Jespersen: Derfor blander jeg mig

Velfærdsminister Karen Jespersen går til modangreb på partifællen Eyvind Vesselbo og SF i sagen om Muslimernes Fællesråd.

Velfærdsminister Karen Jespersen synes, at det er rystende, at personer, der ikke tager afstand fra stening, kan få indflydelse på værdi­grundlaget i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både i Venstre og i oppositionen har politikere stået i kø for at angribe velfærdsminister Karen Jespersen (V) for hendes udtalelse om, at Københavns Kommune samarbejder med en ekstremistisk organisation. Men ministeren står fast.

»Det her er en værdikamp om frihed, og jeg synes, det er rystende, at man overhovedet kan diskutere, om nogen, der ikke tager afstand for stening, skal have indflydelse på værdiggrundlaget i Danmark. Det var jo præcis derfor, jeg forlod Socialdemokratiet,« indleder hun og henviser til SF, der har beskyldt hende for føre, hvad de kalder et »muslimsk korstog«.

»Det synes jeg bare udstiller, hvorfor man ikke kan give SF indflydelse i det her land. De svigter de danske værdier. For mig handler det om at forsvare friheden over for det angreb, som bliver fremført af en række ekstreme muslimer.«

Men den kamp hører vel ikke ind under Velfærdsministeriet?

»Mit angreb mod ekstremisme hører i allerhøjeste grad under mit ministerium. For vi kan jo se, at de problemer, som udspiller sig i socialt belastede boligområder, afspejler, at der er radikale elementer, som har indflydelse. Du kan heller ikke tale om ligestilling uden at tage højde for, at der er et problem med holdningen til kvinder i indvandrermiljøer. Og du kan se, at dårligt integrerede indvandrere også får sociale problemer. Meget tit er der en sammenhæng mellemindsatsen over for børn og unge og problemer i socialt belastede boligområder, så selvfølgelig skal en velfærdsminister forholde sig til muslimsk ekstremisme,« svarer ministeren.

Vesselbo tager fejl
Mandag anklagede partifællen Eyvind Vesselbo Karen Jespersen for at vrøvle, når hun kalder Muslimernes Fællesråd for ekstremistisk. Et af hans kritikpunkter er, at der er tale om en paraplyorganisation, som repræsenterer mange forskellige organisationer. Men »det har Vesselbo helt misforstået,« fastslår hun: »Jeg har faktisk gjort mig meget umage med at sige, at det er nogle fremtrædende repræsentanter for organisationen, som jeg kritiserer. Her tænker jeg primært på Abdul Wahid Petersen og Zubair Butt Hussain, som ikke har villet tage afstand fra stening,«siger ministeren.

Et andet kritikpunkt er, at Muslimernes Fællesråd hvert år modtager støtte fra Integrationsministeriet, hvilket de med Vesselbos ord »vel ikke ville gøre, hvis inte­gra­tions­ministeriet anså dem for at være ekstremistiske«. Til det siger Karen Jespersen:

»For det første var jeg ikke bekendt med, at de fik støtte, da jeg udtalte mig. For det andet er jeg ret sikker på, at de får pengene via SATS-puljen, som er bredere end bare Integrationsministeriet.«

Karen Jespersen indrømmer dog, at det godt kan være, at det er Integrationsministeriet, som har behandlet Muslimernes Fællesråds ansøgning om penge. Men for hende er det ikke et mål i sig selv at gå imod integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) politik.

»For mig handler det her primært om, at jeg er kritisk i forhold til en organisation, der er repræsenteret af personer, som går ind for stening og undertrykkelse af kvinder. Det er sådan, jeg forstår ekstremisme,« fastslår hun.

Birthe Rønn Hornbech ønsker ikke at kommentere Karen Jespersens udtalelser.