Måneden efter Netflix-serie udkom, steg selvmordsrate med 28,9 procent

En ny undersøgelse viser, at 28,9 procent flere amerikanske unge mellem 10 og 17 år begik selvmord måneden efter udgivelsen af serien »13 reasons why«.

Karakteren Hannah Baker (billedet) begår selvmord i Netflix-serien »13 reasons why«. En ny undersøgelse viser, at selvmordsraten blandt unge drenge i USA steg markant i måneden efter seriens udgivelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix

I første sæson af Netflix-serien »13 reasons why« ser man 17-årige Hannah Baker ligge i sit badekar og med rystende hænder gøre en ende på sit liv.

En ny amerikansk undersøgelse viser, at selvmordsraten steg med 28,9 procent hos de 10- til 17-årige amerikanske drenge i måneden efter udgivelsen af serien, der udkom den 31. marts 2017.

Britt Morthorst, der er post.doc. ved Forskningsenheden for Børne- og Ungdomspsykiatri ved Region Hovedstaden, fortæller til DR Nyheder, at hun mener, at der kan være en sammenhæng mellem den øgede selvmordsrate og serien.

»Vi ved fra forskning, at hvis man har en meget dramatisk præsentation af emnet, så kan det give anledning til det, vi kalder smitte-effekt eller »Werther-effekt«: Omtale eller præsentation af et selvmord kan »inspirere« andre,« fortæller hun til DR og uddyber:

»Særligt hvis der er en meget detaljeret beskrivelse af selvmordsmetoden, kan det være meget fatalt. I seriens første sæson er omdrejningspunktet, hvorfor hovedpersonen har taget sit eget liv, og her er der en meget detaljeret visning af selvmordet.«

Et uhensigtsmæssigt budskab

Britt Morthorst fortæller til DR, at selvmordsscenen har fået både internationale og nationale forskere til at kritisere serien.

»Stemningen blandt selvmordsforebyggende eksperter er ikke positiv. Amerikanske eksperter prøvede at række ud efter Netflix og producenterne allerede inden den første sæson kom, men der var ikke vilje til at lytte til hinanden,« siger hun.

Udover selvmordsscenen mener hun også, at hele budskabet i seriens første sæson er uhensigtsmæssig.

I serien sender hovedpersonen 13 bånd ud til skolekammerater, som de modtager efter hendes selvmord. På båndene forklarer hun baggrunden for selvmordet og giver skylden til sine venner.

»Der er ikke en alternativ løsning til problemet, for det er allerede sket, da fortællingen begynder. Der er ikke nogen hjælp at hente eller nogen, der kan lære noget eller blive klogere - og slet ikke hovedpersonen. Skolekammeraterne kan bare stå tilbage og føle skyld,« siger Britt Morthorst til DR.