Kåre Mølbak var uenig med Sundhedsstyrelsen, da landet lukkede ned

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Tirsdagen er sparket i gang, og her kan du skimme, hvad du ikke må gå glip af, og der er selvfølgelig fortsat hovedfokus på coronarelaterede historier.

Mandag måtte svømmehaller og fitnesscentre åbne for motionstrængende typer. De store spillere, Fitness World og Sats, har meldt ud, at de åbner deres centre på torsdag, men en af de kæder, der åbnede allerede mandag, er Repeat, og Berlingske var på et svedigt besøg.

Dagens coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 11.962
Indlagte: 79
Indlagte på intensiv: 16
Heraf i respirator: 7
Antal døde: 593
Bekræftede smittede på verdensplan: 7.118.471
Døde på verdensplan: 406.522

Læs mere om dagens coronatal i Danmark her og på verdensplan her.

Nu til dagens historier.

Overlæger: Danmark mangler køreplan til ny coronabølge

Berlingske kan i dag fortælle, at flere overlæger mener, at Danmark ikke er klar til en eventuel anden bølge af coronavirussen.

En række overlæger fra landets infektionsmedicinske afdelinger, er blevet spurgt om, hvordan vi undgår, at en eventuel »anden bølge« rammer landet efter genåbningen.

Det kræver ifølge lægerne to ting: At man tester på en måde, så samfundet får et korrekt billede af smittens udbredelse i et repræsentativt udsnit af befolkningen. Og at samfundet har lagt en klar plan for, hvad man vil gøre, hvis smitten igen når et kritisk niveau. Men lægerne mener, at vi lige nu ikke har hverken det ene eller det andet.

»Mig bekendt er der ikke lagt en national strategi og en plan for, hvad samfundet vil gøre. Hvilken stigning i smitteudbredelsen skal der til, før man agerer? Lige nu opfører virus sig fredeligt, så vi har en enestående mulighed for at udarbejde en detaljeret handleplan,« siger overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.

Læs hele artiklen her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Helt nye beregninger: Vi har råd til coronakrisen, men to jokere kan koste milliarder

I Berlingske kan vi også fortælle, at regningen fra coronakrisen ifølge regeringen kan håndteres. Tænketanken Kraka er enig, men understreger, at Danmark har brug for masser af arbejdskraft i form af udlændinge og danskere, som bliver længere på arbejdsmarkedet.

Coronakrisen får Danmarks gæld til at skyde i vejret, men det har vi råd til, uden at det rammer danskernes velfærd, fordi økonomien er meget stærk, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S).

Men ifølge tænketanken Kraka kræver det, at arbejdsstyrken bliver ved med at stige.

For Berlingske har Kraka foretaget en række beregninger, hvor der er taget udgangspunkt i to forhold, der kan ramme arbejdsmarkedet på længere sigt. Hvis coronakrisen medfører en højere langtidsledighed, vil det spise mellem 1,5 og 2,9 milliarder kroner af det såkaldte finanspolitiske råderum. Hvis krisen på samme måde gør, at der sker en ti procents reduktion i tilgangen af udenlandsk arbejdskraft, vil det på samme vis reducere råderummet med 2,7 milliarder kroner.

Læs hele artiklen her.

Bittert internt opgør mellem traditionelle toprepublikanere: Trump fornærmer hele verden

I en analyse af Berlingskes USA-korrespondent Michael Bjerre kan man læse om, hvordan uroen ulmer internt i hos Republikanerne op til præsidentvalget 3. november. Den tidligere republikanske udenrigsminister Colin Powell har ytret sig yderst kritisk om Donald Trump. Han har meldt ud, at han til valget vil stemme på modkandidaten, demokraternes Joe Biden.

»Se, hvad han har gjort for at splitte os. Han fornærmer hele verden. Han fornærmer vores allierede. Han tager ikke højde for, hvad vores udenrigspolitik er, og hvordan den påvirkes af hans handlinger,« siger Colin Powell.

Samtidig peger Powell på et karaktertræk ved Trump, som han ikke tidligere har oplevet ved nogle af de fire præsidenter, som han har arbejdet for.

