Kontakttallet falder til 1,1 – epidemien fortsat stigende

På grund af ændret testadfærd er kontakttallet i denne uge forbundet med større usikkerhed.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontakttallet for coronavirus er tirsdag beregnet til 1,1.

Det oplyser Sundhedsministeriet på Twitter.

Grundet ændret testadfærd er der større usikkerhed forbundet med tallet.

I sidste uge var kontakttallet på 1,3, hvilket var det højeste i 11 måneder.

Sundhedsministeriet skriver, at epidemien fortsat er stigende, men at denne uges kontakttal tyder på, at stigningen er aftaget siden sidste uge.

Når kontakttallet er på 1,1 vil det sige, at 10 smittede i gennemsnit vurderes at smitte 11 andre.

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemologi på Roskilde Universitet, er dog ikke umiddelbart bekymret for tallet, som det ser ud nu.

»Kontakttallet er altid lidt bagefter. Det afspejler, hvad der er sket for nogle dage siden. Og hvis vi kigger på de sidste 3-5 dages tal, så er epidemien nogenlunde nede, hvor den hverken vokser eller aftager,« siger han.

Tallet siger noget om, hvorvidt smitten er på fremmarch eller på tilbagetog, men siger til gengæld intet om antallet af smittetilfælde i samfundet.

Usikkerheden om kontakttallet kan ifølge Statens Serum Institut (SSI) blandt andet findes i, at der er forskel på, hvor mange der lader sig teste på forskellige ugedage.

Derudover ventes det, at testdynamikkerne vil ændre sig, i takt med at flere bliver vaccineret. Derfor forventer man, at udsvingene i kontakttallet vil ændre sig i den kommende periode.

Kontakttallet beregnes ved at se på smittesituationen for halvanden uge siden. Derfor er tallet til en vis grad bagudskuende, men det bliver alligevel brugt som et element i myndighedernes overvågning af coronapandemien.

Derudover følger myndighederne blandt andet på antallet af smittede i de daglige opgørelser og antallet af nye patienter med coronavirus på hospitalerne.

Den seneste uge har smittetallene været varierende. Det højeste har været 1202 smittetilfælde 14. juli, mens det laveste var 641 smittetilfælde 18. juli.

/ritzau/