Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Personer, der på sociale medier har flere tusinde følgere, skal følge de presseetiske regler. Således lyder det nu fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Udmeldingen kommer i kølvandet på weekendens episode, hvor den kendte blogger Fie Laursen, der har flere end 330.000 følgere på Instagram, offentliggjorde et selvmordsbrev på det sociale medie.
Brevet, der fik 30.000 kommentarer og 8.000 likes, nåede at være offentligt tilgængeligt i to døgn, inden det blev fjernet af Fie Laursen selv.
En lignende hændelse må ikke kunne ske i fremtiden, mener Pernille Rosenkrantz-Theil, og derfor vil ministeren nu pålægge bloggere at følge de presseetiske regler.
»Alle journalister kender til de presseetiske regler, der for eksempel siger, at man skal være påpasselig med at tale om selvmord i det offentlige rum. Når man administrerer store blogs med mange hundrede tusinde følgere, mener jeg, at vi kan stille samme krav. Havde Fie Laursen kendt disse regler, havde det forhåbentligt været en bremseklods, inden hun lagde brevet ud,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Berlingske.
Ministeren erkender, at der kan være tilfælde, hvor ejeren af en blog ikke er i stand til at træffe gennemtænkte beslutninger, og at der på den baggrund skal udpeges en form for bestyrelse, der har det overordnede ansvar for, at reglerne overholdes.
»Bloggerne skal have en pligt til at udpege eksempelvis tre personer, som skal have kodeordet til bloggen eller profilen. Disse personer kan så fjerne et opslag, såfremt de vurderer, at det overtræder de presseetiske regler, selv om bloggeren har lagt det ud,« siger ministeren.
Læs de presseetiske regler her.
Bloggere skal straffes
Fie Laursens bror, Boris Laursen, oplyste dagen efter offentliggørelsen af selvmordsbrevet, at Fie Laursen er uden for livsfare.
Flere Instagram-brugere anmeldte med det samme brevet til Instagram af frygt for, at det kunne inspirere andre til selvmordsforsøg, men det sociale medie fjernede ikke brevet.
Fie Laursens mor, Anette Laursen, siger til TV 2, at også hun uden held forsøgte at få opslaget fjernet. Anette Laursen oplyser, at hun i perioder har haft adgang til sin datters profil, men at Fie Laursen ofte skifter kodeord for at undgå at blive hacket. Anette Laursen var derfor ikke i besiddelse af det kodeord, der i weekenden kunne have givet adgang til datterens profil.
Dette vil Pernille Rosenkrantz-Theils forslag muligvis kunne ændre på, lyder det fra ministeren.
»Jeg er sikker på, at det aldrig har været Fie Laursens hensigt at skade andre børn og unge, så dette ville have været en beskyttelse af både hende og hendes følgere,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Hvad sker der, hvis man overskrider de presseetiske regler?
»Det er Pressenævnet, der vurderer, om man overholder de presseetiske regler. Nævnet kan straffe ved at udtrykke kritik eller ved at bede om berigtigelse. Det er derfor primært en forebyggende indsats, så bloggere tænker sig om, inden de lægger noget ud.«
Hvornår skal man underlægges reglerne?
»Det skal ikke gælde for helt almindelige privatpersoner. Hvis man taler om selvmord i sin egen private omgangskreds, risikerer det ikke på samme måde at få samfundsmæssige konsekvenser, som hvis en person med flere tusinde følgere taler om selvmord. Grænsen kan eksempelvis være på 5.000 følgere, men det skal vi tale om, inden det besluttes.«
Advokat: Det bliver svært at indføre
Vibeke Borberg, der er advokat og mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at det på denne måde bliver svært at pålægge bloggere et redaktøransvar.
Mediejuristen advarer i det hele taget mod, at man sidestiller etablerede nyhedsmedier med sociale medier som Instagram, Facebook og Twitter.
»Der er den væsentlige forskel, at almindelige medier arbejder efter redaktionelle og journalistiske metoder, hvilket de presseetiske regler passer til. Et socialt medie derimod er bare en platform, hvor brugere selv lægger noget ud, som har en helt anden karakter. Det er i højere grad en kommunikationsform, end det er en nyhedsplatform,« siger Vibeke Borberg til Ritzau.
Pernille Rosenkrantz-Theil er ikke enig.
»Platformen er anderledes, men det at massekommunikere er der intet nyt i. Mange profiler på sociale medier har langt flere læsere end de etablerede nyhedsmedier,« siger ministeren.
Er det i virkeligheden ikke Instagram, der har et ansvar for at fjerne upassende indhold?
»Hvis man siger dette, fralægger man sig fuldstændig et politisk ansvar. Vi kan ikke bare sige, at vi ikke kan forholde os til sociale medier, og at det er nogle kæmpe koncerner i andre lande, som har ansvaret. De har et ansvar, men det betyder ikke, at vi er helt uden magt over, hvordan man kommunikerer i Danmark,« lyder det fra ministeren.