Klart nej til hurtig traktat-afgørelse

De Konservative vil have folkeafstemning om EU-forfatning i foråret 2005. »Urealistisk,« siger de Radikale, mens Venstre og Socialdemokraterne nægter at tage stilling endnu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet tyder på, at De Konservative får gennemtrumfet deres ønske om en tidlig folkeafstemning om EUs forfatningstraktat. Ønsket blev i går fremsat af EU-ordfører og spidskandidat til europaparlamentsvalget Gitte Seeberg, men andre ja-partier valgte enten at skyde det ned eller forholde sig tavse.

Ifølge de Konservative har Danmark travlt med stemme om den forfatningstraktat, som ventes vedtaget på et EU-topmøde i juni.

»Vi bør tage folkeafstemningen så hurtigt som muligt, og det er nok i foråret 2005. Vi har jo en række andre afstemninger, som vi skal igennem. Vi skal have ændret det retlige forbehold, og vi har et forsvarsforbehold, som virkelig trænger til at blive afskaffet. Så det er bare om at komme i gang,« siger Gitte Seeberg.

Regeringspartneren Venstre vil imidlertid ikke byde ind på datodiskussionen.

»Det er alt for tidligt. Det må vi vente med, indtil vi har set, om vi får en traktat eller ej, og hvornår det sker. Det kan godt være, at de Konservative er hurtige, men vi vil ikke gå ind i den diskussion nu,« siger Venstres politiske ordfører, Jens Rohde.

Ifølge de Radikales tidligere udenrigsminister, Niels Helveg Petersen, er det urealistisk at forestille sig en folkeafstemning allerede i foråret næste år. Årsagen er det folketingsvalg, som også skal holdes senest i efteråret 2005: »Af praktiske grunde er foråret 2005 det tidligst mulige, men så er vi altså tæt på et folketingsvalg, og det vil jeg advare imod. Hvis alle ved, at der kommer et folketingsvalg kort tid efter, så kan en folkeafstemning let blive præget af, om man kan lide regeringen eller ej. Der vil komme falske lodder i vægtskålen.« Han forudser, at folkeafstemningen først holdes efter et folketingsvalg.

Socialdemokraterne ønsker ikke at tage stilling til en dato, mens Dansk Folkeparti ligesom JuniBevægelsen og Europabevægelsen anbefaler en fælles dato i alle de EU-lande, der afholder folkeafstemning om traktaten. »Så undgår vi et taktisk uværdigt spil om rækkefølgen, hvor regeringer, der frygter et nej, vil forsøge at lægge sig sidst i ly bag andre,« siger formanden for Europabevægelsen, Erik Boel.