Her er planen: Sådan melder regeringen ud om genåbninger over de kommende tre dage

I denne uge skal regeringen og Folketingets politikere tage stilling til, hvornår og hvordan Danmark skal genåbnes. Der er lagt op til nogle spændende dage. Sådan kommer ugen til at forløbe.

 
Få overblikket over seneste nyt om coronasituationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Denne uge bliver en uge i genåbningens tegn. Det skal ikke forstås således, at danskerne i næste uge atter kan tage på shopping, restaurant eller bar, men snarere på den måde, at vi, når ugen går på hæld, vil være klogere på, hvordan landet bliver genåbnet.

Især de næste tre dage bliver interessante.

I dag, mandag, klokken 11 mødes fire af regeringens ministre online med landets 98 borgmestre samt fem regionsrådsformænd. Mødet kommer til at handle om den åbning af landets skoler, et smitteudbrud i Kolding har understreget kompleksiteten ved.

På mødet forventes det, at regeringen vil drøfte testning og tilbagevenden af elever på landets skoler. Fra regeringen kommer justitsminister Nick Hækkerup (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til at deltage.

Desuden modtager regeringen mandag den faglige anbefaling fra Indsatsgruppen om, hvilke restriktioner der bør videreføres, og hvilke der kan udfases. Folketingets partier får eksperternes beregninger på forskellige genåbningsscenarier og Indsatsgruppens anbefalinger, hvad angår videreførelse og udfasning af forskellige restriktioner.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet.

Deri står, at der er regnet på genåbningsscenarier, som indeholder de ældre klasser i folkeskolerne, efterskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser. Desuden er der regnet på, hvad en eventuel genåbning af udvalgsvarebutikker, udendørs kulturinstitutioner samt udendørs idrætsfaciliteter vil betyde for smitten.

Tirsdag den 23. februar har sundhedsministeren og justitsministeren så inviteret partilederne til drøftelser på baggrund af de beregninger og indstillinger, som alle parter har modtaget mandag. Temaet for drøftelserne er genåbning, men det fremgår ikke, om partilederne blot bliver orienteret, eller om de får mulighed for at få reel indflydelse.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), justitsminister Nick Hækkerup (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) deltager i dag klokken 11 i et møde med kommuner og regioner om genåbning af Danmark. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den store udmelding

Onsdag den 24. februar kommer så den dag, hvor danskerne, som de har gjort så mange gange før i løbet af det seneste års tid, kan sætte sig foran fjernsynet og se regeringen informere om, hvad der bliver genåbnet, hvad der fortsat skal holde lukket, og måske noget om, hvad danskerne selv skal gøre, for at landet kan åbne mere.

Af pressemeddelelsen fremgår det i hvert fald, at regeringen »ønsker at melde ud om, hvorvidt der kan lempes restriktioner, og hvilke restriktioner der vil blive forlænget efter den 28. februar 2021.«

Herefter skal regeringen og Folketingets partier drøfte og udarbejde en samlet plan for genåbningen af Danmark over de kommende måneder.

I pressemeddelelsen forklarer sundhedsminister Magnus Heunicke, at regeringen har fokus på at genåbne landet på sundhedsmæssig forsvarlig vis og med størst mulig forudsigelighed om, i hvilken takt og rækkefølge forskellige dele af samfundet vil blive åbnet igen.

»Derfor er de matematiske udregninger, de sundhedsfaglige indstillinger og den Faglige Referencegruppes anbefalinger helt afgørende for, at vi på en sikker måde kan åbne samfundet mest muligt op i den situation, vi står i nu,« siger Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

På lørdag, 27. februar, er det præcis et år siden, at Statens Serum Institut meldte ud, at den første dansker var konstateret smittet med covid-19.