blæsten tage til. Så man skal ikke vente for længe,« siger han.

Lyset, som algen udsender, er i familie med kemiske reaktioner, vi kender fra ildfluer og dybhavfisk. Algen reagerer med et lysglimt, når den forstyrres, eksempelvis når havoverfladen brydes af, at en person går i vandkanten.

»Men præcis, hvorfor algen gør det, ved vi faktisk ikke,« siger Søren Laurentius Nielsen

En teori er, at algerne udsender lyset som et selvforsvar. Lys tiltrækker fisk, som spiser de små krebsdyr, der ellers ville have spist algerne.

For mennesker er algerne dog ganske ufarlige. Modsat de alger, som over sommeren har ført til badeforbud ved danske strande, er de lysende alger ikke giftige.