»Han lyver.«.

Samtidig finder Powell det bekymrende, at republikanske partifæller lader ham »slippe af sted med det, fordi folk ikke vil holde ham ansvarlig«.

Læs hele Michael Bjerres analyse af republikanernes stridigheder her.

Kåre Mølbak var uenig med Sundhedsstyrelsen da landet lukkede ned

Tirsdag kan man hos Politiken læse et interview med faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak. Her fremgår det ifølge Politiken, at Kåre Mølbak var begejstret for skolelukninger og forsamlingsforbud i begyndelsen af marts, mens Sundhedsstyrelsen var skeptisk.

Statens Serum Institut opfordrede ifølge Politiken længe regeringen til at handle proaktivt, inden coronaepedimen fik for godt fat i Danmark, og dermed lægger Statens Serum Institut afstand til Sundhedsstyrelsens opfattelse af, hvordan epidemien skulle håndteres.

»Man skal handle, før man synes, det er nødvendigt. Det sagde jeg til regeringen. For venter man, til det er nødvendigt, vil det være for sent. Det ligger til selve epidemiens natur,« siger Kåre Mølbak til Politiken.

Politiken er i besiddelse af en mail, hvoraf det fremgår, at Kåre Mølbak allerede 31. januar advarede Sundhedsstyrelsen om et »alternativt scenarie« med »pandemisk influenza«.

Læs hele artiklen hos Politiken her.

Morten Østergaard vil sænke selskabsskatten

Hos Jyllands-Posten kan man læse nyheden om, at de Radikales leder, Morten Østergaard, foreslår, at virksomhederne skal kompenseres for en stigende klimaafgift ved at sænke selskabsskatten.

Forslaget kommer efter, at klimaminister Dan Jørgensen har tydeliggjort, at regeringen er imod at indføre en ny CO2-afgift, som ifølge Klimarådet skulle være et vigtigt tiltag for at reducere CO2-udledningen.

»Regeringen taler i meget flamboyante vendinger om, at det er det helt forkerte tidspunkt at indføre CO2-afgifter, for det kan virksomhederne slet ikke holde til. Jamen, så lad os give virksomhederne det løfte, at de penge, der kommer ind i CO2-afgift, bliver ført tilbage,« siger Morten Østergaard.

Læs hele artiklen hos Jyllands-Posten her.

Det sker

Kl. 11: Dom i sag om krænkende online-katalog

Der ventes domsafsigelse i Retten i Aalborg i en sag om et onlinekatalog med krænkende billeder af kvinder. Manden har allerede tilstået.

Kl. 14: Åbent samråd om statens brug af Kammeradvokaten

Finansminister Nicolai Vammen (S) er i dag kaldt i samråd om statens brug af Kammeradvokaten. Ministeren skal blandt andet redegøre for regeringens holdning til statens og statens selskabers omfattende brug af Kammeradvokaten.

Kl. 17:  Demonstration mod racisme i Aalborg

Demonstration for solidaritet og respekt mod racisme. Demonstrationen er organiseret i forbindelse med drabet på George Floyd og er en støttedemonstration for Black Lives Matter.

Kl. 18. George Floyd begraves

I Houston i Texas i USA vil amerikaneren George Floyd blive begravet kl. 18 dansk tid. Han døde i politiets varetægt 25. maj, og dødsfaldet har udløst uroligheder over store dele af USA.

Dagens billede

Når nu coronavirussen frarøvede blomsterglade, selfie-fotograferende danskere at besøge Bispebjerg Kirkegård og de blomstrende kirsebærtræer i marts, så er der et et nyt blomsterhav, der kan levere farverig selfie-baggrund til danskerne. På en mark uden for Landet på Lolland er der ifølge TV2 Øst lige nu mere end 1.000 biler, der dagligt kører forbi den blomstrende lupinmark.

En mark med blomstrende lupiner på Lolland er blevet lidt af et tilløbsstykke. Ifølge TV2 Øst kører flere end 1000 biler dagligt forbi den farverige mark, og mange stopper for at f åsig en selfie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.