Mens vi venter på genåbningsplanen: Her er smittetallene højest

Efter debat om regionale forskelle i smittetallene meldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) søndag aften ud, at vi både kan forvente en plan for national og regional genåbning. Berlingske gør dig klogere på smittetallene i landets kommuner og regioner.

 
Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

I disse dage venter danskerne i spænding på, hvornår og hvordan Danmark kan genåbnes. Tidligere i dag mødtes landets borgmestre med flere ministre for at drøfte genåbningen, og onsdag forventes det, at myndighederne melder en stille genåbning ud på et pressemøde.

Forud for pressemødet varslede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) søndag aften, at »vi skal forberede os på, at noget af genåbningen bliver landsdækkende, og andet bliver regionalt«.

Ishøj Kommune har længe ligget i top som den kommune med det højeste smittetal, mens Kolding Kommune i sidste uge steg til tops efter den britiske variant af coronavirus brød ud.

De store forskelle i smittetallene blandt landets kommuner og regioner har flere gange skabt debat om, hvorvidt man bør åbne op i de kommuner, hvor smittetallene er lavest.

Tidligere i dag udtalte Holstebros borgmester, at »ikke alle kan være en form for gidsler for Vestegnen og Storkøbenhavn«. Og i sidste uge foreslog formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, at myndighederne kigger nærmere på en »fuldstændig nedlukning« af hovedstadsområdet, mens andre regioner så småt kan åbne.

Men hvordan ser smittetallene egentlig ud?

Berlingske har samlet en liste over de 20 kommuner, som gennem de seneste syv dage har haft de højeste incidenstal i landet, og rangeret regionerne efter samme. Incidenstallet er et udtryk for, hvor mange smittede der er pr. 100.000 indbyggere i kommunen.