Kendt youtuber delte selvmordsbrev: »Det her er på alle måder rigtig, rigtig alvorligt«

Youtuber og influencer Fie Laursen delte lørdag et fire sider langt selvmordsbrev på sin Instagram-profil. Brevet har skabt kæmpe røre på de sociale medier, hvor mange er uforstående over for, at Instagram ikke har fjernet det hurtigt nok. Ekspert advarer om, at brevet kan få andre unge til at begå selvmord.

INDIA-US-INTERNET-FACEBOOK
Ekspert opfordrer alle forældre, der har unge børn, som muligvis følger Fie Laursen, til at tage en snak med dem om den episode, der udspillede sig i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHANDAN KHANNA

Opdatering: Efter at Berlingske har udgivet artiklen, er brevet på Fie Laursens Instagram-profil blevet slettet. Berlingske er ikke bekendt med, hvorvidt Instagram har slettet opslaget, eller om familien selv har slettet det.

Lørdag eftermiddag klokken cirka 16 delte youtuber, blogger og influencer Fie Laursen et fire sider langt selvmordsbrev på sin Instagram-profil. En profil, som flere end 330.000 – primært unge – følger.

Kort tid efter delingen af opslaget på Instagram strømmede det ind med kommentarer, hvor følgere febrilsk efterlyste svar på, om Fie Laursen var i live, ligesom flere skrev, at de havde kontaktet politiet.

Nogle timer senere kom den første opdatering fra Fie Laursens storebror, Boris Laursen, som også er youtuber og influencer. Han oplyste i en video på sin egen profil og som kommentar til Fie Laursens opslag, at hun var fundet og kørt på hospitalet, og at hun var i live.

Dagen efter, lidt over klokken 17, fulgte endnu en opdatering fra Boris Laursen. Heri beskrev han, at familien havde valgt at opdatere offentligheden om Fie Laursens status: Hun havde forsøgt at begå selvmord og var nu indlagt på en psykiatrisk lukket afdeling.

Siden er der ikke lagt opdateringer ud fra familiens side. Opslaget, der blev offentliggjort lørdag, var mandag eftermiddag blevet fjernet fra profilen.

Frygter at brevet kan inspirere

Episoden, der udspillede sig i weekenden, har skabt kæmpe røre på de sociale medier, fordi selvmordsbrevet ikke blev fjernet fra Instagram, selv om flere anmeldte brevet til mediet.

I brevet nævnte Fie Laursen sin familie og udvalgte venner og ekskærester, hun beskrev blandt andet, hvordan hun både har elsket og hadet at være kendt, og hun afsluttede med at beskrive, at hun nu ville flyve op til sin bedstefar.

Ifølge Britt Morthorst, der er post.doc. ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse i Børne- og Ungdomspsykiatrien ved Region Hovedstaden, burde Instagram have fjernet brevet med det samme.

»Det her er på alle måder rigtig, rigtig alvorligt. Det er helt skidt. Det kan være med til at sætte selvmordstanker i gang hos andre. Især når det er en pige, som er et forbillede for så mange andre unge,« siger hun og fortsætter:

»Det er fatalt. Mennesker, der i forvejen er sårbare, kan risikere at se det her som en løsningsmodel og blive inspireret. Instagram burde fjerne det med det samme.«

Opslaget fra Fie Laursen nåede at ligge online i næsten to døgn, hvor det fik mere end 8.400 kommentarer og næsten 30.000 likes. Selv om Instagram oplyser, at man skal være 13 år for at have en profil, er det alment kendt, at mange under aldersgrænsen har en profil, og at flere piger ned til niårsalderen følger Fie Laursen.

I en af kommentarerne til opslaget skrev en pige: »Fies post i går har ladt mig knust og fået mine egne selvmordstanker op igen.«

På det sociale medie Jodel skrev en anonym bruger: »Jeg bliver så trigged af fies selvmordsbrev.. Jeg er selv selvmordstruet og sidder med den følelse man har, når man overvejer det.. Puha jeg har det så dårligt lige nu.«

Andre skrev også, at de frygter, at brevet kan være medvirkende til at inspirere sårbare unge til at få selvmordstanker.

Flere oplyste, at de havde anmeldt opslaget til Instagram for at få det fjernet, men hver gang udsendte Instagram et standardsvar med teksten:

»Thank you for taking the time to report fielaursenofficial’s photo. While we reviewed the post you reported for self injury and found it does not violate our Community Guidelines…«

Instagram fandt altså ikke, at opslaget overskred mediets guidelines.

Forældre skal tale med deres børn

Mandag formiddag omkring kl. 10, inden brevet blev slettet, lagde Instagram et filter på opslaget, hvor der stod, at opslaget indeholdt ømtåleligt indhold, som kunne være stødende eller ubehageligt for nogle. For at se opslaget skulle man trykke på »se opslag«.

Det var dog ikke en ordentlig løsning, lyder det fra Simon Witting, der er kommunikationsansvarlig i Livslinien, som er en rådgivningslinje for personer med selvmordstanker.

»Det skulle tages helt ned. Vi har kontaktet Instagram for at få dem til at fjerne det. De skulle have taget det ned for længe siden, for der er rigtig mange, der allerede har set det. En stor del af skaden er allerede sket,« siger han og fortsætter:

»Vi ved, at der er nogle unge mennesker, der kan lade sig inspirere, især når det er et forbillede som hende. Det primære ansvar ligger dog hos Instagram. Når man er i en situation, som Fie Laursen har været i, så tænker man ikke altid fuldstændig klart.«

Simon Witting påpeger, at Livslinien ikke har bemærket nævneværdige forandringer i antallet af henvendelser over weekenden.

Britt Morthorst er enig i, at filteret ikke var en ordentlig løsning. Hun opfordrer alle forældre, der har børn, der følger med på YouTube og de sociale medier, til at tage en snak med dem om episoden i weekenden.

»Fortæl, at I har læst i avisen, at en kendt pige har delt sine selvmordstanker, og spørg, om jeres barn har læst det. Spørg ind til, hvad han eller hun tænker om det. Det er vigtigt at skabe en dialog om så alvorligt et emne.«

Britt Morthorst nævner i samme omgang den debat, der siden 2017 har kørt om den populære Netflix-serie »13 reasons why« (på dansk: »Døde piger lyver ikke«).

Serien omhandler en ung pige, som begår selvmord. Den følger episoderne i pigens liv frem til hendes beslutning om at tage sit eget liv.

Første sæson udkom i 2017, og siden har talrige eksperter kritiseret den for at romantisere selvmord og dermed muligvis være medvirkende til at inspirere andre sårbare unge.

I maj i år udkom et amerikansk studie, der viste, at selvmordsraten steg med 28,9 procent hos de 10-17-årige amerikanske unge i måneden efter udgivelsen af serien.

Ifølge Britt Morthorst hang udviklingen sammen med udgivelsen af serien.

Hun påpeger, at den bedste måde at omtale selvmord på i medier, er ved at oplyse, at der findes en vej ud af selvmordstankerne, og at der er hjælp at hente – og det var ikke tilfældet med brevet på Fie Laursens Instagram, pointerer hun.

Berlingske har kontaktet kommunikationschef for Facebook (som ejer Instagram) i Norden Peter Münster. Han oplyser, at Berlingske skal skrive til en amerikansk pressemail for at få en kommentar. Berlingske arbejder derfor fortsat på at få en kommentar fra Instagram.